Wat eten muggen? En wat vinden ze vies?

Home » Anti-muggen tips » Muggen verjagen » Wat eten muggen? En wat vinden ze vies?
Oma weet raad met muggen

Je denkt natuurlijk dat de mug er alleen op uit is om bloed te stelen en dat juist dit hun voedingsstof is. Dat is echter helemaal niet waar. Muggen, en dan alleen de vrouwtjesmuggen, zijn in principe alleen op bloed op uit om eitjes te leggen. Wat eten ze dan eigenlijk wel? En daarnaast, welk soort voedsel zorgt ervoor dat zij uit de buurt blijven?

Wat eet de mug?

Laten we eerst de mannetjesmug bespreken. Deze steken je in ieder geval niet en zij zijn ook totaal niet geïnteresseerd in mensen- of dierenbloed. Eigenlijk leven ze alleen van plantensappen, zoals nectar van bloemen. Daarnaast genieten ze van (kapotte) vruchten en halen ze voldoening uit de suikers uit de vruchtsappen. Vandaar dat het niet vreemd is dat ze op een glas jus d’orange afkomen, aangezien ze hier soortgelijke voedingsstoffen uit kunnen halen. Ook al bestaat dit laatste natuurlijk ook voor een deel aan toegevoegde delen. Honingdauw van bladluizen is een andere ‘sap’ dat de mug als eten ziet.

Al gaat het dus om de broodnodige suikers die in dergelijke sappen zitten. Net zoals bij de mens en alle organische wezens worden deze suikers omgezet in energie. Veel heeft de mug niet nodig: slechts één keer goed suiker snacken en hij kan maar liefst 50 kilometer overbruggen. De mannetjesmug zoekt overigens meestal naar voedsel als het gaat schemeren of zelfs in de (late) avonduurtjes.

Voor de vrouwtjesmug geldt eigenlijk hetzelfde, maar ook in het bloed zelf zitten voldoende voedingsstoffen. Zij kan daar eveneens energie uithalen, maar dit is echt maar een klein beetje. Het bloed wordt toch voornamelijk gebruikt voor de eitjes. Zodra de vrouwtjesmug zich volgezogen heeft, zit zij zo overvol, dat zij juist haar energie uit het bloed put om weg te vliegen. Anders vormt zij een makkelijke prooi voor jouw hand.

Mensenvoedsel

Muggen zijn dus helemaal dol op planten en sappen. Als ze ergens suiker in kunnen vinden, is dat wel een reden dat ze daardoor aangetrokken worden. Geen wonder dat ze op vruchten en glazen sap afkomen. Hieronder hebben we ook een lijstje van etenswaren en planten waar de mug ‘misselijk’ van wordt. Al moeten we erbij zeggen, dat niets hiervan bewezen is en het vaak ook ontkracht wordt door de wetenschappers:

  • Knoflook: Volgens veel bronnen jaagt knoflook muggen weg. De penetrante lucht schijnt de muggen op afstand te houden, maar we moeten er wel bij zeggen dat dit een fabeltje lijkt te zijn. Volgens een nieuw artikel dat De Volkskrant publiceerde is het onzin dat muggen een hekel hebben aan knoflook en zijn het vooral mensen die er een hekel aan hebben als de andere sterk naar dit luchtje riekt.
  • Spruitjes: Zelfde verhaal en ook medisch entomoloog Bart Knols ontkracht dit in hetzelfde artikel van De Volkskrant. Er wordt echter wel gezegd dat bittere groenen, zoals inderdaad spruitjes, maar ook rucola-salade, invloed hebben op de zoetheidsgraad van je bloed.
  • Bitter Lemon en Tonic; in plaats van vruchtensapjes zouden ook deze moeten, aangezien de bitterheid in dergelijke drankjes de muggen zouden weren. Hetzelfde geldt voor een sterkere citroenlucht, zoals natuurlijk bij Citronella (olie) het geval is. Probeer het zelf eens als op het terras zit.

Om muggen echt af te stoten, kun je beter een aantal planten en kruiden neerzetten. Daarvan zijn onderstaande de beste:

  • Kattenkruid; uit dat dit onderzoek blijkt dat essentiële oliën in kattenkruid muggen afschrikken. Zet deze dus in een plantenbak onder je raam!
  • Lavendel; niet bewezen, maar de heerlijke, maar sterke geur van lavendel zou de mug ook op afstand houden. Eventueel is een druppeltje lavendelolie op je huid genoeg om geen last meer van muggen te hebben, al adviseren wij nog altijd DEET.