Genetisch gemanipuleerde Muggen

Home » Anti-muggen tips » Muggen verdelgen » Genetisch gemanipuleerde Muggen
Oma weet raad met muggen

Het einde van het jaar nadert en misschien ben je wel van plan om in 2017 een mooie verre reis te maken. Staat Brazilië hoog op je lijstje, dan hebben we goed nieuws. Er zijn vergevorderde plannen om genetisch gemanipuleerde muggen los te laten die de problemen rondom de Zika-muggen wel eens volledig kunnen oplossen. Lees hier meer over deze bevinding van de wetenschap en wat dit zou kunnen betekenen voor deze vervelende mug.

Zika-virus

Het Zika-virus is al lang een groot probleem in Zuid-Amerika. Met name rond het WK Voetbal in 2014 en de Olympische Spelen van afgelopen zomer stonden de kranten er al vol mee: de dreiging van de tijgermug die het Zika-virus over kan dragen. Dat dit gevaarlijk genoeg is, met name voor zwangere vrouwen, is bewezen. Er wordt dan ook al langere tijd afgeraden om hier naartoe te reizen, uit angst voor complicaties bij de zwangerschap. Baby’s kunnen als de moeder Zika heeft gehad, een te kleine schedel en onvolgroeide hersenen hebben.

De uitbraak van Zika in dit land vond daadwerkelijk plaats in het eind van 2015 en maar liefst 174.000 gevallen van deze ziekte werden gemeld. Daarnaast, de andere muggenziekte Dengue kende maar liefst 1,6 miljoen gevallen in 2015, eveneens een schrikbarend hoog aantal.

De dodelijke mug

In januari van 2016 verschenen de eerste berichten over deze zogenoemde genetisch gemanipuleerde mug. Zo wijdde de NOS er eveneens een artikel over. In de Braziliaanse stad Bahia (in het noordoosten van Brazilië) werd een test gedaan door Oxitec, het biotechnologische bedrijf dat de mug heeft ‘gecreëerd’. Wat bleek? Het virus bleek met maar liefst 82 procent af te nemen! En daarbij geldt dit niet alleen voor het Zika-virus, ook andere ziektes worden op deze manier ingedamd.

Tussen 2011 en 2014 hebben er meerdere proeven plaatsgevonden. Niet alleen in Brazilië, maar ook in Panama en de Kaaimaneilanden. Terwijl er dus nog geeneens sprake was van Zika indertijd, zorgden bijvoorbeeld gele- en knokkelkoorts voor net zulke hoge ziekte-aantallen. Beide onderzoeken hebben immers een afname van meer dan 80 procent van de diverse muggen genoteerd.

Hoe het werkt

Volgens het Britse bedrijf Oxitec kan deze gemanipuleerde mannetjesmug van de Aedes aegypti-soort zich makkelijk mengen met de soortgenoten. Net zoals elke mug gaat ook deze soort op zoek naar vrouwtjes om mee te paren. Echter, deze larven komen ter wereld met een afwijking die door dit mannetje meegegeven is en daardoor sterven ze vrij snel naar de geboorte. Nadat de mannetjes zelf hun daad hebben gedaan zullen zij eveneens vrij snel na de daad komen te overlijden, zoals in hun DNA geschreven staat. Daarmee krijg je natuurlijk dat de muggenpopulatie binnen korte tijd snel stukken minder wordt, omdat er aanzienlijk minder ‘goede’ muggen worden geboren.

En nu?

Voorlopig is het afwachten, maar volgende directeur van Oxitec is er in ieder geval toestemming bereikt met de stad Piracicaba (ten noordwesten van São Paulo) om daar in de fabriek meer dan 60 miljoen van deze mutanten te ontwikkelen en los te laten. Aangezien hier ’s werelds grootste fabriek staat die in genetisch gemanipuleerde muggen handelt, is het niet vreemd dat hier de eerste grote schaal wordt ontwikkeld en losgelaten. Momenteel zijn er ook gesprekken met andere gemeenten en staten. Men verwacht dat dit in de eerste maanden van 2017 gaat gebeuren, dus dat ziet er rooskleurig uit.