Wat is een muggennest?

Home » Alles over muggen » Wat is een muggennest?
muggennest

Voordat een mug je ‘s nachts uit je slaap houdt ondergaat zij verschillende stadia maar een mug zal niet geboren of gevoed worden in een nest.

Eitjes

Een vrouwtjesmug zet verschillende eitjes af in pakketjes op het wateroppervlakte van een bij voorkeur zoveel mogelijk stilstaand watertje. Het vrouwtje zet meerdere van dit soort vlotjes uit die uit meerdere eitjes bestaan. Als je het zo wilt zien, is dat min of meer het muggennest. Afhankelijk van de temperatuur van het water verandert het eitje zich binnen één tot negen dagen tot een larve. Deze larve verdwijnt daarna in hetzelfde water tot vlak onder het wateroppervlak en hangt dan als larve verticaal onder het wateroppervlak. Vanuit haar achterste steekt een kleine buis door het wateroppervlak waardoor ze zich van lucht kan voorzien.

Ontpoppen

Opnieuw transformeert ze zich – afhankelijk van de temperatuur – binnen één tot twee weken tot een pop. Ook dan blijft zij vlak onder het wateroppervlakte hangen, alleen is ze nu gekromd (als een komma) en voorziet ze zichzelf van lucht door twee kleine buisjes die vanuit haar kop door het wateroppervlak steken. Binnen twee weken ontpopt zij zich daarna tot een volwassen mug.

Dag en nacht

‘s Nachts is de mug op zoek naar eten en overdag zoekt ze een plekje om rustig de dag door te komen. Ze heeft een voorkeur voor donkere ondergronden. Je kan haar vaak vinden in een hoekje vlak onder het plafond, onder de bladeren van een plant, achter een kast of in een kier. Als ze de winter moeten overleven verschuilen ze zich ook graag in donkere plekken zoals kruipruimten, kelders of spouwmuren.

In de eerste stadia van haar leven kan je haar in gezelschap van andere eitjes,larven of poppen vinden. Zodra de mug volwassen is gaat ze voornamelijk haar eigen gang en is ze vaak, te vaak op zoek naar jou….

Reactie verzenden