Wetenschappelijke ontdekking: Gestreste muggen

Home » Anti-muggen tips » Muggen verdelgen » Wetenschappelijke ontdekking: Gestreste muggen
Oma weet raad met muggen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) benadrukt al langer het gevaar van de mug en in hoeverre deze beestjes (dodelijke) ziektes overdragen. Maar het gevaar van bestrijdingsmiddelen is het feit dat ze slecht zijn voor het milieu. Het Facebookkanaal van Discovery lanceerde eind vorige maand zowaar een video over een nieuwe ontdekking op het gebied van een natuurvriendelijkere bestrijding. Wat is de beste manier om ze zo snel mogelijk te laten verdwijnen: ze letterlijk ‘gestresst’ maken.

Nieuw onderzoek

Onderzoek door de Universiteit van Leuven, van onze bevriende Zuiderburen dus, wees uit dat je muggen een beetje op moet naaien. Het blijkt steeds meer dat de mug an sich steeds meer immuniteit opbouwt voor pesticiden. Zoals je zelf ook al hebt gemerkt, soms lijkt het wel alsof je je in kan smeren met allerlei muggensprays of anti-muggenmelk, maar de ochtend erna blijk je toch gestoken te zijn. Die immuniteit lijken ze steeds meer op te bouwen. Net als andere diersoorten ontwikkelt de mug zich ook en generaties nieuwe beestjes ontwikkelen steeds meer weerstand tegen giftige (anti)stoffen die wetenschappers op de markt brengen. Dat is natuurlijk geen unicum in dit geval, want dit zie je bij alle soorten.

De Universiteit van Leuven, met als hoofdonderzoekster Lin Op de Beeck, zocht zodoende naar een andere manier om ze ‘effectiever te doden’. Nogal bruut misschien, maar het draaide er de wetenschappers vooral om te ontdekken waardoor onze vriend de mug kwetsbaarder wordt. Hiervoor gebruikten ze de gewone bestrijdingsmiddelen, pesticiden, met een nieuwe toevoeging: chemicaliën die worden uitgestoten door een natuurlijke vijand van de mug.

Rugzwemmer

Deze zogenoemde vijand is het bootsmannetje, ook wel rugzwemmer (in het Engels ‘backswimmer’) genoemd, en deel uitmakend van de insectenfamilie die onder water leeft. Dit bootsmannetje ziet er bruin uit, met vaak een roze-achtige rug, dat op een omgekeerde boot lijkt. Hiermee kunnen ze op hun rug op het water zwemmen, vandaar ook deze naam. En: ze zijn dol op muggen en met name muggenlarven! Vandaar dat de mug doodsbang voor dit beestje is.

De toevoeging van feromonen is cruciaal. Feromonen kunnen het beste omschreven worden als “chemische bestanddelen die dieren en ook mensen afscheiden om een bepaald signaal af te geven” wekt angst op. Meestal wordt dit gedaan in de vorm van een natuurlijke reactie als je een persoon ziet die je seksueel aantrekkelijk vindt. Hopelijk bevordert hiermee de aantrekkingskracht. Dieren doen dit ook en dit gebeurt niet alleen in de vorm om iemand naar je toe te ‘lokken’, maar ook in de vorm van angst of agressie. En juist dat het mengen van de pesticiden met de feromonen van het bootsmannetje leidde tot een ‘angst’, dan wel ‘stress’ reactie voor de mug.

Immuniteit

Wat betekende deze stressreactie? Eigenlijk heel simpel, de stress leidde ertoe dat de immuniteit van het levende diertje voor pesticiden een stuk zwakker werd. Daardoor werd de mug kwetsbaarder en makkelijker te ‘doden’.

Wat betekent dit in het algemeen? Eigenlijk heel veel. Wetenschappers zijn voortdurend bezig om nieuwe methoden te verzinnen, om effectievere producten en in dit geval bestrijdingsmiddelen te kunnen ontwikkelen. Daarnaast is het zeer belangrijk dat deze insecticiden (en andere bestrijdingsmiddelen) niet schadelijk zijn voor het milieu. Nu de Belgische onderzoekers een dergelijke doorbraak tegen ‘immuniteit’ van de mug tegen bestrijdingsmiddelen heeft ontdekt, op basis van een natuurlijk stofje, kunnen bestanddelen en formules in de komende jaren aangepast worden. Maar, en dat zeggen we met nadruk, dat wil niet zeggen dat dit snel gaat veranderen. Afwachten dus.

Video’s en meer

Wil jij de video van Discovery News terugkijken? Hieronder vind je deze:

Een ander kanaal, namelijk Voice of America (VOA) presenteerde enkele weken al eerder een video over dezelfde studie. Waarschijnlijk pikte Discovery dit op en maakte hierop volgend hun eigen post: