Muggenplaag in Brabant

Oma weet raad met muggen

Afgelopen zomer werd Nederland – en met name de provincie Noord-Brabant – geteisterd door een ware muggenplaag. Het hele land klaagde over een ware muggentsunami die ons land teisterde. Nu het inmiddels eind september is, lijkt de ergste fase voorbij te zijn, al is het met de mooie nazomerse dagen die we hebben gehad, niet verwonderlijk dat er nog steeds muggen in je kamer rondspoken.

Oorzaak Muggenplaag

Volgens Willem Takken van de Universiteit van Wageningen heeft de combinatie van hoge temperaturen, gepaard met veel en harde regen ertoe geleid dat de beestjes zich comfortabel voelen in ons landje. Met name begin juli zagen we namelijk een lange, kletsnatte periode waarna het zomaar erg warm werd. Voor muggenlarven ideaal om te groeien.

De eitjes worden door de vrouwtjesmuggen in ondiep en stilstaand water gelegd. Niet zozeer bij wateren, zoals plassen, meertjes of kanalen, maar juist op plekken waar we niet eens aan denken, zoals dakgoten, emmertjes of bakjes in je tuin, lege bloempotten of wat ze maar kunnen vinden. Juist als je veel van dit soort plekken in je tuin of dichtbij je (slaap)kamer hebt, kun je last hebben van veel muggen. De wetenschapper adviseert dan ook om regelmatig je tuin te controleren en eventuele emmers, potjes en dergelijke regelmatig te legen. Dat scheelt een hoop eitjes, oftewel muggen. Lees meer over het ontstaan van een muggenplaag.

Muggen in Brabant

De grote vraag is of er eigenlijk wel sprake is van een muggenplaag. Volgens bioloog Arnold van Vliet, eveneens van de Universiteit van Wageningen, is het inderdaad waar dat in Noord-Brabant (en ook Limburg en Gelderland) de muggen voor meer overlast lijken te zorgen dan in andere provincies. Zeker doordat hier nog meer regen is gevallen dan elders. Daarbij merkt hij ook op dat er meer muggen zijn. Volgens muggenexpert Bart Knols is er niet zozeer meer overlast dan in andere jaren, maar hij beaamt wel dat door de natte periodes er meer waterplassen in Brabant en Limburg zijn achtergebleven, waardoor de beestjes daar meer konden broeden.

Muggenradar

Volgens de experts zijn er dus gemiddeld wat meer muggen, maar dit is vooral op regionaal, dan wel lokaal niveau. Waarom lijkt dan toch heel het land te spreken over een muggenplaag? Heel simpel, zegt Bart Knols, dat is de opkomst van een website als Muggenradar. Aangezien deze website pas sinds dit jaar op het net circuleert, is de klachtenregen toegenomen. Het is makkelijker voor mensen om te klagen over het aantal muggen, maar de experts menen dus dat hier niet per sé sprake van is. Hoewel de stelling dus ontkracht wordt, is er wel degelijke sprake van een toename van het aantal muggen. Dus als je in Brabant woont: zorg dan dat je goed op omringende plassen water en emmers let!