Vers van de pers: nieuwe mug in ons land

Home » Alles over muggen » Soorten muggen » Vers van de pers: nieuwe mug in ons land
Oma weet raad met muggen

Op 14 november 2016 lazen we op diverse media, zoals De Telegraaf, HP/De Tijd en de Metro dat er een nieuwe steekmug in ons landje is waargenomen. In Doorwerth, een dorpje in de omgeving van Arnhem, hebben muggenonderzoekers een variant ontdekt waarvan het zeer opvallend is, dat deze in ons land terecht is gekomen. Deze steekmug komt normaliter alleen voor in betrekkelijk koude landen en gebieden, zoals de noordelijke delen van Scandinavië en Rusland.

De nieuwe mug

Zoals het met muggen altijd het geval is, draait het echt niet om één diertje dat toevallig hier gesignaleerd. Er zijn op een boerderij in het desbetreffende dorpje meerdere onderzoeken gedaan met een muggenval en daarbij zijn diverse muggen gevangen van deze soort genaamd de ‘Culiseta bergrothi’. Een entomoloog van de Universiteit van Wageningen verklaarde tegenover het ANP dat het verwonderlijk is dat een mug in Nederland gevonden is.

De mug komt dus vooral voor in de ijskoude streken in Noorwegen, Zweden en Finland, deels in Rusland, en in het noorden van Japan, maar niet zo snel in ‘warmere’ gebieden. In het kader van een groots Europees onderzoek naar de verspreiding van muggen en hun diversiteit, hebben wetenschappers diverse vallen geplaatst in waterrijke en groene gebieden, zoals in Gelderland, en aan de rand van diverse steden. Naast Nederland werden dergelijke proeven ook in Zweden en Italië geplaatst. Uit een eerste onderzoek is dan ook gebleken dat er maar liefst veertien soorten nieuwe muggen zijn ontdekt, die hier eerder niet rond zoemden.

Klimaat

Er zijn diverse mensen die twijfelen aan de veranderingen in het klimaat, maar juist dit soort constateringen laten zien dat er wel zeker een verschuiving plaatsvindt. Echter, als we Sander Koenraads van de Universiteit van Wageningen mogen geloven, gebeurt meestal het tegenovergestelde: dat een mug uit een warmer oord naar ons land komt. Nu is dus precies het omgekeerde aan de hand, maar waarom de ‘Culiseta bergrothi’ nu juist vanuit het geliefde sneeuwlandschap ons ‘warmere’ gebied komt opzoeken, is totaal onduidelijk. Volgens de experts moet dit ook nog nader onderzocht worden.

Over de ‘Culiseta bergrothi’

De ontdekking van de ‘Culiseta bergrothi’ brengt het totaal aantal soorten op 40, althans op basis van het aantal steekmuggen. Daarvan zijn er 32 ‘gevestigd’ in ons land, oftewel deze zijn altijd wel in ons land te vinden. De 8 andere soorten zijn gespot en beschreven in de boeken, maar er is geen bewijs dat deze actief aanwezig zijn. In Nederland is de ‘Culiseta annulata’, de wintersteekmug, de meest voorkomende variant die ook nog eens in de winter actief kan zijn (lees ook onze blog over ‘muggen in het najaar’).

Aan de hand van dit onderzoek is nog niet bekend geworden hoe lang de mug al in Nederland verblijft. Het kan namelijk goed zijn dat deze op verschillende plekken hebben weten te overwinteren om in de zomermaanden volwassen te zijn. Zelfs tijdens de warme maanden kunnen deze muggen goed leven, al prefereren ze dus de kou. Belangrijkste vraag is natuurlijk in hoeverre deze muggensoort het op ons als mens heeft gemunt. Volgens de wetenschappers hoeven we ons daar geen zorgen om te maken: de ‘Culiseta bergrothi’ bijten voornamelijk runderen en andere grote zoogdieren. Uitzonderingen daargelaten, maar dat deze ‘nieuwe’ variant je warme huisje binnen komt vliegen, is dus gelukkig bijzonder klein.