Parfum dat helpt tegen muggen?

Home » Anti-muggen tips » Anti-muggenmiddelen » Parfum dat helpt tegen muggen?
Oma weet raad met muggen

Je zou zeggen dat een lekker fruitig parfummetje opspuiten juist averechts werkt tegen muggen. Maar wat blijkt? Het parfum ‘Bombshell’ van Victoria Secret schrikt muggen juist af. Tot (onder andere) die conclusie kwam de New Mexico State University nadat zij 10 verschillende commerciële producten hebben getest op hun effectiviteit tegen muggen. Hoewel je zou verwachten dat de muggen als een speer op het parfum zouden afkomen, bleek dat de muggen er niets van moesten hebben en juist ver weg bleven van hun prooi.

Too good to be true?

Nu klinkt dit natuurlijk allemaal erg mooi, en de verkoop van dit parfum is dan ook explosief gestegen sinds het nieuws uitkwam en massaal werd opgepakt door de media. Die “media-hype” gaat maar door (en ook wij doen hier nu vrolijk aan mee). Het onderzoek zelf werd namelijk in Oktober 2015 al gepubliceerd. Er zijn flink wat kanttekeningen die je in de korte hippe berichtjes niet leest. Zo werd de hand van de proefpersoon intens geparfumeerd en weten de onderzoekers niet wat het effect zou zijn als je een normale dosis zou opspuiten. De kans is groot dat het om een maskerend effect gaat dat van korte duur is: een uurtje of twee. En wie weet heeft het daarna zelfs een averechts effect. Ook werd nog een badolie getest: Avon Skin So Soft Bath Oil; daar lees je verder (vrijwel) niets over in alle gehypte Victoria’s Sectret berichtjes. Voor hetzelfde geld werkt jouw favoriete parfum dus ook; er zijn verder geen parfums getest.

DEET nog altijd meest effectief

Leuke bevinding dus, dat parfum van Victoria’s Secret. Maar de daadwerkelijk conclusie uit het onderzoek is dat producten die DEET bevatten nog altijd het best werken. Van de producten die géén DEET bevatten, werkte een middel op basis van citroen en eucalyptus het best. Er werd ook nog een sticker getest die muggen tot 36 uur op afstand zou moeten houden; deze werkte voor geen meter. Dat is minder goed nieuws voor het artikel dat we gisteren schreven over nieuwe stickers die muggen moeten weren bij de allerkleinsten. Want een dergelijk product zou wel een uitkomt zijn! DEET blijft toch altijd een giftig stofje waar je niet bepaald lekker van gaat ruiken.