Je bekijkt nu Hoe voorkom je muggenoverlast?

Hoe voorkom je muggenoverlast?

  • Berichtcategorie:Muggenplaag

Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit is gebleken dat ieder woning gemiddeld vier muggen-kraamkamers herbergt. Dat zijn dus vier plekken waar jij de muggen de gelegenheid geeft om hun nazaten in grote getale tot bloei te laten komen en te zorgen voor muggenoverlast. En dat wil je liever niet, toch? Je hebt tenslotte alleen maar last van die zoemende plaaggeesten. Reden te meer om maatregelen te treffen zodat muggen je zo min mogelijk overlast kunnen bezorgen.

Broedplaats voor muggen

Kraamkamers voor muggen ontstaan vooral op plekken in en om je huis waar water een week tot veertien dagen ongestoord in blijft staan. Denk hierbij aan de regenton, een verstopte dakgoot of een emmer of gieter die je al een tijd niet meer hebt gebruikt, maar ook aan de vochtige ruimten onder je huis, zoals de kelder of de kruipruimte waar vaak, zonder dat je het weet, vochtige plekken aanwezig zijn of een laagje water in staat.

Stilstaand water

Om muggenoverlast te voorkomen is het goed om vóór de zomer te zorgen dat er zo min mogelijk van dit soort plekjes rond je huis zijn. Dus verwijder de ontelbare ongebruikte potjes uit je tuin, laat geen oude autoband naast je garage liggen en zorg ervoor dat je regenton een goed afsluitende deksel heeft. Ben je gek op vogels in de tuin en heb je daar een vogelbadje voor neergezet? Zorg er dan voor dat je dat water regelmatig ververst of maak er een (bewegend) waterstroompje van. Bij een vijver is het daarom verstandig om een fontein of pomp te installeren. Muggen houden niet van gespetter en water wat constant in beweging is en zullen hun eitjes en larven een ander onderkomen geven.

Zet de natuur in

Maar je kan ook de natuur voor je laten werken. Vissen in je vijver zijn niet alleen maar mooi om te zien, ze zijn ook nog bijzonder nuttig. Net zoals kikkers en salamanders zijn ze dol op muggenlarven en ruimen met liefde de in jouw vijver levende larven voor je op waardoor de muggenoverlast beperkt wordt.

Geef een antwoord