Zijn muggen nuttig?

Home » Alles over muggen » Zijn muggen nuttig?
Oma weet raad met muggen

Muggen zijn waarschijnlijk de meest gehate dieren op aarde, samen met de wesp. Tenminste dat vinden wij mensen. Voor anderen zijn deze beesten namelijk erg nuttig! Maar waarom zijn ze dan zo nuttig, en zou het erg zijn als de mug zou uitsterven?

Voedsel

De mug is bijzonder. De vrouwtjesmug legt eitjes op het water, wel 300 per keer! Als de eitjes zijn uitgekomen leven de muggenlarven in het water. Deze larven leven van bacterieen die te vinden zijn in het water. Zo houden ze het water schoon!  In het water zijn deze eitjes een makkelijke prooi – en dus voedsel – voor vissen, roofinsecten en amfibieën. Volwassen muggen die dat overleven, en dat zijn er heel er veel, worden voedsel voor spinnen, vleermuizen en vogels.

Wetenschap

Maar de mug heeft nog meer nut, speciaal voor de mens! Als een mug je steekt injecteert ze een stofje (speeksel) waar je jeuk van krijgt. Dit speeksel is een anti-stollingsmiddel wat er voor zorgt dat bloed niet gaat stollen tijdens het eten ervan. Dit stofje is erg interessant voor de wetenschap. Wetenschappers gebruiken dit speeksel namelijk om medicijnen te ontwikkelen die bloedstolling voorkomen wat gebruikt wordt na een hartinfarct, beroerte of trombose. Kennis die we zonder ‘die gehate mug’ niet hadden gehad. Eigenlijk hele nuttige beestjes dus!

Uitsterven

Of het een totale ramp is als de mug zou uitsterven zijn biologen het nog niet eens. Sommige biologen zeggen dat muggen écht nodig zijn voor de voedselketen, en dat het dus een ramp is als muggen uitsterven. De voedselketen zou uit balans raken.

Andere biologen geloven daar niet in, er zijn ook andere insecten of voedselbronnen die gegeten kunnen worden in plaats van de mug. We zal de populatie dan afnemen. Minder muggen zou bijvoorbeeld voor Nederland betekenen dat er ook minder vissen zijn en dus ook minder voedsel voor de mens.