3 eenvoudige tips tegen muggen

Home » Anti-muggen tips » Muggen voorkomen » 3 eenvoudige tips tegen muggen
Oma weet raad met muggen

Hier in het Zuiden is het momenteel Carnaval en het lijkt nog heel ver tot de lente. Maar we weten allemaal dat het dit jaar behoorlijk warm blijft voor de tijd van het jaar. We hebben amper vorst gehad. En nu zelfs de bomen hier al knoppen beginnen te krijgen, is het misschien slim om alvast voorbereidingen te treffen vóór het voorjaar. Daarom, terwijl het Carnavalsgedruis hier vrolijk door gaat, alvast een paar tips.

Zodra het wat warmer wordt en de ramen in de avond en nacht (langer) open blijven staan, komt die vraag weer terug. Het voorkomen of verjagen van muggen kan op verschillende manieren. Je kan het proberen te voorkomen, maar hoe kom je er vanaf als ze er al zijn? En hoe zorg je ervoor dat ze niet bij je kunnen komen? Ga je ze op een milieuvriendelijke manier verjagen of grijp je naar allerlei chemische en mechanische bestrijdingsmiddelen om ze van je weg te houden?

Tip 1: houdt muggen buiten

Het beste is natuurlijk om zoveel mogelijk te voorkomen dat ze jouw huis weten te vinden. Dat begint bij het zoeken naar alle onbedoeld stilstaande watertjes die je in en rond je huis kan hebben. Zorg ervoor dat er geen water staat in decoratieve emmers, schaaltjes onder bloempotten of ‘gezellige’ bakjes en voorkom een verstopte goot. Vergeet daarbij ook niet om eens onder je huis te kijken. Wie weet blijft er wel een hoop vocht in je kelder of kruipruimte staan wat uitstekend als kraamkamer voor de volgende generatie muggen dient.

Tip 2: investeer in horren

Wat ook scheelt is om de ramen en deuren je huis te voorzien van goede horren. Installeer je rond je bed een klamboe op de juiste wijze dan maak je het voor muggen als een stuk lastiger om bij je te komen. Doordat muggen zo licht zijn kunnen ze slecht tegen wind en luchtstromen. Een goede ventilator op je terras of in je slaapkamer kan er dus ook voor zorgen dat deze lastige makkers uit je buurt blijven.

Tip 3: natuurlijke oplossingen

Voordat je kiest voor een chemische oorlogsvoering, die wellicht ook niet heel gezond voor jezelf is, is het goed om te onderzoeken of je de muggen op een natuurlijke, biologische, manier bij je weg kan houden. Er zijn planten en geuren waar muggen niet van houden. Zo kan je in je tuin op je terras planten plaatsen zoals de goudsbloem, citroentijm, geraniums, basilicum of citrusplanten. Wil je voor een korte tijd even mugloos zitten, zet dan een citroenplant op de (terras)tafel of steek een citronella kaars aan. Omdat muggen aan deze geur wennen is dit slechts een tijdelijke oplossing. Gebruik voor jezelf in het muggenseizoen zo min mogelijk zoet-geurende producten zoals parfum of producten waar parfum in verwerkt zijn, denk hierbij bijvoorbeeld aan bodylotion. Vaak bevatten deze producten geuren die muggen aantrekkelijk vinden.