Zorgen over de tijgermug

Home » Alles over muggen » Soorten muggen » De Tijgermug » Zorgen over de tijgermug
Oma weet raad met muggen

Tijdens de paasdagen is dit je misschien ontgaan, maar de NOS berichtte er wel degelijk over: wetenschappers zijn daadwerkelijk ongerust over de opkomst van de tijgermug.

In februari schreven we een blog waarin we vermeldden dat deze muggensoort al in Nederland is gesignaleerd, maar dat we ons geen zorgen hoefden te maken. Immers is de kans dat deze mugjes ziektes zoals het Zika-virus overbrengen, erg klein. Maar wat betekent het bericht dat met Pasen in de media verscheen?

Tijgermug in Nederland

Even kort gezegd, de tijgermug is al enkele jaren in Nederland gesignaleerd. Dit heeft vooral te maken met het feit dat dit door de import van het zogenoemde lucky bamboo in ons land terecht komt. Overigens zijn dit vooral achtergebleven muggeneitjes en niet zozeer de mug zelf. Een tweede factor die meespeelt is de import van gebruikte autobanden die we importeren uit landen waar de muggen veel voorkomen. Dit zijn voornamelijk Aziatische landen, zoals China.

Zeker in plaatsen waar dit soort bandenbedrijven gevestigd zijn, zoals Veenendaal en Weert, zijn de tijgermuggen dan ook gesignaleerd. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) neemt de overheid echter wel voldoende preventieve maatregelen en hoeft de burger zich geen zorgen te maken. Zo worden er muggenvallen geplaatst, maar is dit allemaal voldoende? En is het wel zo dat wij ons niet ongerust hoeven te maken over de toenemende aanwezigheid van de tijgermug in ons land?

Gevestigd in Zuid-Europa

Onderstaand kaartje geeft aan in hoeverre de tijgermug al gevestigd is in met name Zuid-Europa.


De gegevens zijn afkomstig van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). De kleuren zijn als volgt te onderscheiden:

  • Rood: de muggen zijn hier gevestigd. Oftewel, ze planten zich nadrukkelijk voort en overleven ook de winterslaap. In deze landen/gebieden moet je dus oppassen.
  • Geel: de muggen zijn hier ‘geïntroduceerd’. Dat wil zeggen dat ze in dergelijke gebieden waargenomen zijn.
  • Groen: de muggen zijn hier afwezig. Er zijn dus geen muggen in deze gebieden geconstateerd.
  • Grijs: Geen data beschikbaar.
  • Lichtgrijs: Onbekend.

Het beangstigd een aantal wetenschappers dat landen zoals Italië en Kroatië, maar ook grote delen van Frankrijk, Spanje en Griekenland, daadwerkelijk last krijgen van tijgermuggen, omdat ze hier gevestigd zijn. In Nederland is hier tot op heden geen sprake van, maar duidelijk is wel dat ons land in zijn geheel bijna geel gekleurd is. We moeten dus toch meer rekening houden met een deze Aedes-mug.

Nederlandse biologen

De Nederlandse bioloog Arnold van Vliet van de Universiteit van Wageningen waarschuwt ons lang daadwerkelijk voor de toename van de diertjes. Aangezien de import van bamboe (niet noodzakelijkerwijs door de twee nieuwe panda’s die nu naar Ouwehands Dierenpark toegaan) is toegenomen en de temperaturen alleen maar stijgen, lijkt het erop dat het aantal tijgermuggen mogelijk alleen maar meer kan worden. Daarbij, als je als Nederland met de auto en caravan naar Zuid-Europa gaat, heb je eveneens kans dat je hiermee de beestjes mee terug neemt.

De wetenschapper geeft daarbij wel direct aan dat de kans dat zij ziektes overbrengen zeer laag is. Maar het feit dat er sprake is van een toename, wekt de indruk dat dit wel zorgelijk voor. Er zijn nog geen gevallen gemeld in Zuid-Europa, dus ongerustheid is niet nodig, waakzaamheid des te meer. Op het congres van de United Nations Environment is Van Vliet bezig geweest met een globaal monitoringsysteem, zodat er beter bekeken kan worden waar de muggen zich bevinden.

Steekmuggen

De tijgermuggen zorgen (nog) niet voor overlast. Maar de afgelopen maand was zeer warm, waardoor er wel degelijk sprake is van diverse muggenplagen. Zo publiceerde het Eindhovens Dagblad een artikel waarbij Borkel en Schaft de jacht al opent op steekmuggen. Het dorp heeft zelfs een muggenprofessor ingehuurd, om dit tegen te gaan. Juist door de ‘vernatting’ van het natuurgebied in de omgeving en de hoge temperaturen hebben deze mugjes veel meer kans gehad om zich te ontwikkelen. Ook Nature Today meldt dat er tijdens de Pasen al veel mensen hebben geklaagd, via muggenradar.nl.

Volgens Van Vliet is dit voornamelijk de ‘huissteekmug’ die ons het leven zuur maakt. Deze molestus-variant gaat ook niet in winterrust en bloed drinkt van zoogdieren en dus ook de mens. Conclusie: voorlopig kunnen we zorgeloos leven en zullen ziektes als DengueChikungunya en Zika niet in Nederland voorkomen. Althans, dat hopen we, want Muggeninfo.nl houdt al het nieuws rondom dergelijke onderwerpen natuurlijk scherp in de gaten!