Vaccinaties tegen Muggenziekten

Home » Muggen in het buitenland » Muggen en ziektes » Vaccinaties tegen Muggenziekten
Oma weet raad met muggen

Met de opkomst van het Zikavirus is reizen naar landen als Brazilië toch iets ‘enger’ geworden. Althans, als we de verhalen mogen geloven en je gevoelig bent voor een muggenbeet, dan dien je wellicht te overwegen om dergelijke landen uit te sluiten. Voor ziekten als het Zikavirus bestaat immers geen inenting. Voor welke muggenziekten eigenlijk wel?

Vaccinatie Malaria

Malaria, een van de bekendste ziekten die door muggen verspreid worden (lees hier meer over deze ziektevariant) heerst over diverse werelddelen, waaronder (bijna) geheel Afrika. Helaas bestaat hier nog geen vaccinatie voor – al wordt er wel voortdurend gezocht naar een vaccin (lees verder in deze blog) – maar bestaan er natuurlijk wel diverse soorten malariapillen die een preventieve en effectieve werking hebben. Mocht je naar ene dergelijk land afreizen, dan is het verstandig om zeker dergelijke pillen mee te nemen.

Zonder bangmakerij te kweken onder jou als lezer, maar toch even een feitje: er zijn diverse parasieten die inmiddels resistent zijn tegen dergelijke malariatabletten. Een van de voorbeelden daarvan is het medicijn chloroquine. Dit rapport van Peter B. Bloland van de World Heath Organization uit 2001 toonde dit onder andere aan. Toch zijn er voldoende pillen die wel werken, dus mocht je besmet zijn en dit werkt niet, dan adviseert de arts andere medicijnen. Ga je naar een dergelijk gebied, neem dan altijd medicijnen mee. Daarvoor dien je wel naar je huisarts te gaan om een voorschrift te krijgen.

Vaccinatie Dengue

Nog een ziekte die je op komt lopen door de mug is Dengue. De bijnaam voor deze ziekte is knokkelkoorts, omdat je hier eigenlijk te maken hebt met zeer nare gewrichts-, bot- en spierpijnen. Ook voor Dengue is geen vaccin beschikbaar. Het is in principe geen ernstige ziekte, al kun je er wel degelijk flink ziek van woorden.

Vaccinatie Gele Koorts

Een ziekte die door muggen wordt overgebracht en waar wél een vaccinatie voor bestaat is de ‘Gele Koorts’ (lees hier). Deze ernstige infectieziekte komt eigenlijk alleen voor in Midden-Afrika, Zuid-Amerika en enkele landen in Latijns Amerika, zoals Panama, Jamaica en Trinidad & Tobago. Bekijk (hier) de kaart waar Gele Koorts voorkomt.

Gele Koorts komt weinig voor, maar in bepaalde landen, met name in Afrika, is een vaccinatie verplicht als je hier naartoe reist. Het is ene typisch virus dat net als Dengue en Zika wordt overgedragen door muggen, maar een stuk gevaarlijker. Ongeveer 30 procent van de patiënten overlijdt hieraan. Vaccinatie tegen ‘Gele Koorts’ biedt zo goed als een volledige bescherming en je bent met één inenting een periode van 10 jaar beschermd. Ga je dus naar één van deze landen, dan zal de GGD je moeten vaccineren.

Vaccinatie Japanse Encefalitis

Japanse Encefalitis is net als de ‘Gele Koorts’ een infectieziekte: deze leidt dit in gevallen van besmetting meestal tot een zeer gevaarlijke hersenontsteking. Dit virus komt echter alleen op het platteland van Azië, zoals in rijstvelden, en in een deel van Noord-Australië voor. De risico op besmetting is overigens zeer laag. Het wordt alleen aangeraden om een vaccinatie te nemen als je langer dan 6 maanden in een dergelijk gebied verblijft. Aangezien er maar weinig muggen het Japanse Encefalitis-virus dragen, zou normale bescherming voldoende moeten zijn. Neem je toch een vaccinatie, dan krijg je 2 injecties met een tussenpoos van vier weken. Meestal ben je dan ongeveer voor een jaar beschermd.

Nieuw vaccin?

Hoewel er maar 2 vaccins bestaan tegen anti-muggenziekten, is er toch ook soort van goed nieuws te melden. In juli 2015 verscheen er immers een artikel in het NRC Handelsblad waarbij gemeld werd dat het EMA (Europees geneesmiddelenagentschap) groen licht heeft gekregen om een vaccin te gebruiken tegen malaria, te beginnen in Afrika. Een jaar later zijn er nog geen resultaten bekend, maar dat er al sprake is van een dergelijke ontwikkeling is natuurlijk het vermelden waard. Afwachten dus of dit binnen afzienbare tijd ook op de Westerse markt te koop is.