Planten tegen muggen

Home » Anti-muggen tips » Muggen voorkomen » Planten tegen muggen
Oma weet raad met muggen

Op 20 augustus schreef Metro een artikel rondom ‘Wereld Muggen Dag’: deze dag staat namelijk geheel in het teken van ‘de mug’. Noteer alvast in je agenda: dit is een jaarlijkse ‘feestdag’, dus ook volgend jaar vieren we dit. Wij gaan er dan zeker aandacht aan besteden! Terug naar het artikel: Metro vertelde ons meer over de 20-jarige Chris van der Velde uit Bleiswijk die ontdekt had dat een vleesetende plant muggen op afstand houdt. Al vaker circuleren er op internet talloze artikelen over plantensoorten waar de mug een hekel aan zou hebben. Het team van Mozzy ging op onderzoek uit.

De vleesetende plant

De heer Van der Velde vertelde aan een redacteur van dit medium wat er zo bijzonder is aan zijn ‘oplossing’. Immers is de jonge telg afkomstig uit een familie dat een bedrijf beheert in waterplanten. Bij toeval ontdekte hij bij het opzetten van een aquarium met de vleesetende plant, dat muggen hierdoor op afstand gehouden werden. De planten, die in normale toestand rustig met ‘open mond’ liggen te gapen, hadden binnen afzienbare tijd de blaadjes gesloten. Hij vond hier uiteindelijk een hoop dode muggen die aan de bladeren kleefden om uiteindelijk door de plant verorberd te worden. Chris, die zelf een muggenallergie heeft, deelde nog eens mee dat hijzelf sinds deze ontdekking en het plaatsen van een aquarium in zijn kamer, al ruim zes maanden geen muggenbult heeft gehad. Vandaar de reden dat hij en zijn familie massaal deze plant zijn gaan verkopen, inclusief glazen bak. Daarbij, ziet deze plantsoort er ook nog eens ‘gaaf’ uit. Probeer het eveneens zelf, want Chris heeft inmiddels ook een webshop, kijk daarvoor hier.

Andere planten

Er bestaan ook voldoende andere planten tegen muggen, al zijn de meningen hier over verdeeld. We geven hieronder een lijstje van de planten die wij tegenkwamen, inclusief onze eigen ervaringen:

  • Lavendel; zoals we al aangaven, heeft lavendel een heerlijke geur, maar het is niet voor iedereen weggelegd. Daarbij is het de vraag of je dit fraaie paarse plantje wel onder je raam moet zetten. De geur kan intens zijn en daarom is het beter om deze rond je terras te planten of in potten te zetten op een plek waar je graag zit. Als je ze ver van je slaapkamer wil afhouden is het ook niet verkeerd om deze in een potje in je kamer te zetten. Let wel: lavendel heeft veel zonlicht nodig.
  • Afrikaantjes; ook wel ‘Tagetes’. Deze kleurrijke bloemen zijn niet alleen goedkoop, maar verjagen muggen ook als je ze bij bepaalde planten plaatst, waarbij je geen insecten kunt gebruiken, zoals tomatenplantjes of aardbeien.
  • Citroenmelisse; dit is een kruid dat niet alleen muggen, maar ook andere insecten, zoals vliegen, uit de buurt houdt. Het ruikt bovendien fris en die citroenachtige geur die het bevat: daar houden muggen sowieso niet van. Groeit wel erg snel, dus houd daar rekening mee.
  • Geraniums (de ooiervaarsbek); dit is een prachtige plant en fleurig, net zoals het afrikaantje, en verspreid bovendien een sterke geur die muggen normaliter op afstand houdt. Wel een groot nadeel is, dat juist bijen hier doel op zijn.
  • Rozemarijn; om 2 redenen slim om te planten: 1, je kunt het goed gebruiken om te koken (heerlijk voor over de aardappeltjes of in stoofpotten) en 2, muggen houden ook niet zo van de geur. Rozemarijn groeit als kool, dus het is belangrijk dat je de stengels regelmatig afknipt.
  • Kattenkruid; zelfde verhaal en niet onbelangrijk: het trekt katten aan! Maar kattenkruid is wel één van de beste natuurlijke anti-muggenmiddelen die we inmiddels kennen. Volgens een onderzoek schijnt kattenkruid zelfs effectiever te zijn dan DEET, maar een plantje in je kamer zetten (of onder je raam) werkt wel degelijk.

Jouw ideale (kamer)plant

Dat je er niet direct voor kiest om een vleesetende plant op je kamer te zetten of elke nacht in een oase van lavendel of kattenkruid te slapen, dat begrijpen we heel goed. Misschien dat je zelf een plant hebt gevonden, een kamerplant bijvoorbeeld, die volgens jou muggen op afstand houdt. Laat het ons dan zeker weten, want op Muggeninfo.nl delen we dergelijke tips graag!