Muggensonate

Home » Alles over muggen » Muggensonate
Oma weet raad met muggen

Haast iedereen heeft een hekel aan het zoemende geluid van de mug. Zeker als je de slaap niet kunt vatten, omdat je dat geluid boven je hoort. Toch blijkt dit zoemende geluid, of in ieder geval de mug an sich, inspiratie geweest te zijn voor diverse componisten. Enkele hebben er een muziekstuk over gecomponeerd. Oordeel zelf wat je er van vindt.

Lyadov – Dance of the Mosquito

De Russische componist Anatoly Lyadov (1855 – 1914) schreef de Dans van de Mug in 1911. Het gezoem van de mug vormde de inspiratiebron voor de melodie. Lyadov was een pupil van de meer bekende componist Nikolai Rimsky-Korsakov, die al eerder het geluid van een insect aan de hand van een orkest na probeerde te bootsen met zijn compositie ‘De vlucht van de hommel’. Dit stuk werd overigens oorspronkelijk geschreven als een intermezzo voor een opera. Lyadov moet zelf waarschijnlijk gedacht hebben, dat ook hij in staat moet zijn geweest om een compositie te schrijven, gebaseerd op het gezoem van een insect. Door dit met violen en blaasinstrumenten te creëren, krijg je een zeer opvallende melodie. Luister maar:

The Doors – The Mosquito

De beroemde band The Doors bracht in augustus 1972 het album Full Circle uit, het tweede album zonder de legendarische Jim Morrison die in 1971 stierf. De zang werd overgenomen door Ray Manzarak. Op dit album staat het nummer The Mosquito, ook de laatste single van de band. Terwijl zowel het album als de single soort van flopte – na de dood van leadzanger van Morrison had de band veel moeite om succesvol te blijven – is het wel leuk te vermelden dat de mug in dit nummer centraal staat. Weinig diepgaande tekst, waar de regels “No me moleste mosquito, why don’t you go home?” het pakkendst zijn:

Mendelssohn – Muggendans

Nog een klassieke compositie: Arnold Ludwig Mendelssohn (1855 – 1933) – niet te verwarren met Felix Mendelssohn-Bartholdy (hij was daar wel een achterneef van) – schreef voornamelijk kamermuziek en symfonieën. Zo componeerde hij de 14 Miniatures (opus 62): 14 stukken voor viool, waarbij compositie nummer 5 Mückentanz, oftewel Muggendans, is genaamd. Ook hier speelt het gezoem van de mug weer een grote rol:

Yeah Yeah Yeahs – Mosquito

De Amerikaanse indierockband de Yeah Yeah Yeahs uit New York brachten in 2013 het album Mosquito uit. Tot op heden ook hun laatste album, aangezien ze sinds 2014 een rustpauze hebben. Eigenlijk zou je alleen al de opvallende albumhoes even moeten bekijken. Op het album staat ook een gelijknamig nummer. Bekijk en luister hieronder dit pakkende nummer met imponerende videoclip: