Tijgermuggen in Nederland

Home » Alles over muggen » Soorten muggen » De Tijgermug » Tijgermuggen in Nederland
Oma weet raad met muggen

De Aziatische tijgermug, familie van de Zika-mug, is inmiddels op meerdere plekken in Nederland gesignaleerd! Deze mug staat er om bekend dat zij ziektes met zich meedraagt. Hoe zorgelijk is dat en worden we terecht of onterecht bang gemaakt door de media? En gaan ook Zika en andere ziektes ons land terroriseren?

Tijgermug vs. Zikamug

De tijgermug staat bekend als de ‘gevaarlijkste’ mug van de wereld. Niet geheel onterecht overigens. Wat wel uit de wereld geholpen moet worden is dat de tijgermug gelijk staat aan de Zika-mug; het is namelijk familie. Medisch Entomoloog Willem Takken legde dit aan Bionieuws uit. De mug die het virus verspreid is de gelekoortsmug, zoals die in de volksmond heet. De tijgermug en de gelekoortsmug zijn soortgelijke varianten, allebei familie van de ‘Aedes’-soort. Echter, er zitten kleine verschillen tussen deze varianten die wij als gewone mensen niet eens kunnen zien. De gelekoortsmug is de variant die Zika met zich mee kan dragen. De tijgermug kan overigens, net als de gelekoortsmug, Dengue en Chikungunya bij zich hebben. Overigens kun je hier nog meer lezen over de tijgermug.

Van Azië naar Nederland

Diverse artikelen en items in de media publiceerden afgelopen zomer dat de Aziatische tijgermug in Nederland is gesignaleerd. Omdat de associatie tussen tijger- en zikamug vlug gemaakt is, raakten meerdere mensen in paniek. Want is het nu mogelijk dat Zika ook in Nederland aanwezig is?

Geloof ons maar, die kans is zo goed als miniem. Ten eerste moeten we ons afvragen hoe de tijgermug überhaupt in Nederland terecht is gekomen. In principe is dat een logische conclusie. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is dit insect inmiddels in Veenendaal, Oss, Weert, Montfoort, Almere, Lelystad, Emmeloord en Hardenberg gesignaleerd. In al deze plaatsen zijn deze aangetroffen bij bandenbedrijven die gebruikte bedrijven importeren. Een ideaal plekje voor muggennestjes. Andere tijgermuggen komen daadwerkelijk over vanuit China, door de import van Lucky Bamboo.

Gevaarlijk?

We hoeven dus niet bang te zijn voor het Zika-virus. Ook de kans dat je gestoken wordt door een tijgermug is miniem, aangezien de aantallen erg laag zijn. Overigens is het sowieso een fabeltje dat dit de eerste keer is dat er daadwerkelijk tijgermuggen in Nederland te vinden zijn. Al sinds 2005 is hier sprake door de import van bamboo. Het is eigenlijk geen nieuws.

Informatie wat betreft aantallen wordt natuurlijk zelden gegeven. Daarbij houden tijgermuggen nu eenmaal meer van warme, tropische klimaten en is Nederland in zekere zin veel te koud. Overigens vertelde Arnold van Vliet, wetenschapper van de Universiteit van Wageningen aan Omroep Brabant dat dit wel kan veranderen omdat het in Nederland warmer wordt. Momenteel zit er dus een verschil tussen ‘signaleren’ en ‘vestigen’ en van deze laatste factor is nog lang geen sprake.

Daarbij hoef je ook niet bang te zijn dat de tijgermuggen in Nederland een ziekte met zich meedragen. Zelfs in het buitenland is het percentage muggen vrij laag, maar het risico is daar aannemelijker. Deze exotische ziekten waarover we eerder spraken komen hier niet voor, dus de kans dat je dit oploopt is gewoon ‘0’. Dat betekent niet dat een tijgermug je niet kan steken. Ze zijn vooral overdag actief, dus ben je hier erg bang voor in de zomer? Zorg er dan voor dat je genoeg investeert en anti-muggenmiddelen met DEET.