Muggen in het najaar

Oma weet raad met muggen

We zitten inmiddels alweer in oktober, de echte herfst is aangebroken. De lange nazomerdagen zijn helaas alweer niet meer van toepassing, maar ingeruild voor guur weer met regen en donkere avonden. Veel mensen halen nu opgelucht adem, want de muggenoverlast is nu toch vast voorbij. Althans, dat denken de meesten, maar is dat terecht? En waar blijven die irritante beestjes dan in de winter?

Winterslaap

In principe is de regel dat een mug die de zomer doorstaan heeft, in Nederland is dat de zogenoemde huissteekmug, een winterslaap gaat houden vanaf eind september. Tijdens het einde van deze maand, als de herfst echt is aangebroken, duren de dagen minder lang en daarom zoekt het diertje een fijn warm plekje op. Daarvoor slurpt de mug nog een grote hoeveelheid nectar op, om zo voldoende voorraad op te bouwen om deze hele winterperiode te overleven. Het zoek van een warm holletje gebeurt vaak in je huis, omdat deze steekmuggen graag warme, veilige plekjes opzoeken. Dit kan dan ook ergens in een hoekje zijn, waar het diertje tijdens de koude wintermaanden blijft zitten. Je zult dan ook van deze steekmuggen weinig last hebben gedurende het najaar.

Wintersteekmug

Naast de ordinaire steekmug bestaat er nóg een stekende variant. In totaal kennen we in Nederland ongeveer 20 soorten muggen (meer informatie over de soorten muggen), maar naast de variant die je in de zomer wakker houdt, heb je ook een winterse stoorzender. Deze zogenoemde wintersteekmug blijft wél in de winter actief en legt ook eitjes. Je kunt deze overigens wel onderscheiden van het zomerse zusje: dit beestje is groter en heeft ook een gespikkeld uiterlijk waarbij je vaak witte ringen in het lange gedeelte van het dier kan zien. Overigens heeft dit zusje deze prachtige Latijnse naam meegekregen: de ‘Culex pipiens molestus’ (de huissteekmug heet ‘Culex pipiens pipens’)

Deze wintersteekmug komt wel stukken minder voor, dus in verhouding heb je hier ook erg weinig last van. Maar dat ze wel actief blijven, is door de wetenschappers van de Universiteit van Wageningen onderzocht. Deze muggen leggen ook nog steeds actief eitjes, maar veel minder. Daarbij plaatsen ze deze ook buiten, waardoor je net zo goed muggeneitjes en larven in buitengebieden en zelfs onder het ijs kan vinden. Zij hebben dan ook weinig hinder van kou.

Weersomstandigheden

Invloeden van het weer hebben wel degelijk invloed op de overlast. Aangezien lang aanhoudende warmte kan betekenen dat muggen blijven rond zoemen, kun je ook in het najaar gestoken worden. Zeker met de temperaturen van eind september en begin oktober, waarbij we veel mooie dagen hebben gehad. Juist omdat in deze tijd de muggen nog op zoek zijn naar een overwinterplek, heb je de kans dat je nog voldoende beestjes ziet vliegen. Zolang er nog een aangename temperatuur heerst, blijven muggen eitjes leggen die uitkomen. Zodra de avonden echt guur en koud worden, sterven deze en besluiten de muggen het warme plekje definitief op te zoeken.

Rustige winter?

Met een gerust hart naar bed gaan zonder allerlei maatregelen? Je hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat je lek geprikt wordt, zelfs niet als je in midden november een huisje aan het water boekt. De wintersteekmug zorgt in verhouding voor veel minder ‘slachtoffers’. In 2014 kwam het beestje voornamelijk voor in Noord- en Zuid-Holland. Op Muggenradar kun je ook in de winterperiode bijhouden of er overlast heerst. Zelf kun je natuurlijk ook je ervaringen melden. Maar waarschijnlijk hoef je je niet druk te maken.