Je bekijkt nu Dengue, ook wel knokkelkoorts, wat is het?

Dengue, ook wel knokkelkoorts, wat is het?

  • Berichtcategorie:Ziektes

Een van de bekendste muggenziektes, naast Malaria en Zika, is Dengue. Er bestaan twee soorten van deze infecties, waarbij in het eerste geval er sprake is van een griepachtige koorts en in het tweede geval over een dodelijk type. De kans dat je dit overigens oploopt, is klein, maar toch is het belangrijk meer over Dengue, ook wel knokkelkoorts te weten als je gaat reizen.

Wat houdt Dengue in?

Dengue is een variant van een infectieziekte, dat veroorzaakt wordt door het zogenoemde dengue virus. Het virus wordt overgedragen door steekmuggen van de ‘Aedes’-soort. Het gaat hierbij om de gelekoortsmug die inmiddels ook wel de denguemug wordt genoemd (Aedes aegypti) en de Aziatische tijgermug (Aedes albopictus), ook verantwoordelijk voor de verspreiding van andere ziektes, zoals Chikungunya en Zika. Zodra je gestoken wordt door een mug die het Dengue-virus meedraagt, kan het vijf tot zeven dagen duren voordat je daadwerkelijk ziek wordt. In veel gevallen duurt het zelfs langer dan een week voordat je hier last van krijgt. Meestal dus in de periode net na je vakantie.

Van Dengue is overigens bekend dat deze al bestaat sinds de 17e eeuw, al bestaan er zelfs beschrijvingen uit een oude Chinese medische encyclopedie uit de Jin-dynastie waar over een dergelijke ziekte wordt gesproken.

Type 1: Dengue Koorts

Dengue Koorts – mocht je besmet zijn met deze variant dan is de kans zo’n 85 procent dat je met deze variant te maken hebt – lijkt op een simpel griepje. Het begint met hoofdpijn, gewrichts- en spierpijn (vandaar ook de naam knokkelkoorts), gevolgd door hoge koorts. Na een dag of drie kan er een vlekkerige rode huiduitslag ontstaan. Sommige mensen hebben daarnaast nog last van misselijkheid en braken, bij kinderen zie je vaak dat zij er ook een zware verkoudheid bij krijgen.

Type 2: Dengue hemorragische koorts

Als er sprake is van de tweede vorm, zie je alle facetten van het eerste type terug, al komen er in de kritieke fase (na de koorts) ernstige verschijnselen bij: blauwe plekken, bloedneuzen, bloedend tandvlees en hoge dorst. Mocht dit het geval zijn – wat bij ongeveer 5 procent van de Dengue-patiënten – voorkomt, dan is het raadzaam om direct een arts te waarschuwen. Het kan namelijk voorkomen dat de ziekte nog heftiger wordt, waarbij er verdere bloedingen, zoals in de maag, en shocks kunnen ontstaat met mogelijke dodelijke afloop. Overigens is het wel zo dat mensen die dengue hemorragische koorts (met shock) krijgen, vaak al eerder het eerste type hebben gehad. Daarbij is de kans op overlijden sowieso zeer klein, mits men direct op de Intensive Care-afdeling opgenomen wordt.

Waar komt Dengue voor?

De Aedes-muggen die Dengue verspreiden leven alleen in (sub)tropische gebieden, zoals Afrika, Zuidoost-Azië, Zuid-Amerika en Centraal-Amerika (Caribisch Gebied). Overigens wordt ook het noorden van Australië genoemd, maar dit percentage is erg laag. Op de kaart van deze website zie je waar Dengue allemaal voorkomt.

Tegengaan van Dengue

Er is momenteel nog geen vaccin beschikbaar tegen Dengue, al is er door de jaren heen vaker onderzoek geweest. Het definitieve medicijn moet echter nog gevonden worden. Het is vooral erg belangrijk dat je op reis naar een van de landen waar Dengue voorkomt, het zeer belangrijk is dat je producten met DEET meeneemt. Bedekkende kleding, voldoende smeren en eventueel slapen onder een klamboe kan de kans verkleinen.

Muggen van het Aedes-type zijn voornamelijk in de vroege ochtend en namiddag actief, dus let daar op. Dat wil dus niet zeggen dat op andere dagdelen de mug niet actief is. Mocht je verschijnselen hebben, is het uiterst belangrijk om géén aspirine, naproxen of ibuprofen als koortswereld medicijn te gebruiken, aangezien deze de bloedstolling beïnvloeden. Dat is nou juist gevaarlijk in verband met eventuele bloedingen. Paracetamol is eigenlijk het enige medicijn dat je kunt innemen.

Geef een reactie