De dans van de mug

Home » Alles over muggen » De dans van de mug
Oma weet raad met muggen

Een van de vervelendste zaken is toch wel als je ‘s nachts niet kan slapen door muggen die boven je hoofd zoemen. Je ligt in je bed, in de status om naar dromenland te gaan, en juist op dat moment wordt je wakker gehouden door irritant gezoem boven je hoofd. Waarom maakt die mug toch dat vreselijke zoemende geluid?

Paringsdans

Het irritante geluid wat jou uit je slaap haalt, komt meestal voort uit het drang tot paren van de vrouwtjesmug. Met haar vleugeltjes weet ze de mannetjes voor zich te winnen. Al produceren de mannen overigens een soortgelijk geluid om een vrouwtje te zoeken. Precies dat geluid wat ze produceert met haar vleugels, is dat irritante gezoem wat jou uit je slaap haalt. Om in de kamer de mannelijke mug voor zich te winnen, maakt ze een ‘dans’ door de lucht. In het donker weet ze zo de mannetjesmug naar zich toe te lokken, om bevrucht te worden. Ze verandert de manier van vliegen en het geluid wordt ook een aantal tonen lager. Daarmee weet de mannetjesmug dat hij zijn gang kan gaan. De theorieën verschillen een beetje, maar volgens sommige wetenschappers is het zo dat als de twee zoemgeluidjes qua toonhoogte ongeveer hetzelfde zijn, de muggen beseffen dat ze in elkaar een ideale partner hebben gevonden.

Zodra dit ritueel voorbij is en de vrouwtjesmug daadwerkelijk bevrucht is, slaat ze haar slag en zoekt ze nadrukkelijk naar vers bloed. Het is exact de reden waarom jij gestoken wordt, want alleen na deze paring steekt ze, op zoek naar voldoende eiwitten om haar eigen eitjes te produceren.

Paringsdans in de buitenlucht

Hoewel dit ritueel jouw nachtelijke slaap verstoort, kun je ‘s zomers overigens ook vaak eenzelfde (massale) dans in de buitenlucht zien. In dergelijke omstandigheden zie je regelmatig een grote groep muggen in zwermen vliegen. In grote getale vliegen zij door de lucht of blijven dicht bij de natuurlijk omgeving. In sommige gevallen heb je zelfs kans dat je gehele groepen muggen bij takken van bomen of struiken op en neer ziet gaan. Dit zijn dus de mannetjes die bezig zijn met de paringsdans.

Om de vrouwtjesmuggen voor hen te winnen scheiden ze een bepaalde geurstof af, feromonen genaamd. Om het maar kort te zeggen: dit windt de vrouwtjesmuggen enorm op. Daarbij is het van groot belang voor de man om dit in een grote groep te doen. Als een mannetjesmug in zijn eentje een vrouwtje probeert te vinden en in zijn uppie dit stofje afscheidt, heeft hij zeer weinig succes. De combinatie van vele mannen in een groep zorgt ervoor dat de vrouwtjes met vele tegelijk op de mannen afkomen. Althans, dat is de bedoeling.

Overigens hebben we begrepen van de wetenschap dat het onbekend is welke man het vrouwtje dan precies kiest. Soms komt het namelijk ook voor dat er maar enkele vrouwtjesmuggen op het groepje afkomt en maar een gelukkige uitkiest. Die twee grijpen elkaar vast en in de lucht bevruchten ze elkaar tijdens een vrije val naar de grond. Dit tafereel duurt slechts enkele seconden en is voorbij voordat de grond wordt bereikt.

Dood tot gevolg

Het liefdesspel is dan wel bedoelt om nieuwe eitjes te leggen: voor de mannetjesmug heeft deze paringsdans geen fijn eind. De mug is zo uitgeput dat hij erna sterft. Muggen leven sowieso maar enkele dagen, maar dan wel hopelijk met een hoogtepunt aan het eind.