Politiemuggen

Home » Muggen in het buitenland » Politiemuggen
Oma weet raad met muggen

We weten allemaal waar de mug jouw bloed voor nodig heeft. Maar in Finland is er iets heel bijzonders gebeurd: hier kon de politie deze mug en haar bloed weer voor iets anders heel erg goed gebruiken. Namelijk als bewijsmateriaal om zo de dief van een gestolen auto te achterhalen.

Op zoek naar de criminelen

Onlangs kwamen we een bericht tegen uit 2008 op de nieuwssite van de BBC. Normaal weten we dat de muggen alleen maar goed zijn voor één ding: ons irriteren en lek prikken. Maar volgens deze bron is de mug wel degelijk van pas gekomen om zodoende een Finse misdaad op te lossen.

Volgens het artikel had de politie niet verwacht dat ze aan de hand van een insect de misdaad op te lossen. Het draaide hierbij om autodiefstal in het stadje Seinäjoki (ongeveer 30.000 inwoners), dat ten noorden van Helsinki ligt. In een verlaten voertuig, een van de gestolen auto’s, vond de politieagent een mug die klaarblijkelijk even daarvoor een bestuurder, dan wel bijrijder had geprikt.

De verlaten auto, oorspronkelijk afkomstig uit Lapua (380 kilometer van de Finse hoofdstad vandaan), stond opgegeven als gestolen, vandaar dat de politie deze had getraceerd. Bij de ontdekking trof men een druppeltje bloed op de stoel en een muggetje. Deze bleek overigens al dood te zijn, maar er was te zien dat dit dier bloed had opgezogen. Voldoende aanleiding om hier iets mee te doen.

Onderzoek

Na de vondst in Seinäjoki, ongeveer 25 kilometer van Lapua vandaan, werd de mug onderzocht in een laboratorium. Specifiek met de bedoeling om het DNA te onderzoeken, dat in de mug werd aangetroffen. Aangezien dit bloed wel eens verband kon houden met een mogelijke dief, was het duidelijke de moeite waard om dit onderzoek uit te voeren. En wat bleek? Na alle tests werd er inderdaad een DNA-profiel geconstateerd. En nog beter: deze matchte met een potentiële verdachte.

We schrijven natuurlijk ‘potentiële’ verdachte, want de grote vraag blijft of er voldoende bewijs is. De verdachte werd overigens direct aangehouden, maar de persoon in kwestie gaf logischerwijs aan onschuldig te zijn. Wel bekende hij een lift gehad te hebben.

De uitspraak

Wat de uitspraak van de rechter is geweest, hebben we niet kunnen achterhalen. Het moet heel moeilijk geweest te zijn om dit als bewijs te kunnen gebruiken. En zoals hoofd-inspecteur Sakari Palomaeki terecht meedeelde: “we hebben soortgelijk onderzoek ook niet tijdens de politie-opleiding gehad”

Overigens is het natuurlijk überhaupt geluk hebben dat er een klein muggetje gevonden is als bewijsmateriaal, tevens de eerste keer dat zoiets gebruikt werd als bewijsmateriaal. Maar dat muggen nu een nieuwe functie hebben, moet de toekomst dus maar uitwijzen. Feit is wel dat het bij criminele activiteiten erg handig is als er toevallig een mug bloed prikt om zo aan DNA te komen. Moet de politie wel eerst deze mug te pakken krijgen!