Muggen in de lente

Oma weet raad met muggen

Het voorjaar breekt aan en dat is te merken met een aantal schitterende dagen. Terwijl maart ongeveer halverwege is, beginnen de eerste warme dagen al te komen. Dat terwijl er (gelukkig) amper strenge winterse dagen zijn geweest. Echter, een zachte winter en een vroeg voorjaar kan betekenen dat de mug eerder uit de winterslaap komt.

Winterslaap

Een combinatie van hoge temperaturen en voldoende vochtigheid: dat is het perfecte weer voor veel insecten, maar geldt dit ook voor muggen? Als we een artikel uit 2015 mogen geloven waarin muggenexpert Bart Knols aan bod komt, hoeft dit niet het geval te zijn. Muggen kunnen namelijk eenvoudig bij een temperatuur van minimaal min 20 graden overleven. Deze diertjes maken namelijk een soort antivries aan, waardoor ze de winter kunnen overbruggen. In zekere zin overleven ze hiermee hun winterslaap (of winterrust zoals het ook wel eens genoemd wordt). Muggen zoeken vaak een beschutting op een vochtig, donker plekje, maar dit kan ook zomaar in jouw huis zijn. Zonder dat je het doorhebt overigens.

Zodra het lekker weer wordt, komen de muggen uit hun donkere plekjes gekropen en kun je deze spontaan in je slaapkamer tegenkomen. Ook op dagen als vandaag. De antivries-vorm, waar we net over schreven, maken ze niet meer aan. Eigenlijk is het vooral te hopen dat er daarom na een paar lentedagen nog enkele strenge dagen komen. Aangezien de mug dan ineens kwetsbaar is, kunnen er zowaar meerdere sterven.

Muggen en het voorjaar

De lente is een prachtig getijde, omdat alles eindelijk weer begint te bloeien. Nieuw leven, nieuwe kansen, maar hopelijk niet voor onze aartsvijand: de mug. We hebben begrepen dat de lente een cruciale periode is om te bepalen of we last krijgen van veel muggen of juist niet. Als er in dit jaargetijde sprake is van een warme en vochtige periode dan ontwaken muggen, net als andere insecten, sneller uit hun winterslaap en gaan ze eitjes leggen. Een mug is in feite een zogenoemd ‘zomerinsect’, maar als er sprake is van warme lentedagen en een zachte winterperiode, kan dit wel betekenen dat deze jou eerder in het jaar lastig kunnen vallen. Vorig jaar (2016) hebben we mogen constateren dat er sprake was van een natte lente, waarin veel wateroverlast heeft plaatsgevonden, terwijl de temperaturen normaal en boven verwachting bleven.

Omdat er juist in de lente vaak nog regenbuien vallen, is dit ideaal voor de mug. Door waterval ontstaan er op diverse plekken poeltjes die door deze vochtige periodes lange tijd vol blijven staan. Een van de favoriete broedplekjes blijft toch wel het stilstaand water. Zelfs als je dus ergens in je tuin een vijvertje hebt, water in regentonnen of zelfs in bloempotten: zorg dat je hier op let als je zo min mogelijk muggen wilt.

Zachte winter, natte lente

We willen jullie vooralsnog natuurlijk niet bang maken dat er een muggenplaag op komst is, maar op dit moment kunnen we wel alvast stellen dat het een zachte winter is geweest. Zolang er nog weinig regen valt, is er niks aan de hand. Eigenlijk is veel regen dus om meerdere redenen vervelend. Daarbij moeten we gewoon hopen dat er voldoende nachten zijn waarin het toch wel vriest, zodat er voldoende muggen ‘doodvriezen’. Minder kans dat zij zich kunnen voortplanten. Wist je namelijk dat een mug wel 300 eitjes in een stilstaand watertje kan leggen? Reken dus maar uit hoeveel irritante diertjes er binnen een mum van tijd geboren kunnen worden.

Nog geen reden om te spreken over muggenplagen of muggentornado’s, maar let er dus wel op dat de kans groot gaat worden dat we ook in 2017 veel muggen in de zomer gaan zien. Zolang de weergoden het ons immers niet zo goed gezind zijn.