Het mysterie van de Muggenvlucht

Home » Alles over muggen » Het mysterie van de Muggenvlucht
Oma weet raad met muggen

Wetenschappers zijn steeds meer geïnteresseerd in de vlucht die muggen maken. Niet alleen proberen ze op deze manier te berekenen hoe ver een mug kan vliegen, maar ook in hoeverre de afstand moet zijn voordat muggen naar jouw slaapkamer kunnen komen. Maar wetenschappers uit Groot-Brittannië en Japan hebben nieuwe interessante ontdekkingen gedaan.

Onderzoek

Wist je dat er maar liefst 14.000 meer muggen zijn dan mensen op onze planeet? Als je dat door berekend wil dat zeggen dan van de 7 biljoen mensen die er op aarde rondlopen, er maar liefst 100 triljoen muggen om ons heen zoemen. Dan is het niet gek dat we een grote hekel hebben aan deze diertjes. En ook wetenschappers begrijpen dat maar al te goed, want die vliegende beestjes zorgen niet alleen voor een hoop problemen, maar vanwege de ziektes die zij kunnen verspreiden, is de mug soms ook een gevaarlijk insect.

Door de uitbraak van ziektes als Dengue en Zika is het niet onlogisch te noemen dat de farmaceutische industrie en regeringen de wetenschap aanroept om uitgebreid onderzoek te doen naar de mug en het gedragspatroon van dit insect. Immers vormt dit diertje vaak een bedreiging voor de samenleving.

Vleugels

Volgens de website van VOA news is er uitgebreid gekeken naar het vlieggedrag van de mug. Wat werd er door de wetenschappers geconcludeerd? Op basis van het onderzoek naar de vleugels en de vlucht die dit insect maakt, kan de verspreiding van ziektes mogelijk in de toekomst voorkomen worden. Het typische van de vleugels van de mug is dat ze behoorlijk klein zijn en een ongewone vorm hebben. Eigenlijk is het haast onvoorstelbaar dat een diertje met dit vleugeltype kan vliegen, aldus Simon Walker, wetenschapper aan de Universiteit van Oxford.

Camera’s

Aan de hand van high-speed camera’s en computerbeelden heeft het team uit Engeland en Japan de mechaniek van de vleugels in kaart gebracht. Op deze manier leerden ze te begrijpen hoe het insect haar vleugels verplaatst om in de lucht te blijven. Op Oxford namen de onderzoekers afbeeldingen van de muggenvleugelbewegingen. Aan de hand van maar liefst acht super-high-speed camera’s maakten zij van elke seconde maar liefst 10.000 beelden.

Waarom zoveel camera’s? Normaal gesproken zijn twee camera’s voldoende om het gedrag van een insect te filmen. De eerste camera neemt dan de bewegingen op, met de tweede kunnen de 3D- coördinaten berekend worden. Echter, omdat het insect twee antennes heeft op het hoofdje – in zekere zin lange dunne organen dat het dier gebruikt om te voelen – en zes beentjes is het onmogelijk om dit met twee camera’s duidelijk te filmen. Het team moest dus acht camera’s gebruiken om de vleugels vanuit vele richtingen te bekijken.

Muskieten vliegen door hun vleugels in verschillende richtingen te bewegen. De dunne bovenranden van hun vleugels bewegen eerst naar voren en dan keren zij de richting om en gaan ze vervolgens naar beneden. Op deze manier lijkt het haast alsof de vleugels het nummer acht tekenen. De zes camera’s hebben de onderzoekers laten zien dat de vleugels van de muggen achthonderd keer per seconde bewegen. Dat is vier keer sneller dan veel insecten die dezelfde grootte hebben.

Vleugelbewegingen

Het onderzoeksteam is van mening dat de vleugelbewegingen van de muggen kunnen helpen om uitvinders nieuwe vliegtuigen ontwerpen. Volgens de wetenschapper Walker zijn de bestaande onbemande vliegende toestellen – of drones – niet altijd perfect werkzaam in de buitenlucht omdat wind hun vlucht kan beïnvloeden. Insecten daarentegen kunnen zich ook goed in winderige omstandigheden voortzetten. Om te leren te begrijpen deze technieken verbeterd kunnen worden, is het goed dat deze vleugelbewegingen te analyseren. Daarbij zeggen ze dat, en dat vinden wij misschien nog wel belangrijker, dat dit onderzoek bij kan dragen aan het vinden van nieuwe manieren om te voorkomen dat ziekten verspreid worden. En dan is er dus sprake van een doorbraak, als aan de hand van dit onderzoek dit tegengegaan kan worden.