Apps tegen muggen

Home » Anti-muggen tips » Muggen verjagen » Apps tegen muggen
Oma weet raad met muggen

In de zomer word je er soms moedeloos van: die zoemende muggen boven je hoofd. Je probeert te slapen, maar je wordt de hele tijd wakker gehouden door de vervelende muggen. Wild om je heen slaan in het donker heeft totaal geen zin, je houdt jezelf alleen maar voor de gek. Met een kussen op je hoofd in slaap vallen is ook geen optie. Je wilt gewoon rust zonder zoemende en stekende muggen.

In dit digitale tijdperk waarin de ene naar de andere app op de markt verschijnt, is er natuurlijk ook aandacht voor het ‘wegjagen van de mug’. We hebben eens bekeken welke apps je zo allemaal kunt downloaden. En of ze überhaupt wel werken.

Ultrasoon geluid

Ga maar eens in de appstore zoeken naar ‘mosquito app’, je vindt er genoeg. Voorbeelden die te vinden zijn in de iTunes apple store zijn onder andere de Anti Mosquito & Insects Free app, de Anti Mosquito – Sonic Repeller en Anti Mosquitoes. Dan hebben we daarnaast op appcrawlr.com de EZ Mosquito Killer gevonden.

Eigenlijk werken alle apps ongeveer hetzelfde. Ze produceren een ultrasoon geluid, oftewel een extra hoge pieptoon die de vliegende beestjes weg moeten houden van jouw hoofd. Het geluid is zo hoog dat wij dit niet kunnen horen. Je legt je telefoon dus naast je bed, zet de app aan, volume helemaal open (dat wordt althans aangeraden) en je hebt geen last van het gezoem.

Er wordt wel meteen bijgezegd dat niet elke telefoon de juiste speaker is en het maar de vraag is of het voor jouw smartphone werkt. Daarbij, honden en katten haten ultrasoon geluid, dus houd daar ook rekening mee! Als je huisdieren hebt, is het zeker niet verstandig om gebruik te maken van een van deze apps.

Oordeel muggenapps

We hebben de meningen eens op een rijtje gezet en daarbij ook nog eens de uitspraak van de wetenschapper Bart Knols, muggenexpert van Nederland. Wat blijkt: muggenapps werken totaal niet en is – mits je er voor moet betalen – weggegooid geld. Daarbij stelt hij vast dat muggen helemaal niet gevoelig zijn voor ultrasoon geluid: hij kan dit zelfs aantonen aan de hand van wetenschappelijk onderzoek. Sterker nog, enkele jaren geleden klaagde hij al over een winnende commercial van het Braziliaanse bedrijf Talens dat volgens hem “onterecht” won, aangezien ze een product ontwikkelden dat op basis van ultrasoon geluid muggen en muskieten kan verjagen. Ook apps zouden dit volgens hem niet kunnen en meneer Knols omschrijft dergelijke methodes als “fraude”. Daar komt ook nog eens bij dat hij het ‘gevaarlijk’ vindt als mensen ervan uitgaan dat dit de beste methode is om je te wapenen. Als je in een gebied bent waar veel malaria-muggen leven, moet je er zeer zeker niet van uitgaan dat je app de beste methode is om de beestjes weg te jagen. Best heftige uitspraken dus.

Meneer Knols is overigens niet de enige criticus. Op basis van de website Mosquito Reviews mogen we ook stellen dat de beoordeling van de ‘ultrasonic mosquito app’ nu niet bepaald mild is. Eigenlijk wordt ook hier gewoon gezegd dat je geen resultaten moet verwachten en dat muggen net zo goed bij je blijven rondzwerven. Daarbij oordeelt deze blog dat kleine kinderen, die over het algemeen nog gevoelige oren hebben (en daarbij een uitstekend gehoor) ‘gek’ werden van het geluid.

Wil dat dan zeggen dat je geen app moet gebruiken? Je kunt in ieder geval beter je centjes spenderen aan anti-muggensticks, DEET en kaarsen. Aan de andere kant, als we sommige reacties op iTunes mogen geloven, hebben sommige mensen er dus wel baat bij gehad. Of je dit soort beoordelingen alleen moet vertrouwen, dat blijft altijd de vraag. Daarbij lopen deze vaker uiteen. Zo worden er veel 1-ster-beoordelingen gegeven van gebruikers die volledig lekgestoken zijn, tot enthousiastelingen die de pro-variant aanraden.

Ons advies

Als je er gek van wordt, moet je het zeker eens proberen, maar garanties kunnen we je dus niet geven. Sterker nog, we lazen zelfs dat een gebruiker de ultrasone geluiden wél kon horen en hierna een blijvende pieptoon in zijn oren had. Je kunt je dus misschien maar beter richten op andere middelen.