Waarom jij wel door een mug gestoken wordt en je partner niet

Home » Alles over muggen » Wat trekt muggen aan in huis? » Waarom jij wel door een mug gestoken wordt en je partner niet
Oma weet raad met muggen

Ken je dat? Een prachtige avond buiten in de tuin, waarbij jullie samen een drankje doen. Na afloop blijk jij lek geprikt te zijn en bij je partner is er amper een muggenbultje te bekennen. Terwijl je de hele nacht wakker ligt van de gruwelijke jeuk, ligt die ander diep te ronken. Grootste vraag: waarom ben jij wel een lekker hapje voor de mug en je partner juist niet?

DNA

Laten we het heel eerlijk zeggen: muggen zijn racistisch. Althans, dat was de bevinding van de Amerikaanse zoöloog Jerry Butler van de Universiteit in Florida in 1999. Hij en zijn onderzoeksassistente concludeerden eigenlijk dat muggen zeer kieskeurig zijn en dat het in jouw genen zit of je wel of niet een lekker hapje voor ze hebt. Ongeveer 1 op de 10 mensen vormt een belangrijke prooi voor de mug. Juist deze groep heeft een heerlijk geurende huid en smakelijker bloed volgens de beestjes, waar meer eitjes van kunnen worden gelegd. Er zijn inmiddels diverse redenen gevonden, al is de hoofdreden door wetenschappers nog steeds niet geheel duidelijk.

Lichaamszuren, geur en zweet

Muggen worden aangetrokken door lichaamsgeur. Dat is een van de hoofdredenen waarom jij een magneet vormt. Niet dat je stinkt natuurlijk, het heeft vooral te maken met het soort dieet. Nederlanders hebben over het algemeen een zurige lichaamsgeur, als we de Chinezen mogen geloven, omdat wij meer zuivelproducten consumeren. Datgene wat jij eet en drinkt, heeft dus invloed op jouw lichaamsgeur. Toch maakt het voor de mug niet uit wat jij precies eet, dus ook al wordt jouw geur bepaald door je dieet. Je eet-en drinkpatroon is niet bepalend voor de mug en haar keuze om jou wel of niet te steken, je lichaamsgeur juist wel. Hoe zit dat dan?

Het zijn dus de genen die de grootste bepalende factor hebben, aldus de experts, want ook die hebben invloed op jouw lichaamszuren en -geur. (Urinezuur is overigens het meest aantrekkelijke zuurtje). Terwijl deze daadwerkelijk invloed op je lichaam hebben, zijn het vooral de microben die op jouw lijf leven, die de muggen zo aantrekkelijk vinden. Eigenlijk heeft het dus te maken met een soort aantrekkingskracht op basis van symbiose op je huid, dat bepaalt of de mug jouw kiest en je partner juist niet.

Dit wil niet zeggen dat je dieet en bijkomende geurtjes geen invloed hebben. Over het algemeen hebben mensen die meer lichaamszuren produceren, dus eerder de kans om gestoken te worden. Daarnaast is de mate van kooldioxideproductie ook een factor. Lange en grote mensen stoten dit meer uit, dan bijvoorbeeld kleine kinderen. Maar ook alle cosmetische producten die op je lijf smeert kunnen wel degelijk muggen aantrekken, ook wil dat nog niet zeggen dat de per se jouw huid lek gaan prikken.

Cholesterol

Dan is er nog een andere factor. Als je last hebt van hoge concentraties van steroïden of cholesterol in je bloed hebt, zal dit zeker meespelen. Daarmee wordt bedoeld dat je teveel cholesterol op je huidoppervlakte hebt en niet zo zeer in je bloed. Muggen zijn efficiënter in het verwerken van cholesterol, de bijproducten laten ze dan achter je op je huid.

Fabeltjes

Je zult vast wel eens gehoord hebben dat als je kleding draagt, je geen last hebt van muggen. Dit is onzin. Het heeft geen zin om je ‘s nachts in te pakken, want als je een lekker hapje vormt, kiezen ze je toch uit.

Eenzelfde fabeltje is dat bierdrinkers niet door muggen gestoken worden. Opnieuw geldt hier de regel, het ligt aan je genen. Aangezien je transpiratie een sterkere (alcohollucht) vormt, ontstaat er wel een andere, zurige lichaamsgeur, maar of dat muggen weerhoudt is niet bewezen. Zelfs als je gedronken hebt, en je bent een makkelijke prooi, kun je je toch het beste met een antimuggenmiddel insmeren.