Je bekijkt nu Wat is het Zikavirus?

Wat is het Zikavirus?

  • Berichtcategorie:Ziektes

Dat het Zikavirus langzaam maar zeker om zich heen grijpt is zeker. Ook in Slowakije en in Cuba lijken de eerste besmettingen een feit. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat ook in Nederland de meldingen zullen binnenkomen over besmettingen met het Zikavirus en de gevolgen ervan.

Wat is er bekend over het Zikavirus?

Het Zikavirus lijkt een grote rol te spelen bij het ontstaan van Microcefalie tijdens de zwangerschap. Kinderen met Microcefalie worden geboren met een te kleine schedel en vaak onderontwikkelde hersenen. Dit kan leiden tot verstandelijke beperkingen of een vroeg overlijden, soms al tijdens de zwangerschap.

Gemiddeld sterven in Brazilië 150 baby’s per jaar aan Microcefalie. Vorig jaar telde men echter het meer dan tienvoudige van het aantal baby’s wat hieraan overleed. Brazilië is met een vermoedelijke besmetting van 1,5 miljoen mensen, het zwaarst getroffen. De uitzonderlijke piek in het overlijden van baby’s aan Microcefalie én het uitbreken van het Zikavirus zijn een aanknopingspunt voor wetenschappers om te onderzoeken welke link er bestaat. “Wetenschappers uit landen over de hele wereld zeggen allemaal dat het verband steeds aannemelijker is”, zei onderzoeker Paul Cosford (Public Health England) tegen The Guardian. Neem daarom geen risico als je zwanger bent en reis niet af naar landen waar het Zikavirus is uitgebroken.

Naast de grote bedreiging tijdens de zwangerschap lijkt ook het ontstaan van het syndroom van Guillain-Barré in verband te staan met het zikavirus. Het syndroom van Guillain-Barré uit zicht in het verminderd functioneren van spieren en verlammingen.

Zikavirus over de grens

Het Zikavirus kent geen grenzen. Het virus wat zich via muggen en daarna via bloed en sperma verspreidt, vormt wereldwijd een grote zorg voor de medische wereld en wetenschappers. Ook in Nederland zijn er inmiddels meldingen van het Zikavirus. Op dit moment ( maart 2016) zijn er 30 mensen bekend die zijn besmet. (bron: RIVM) Omdat slechts één op de vijf besmette mensen daadwerkelijk klachten krijgt, én het niet verplicht is om je bij het RIVM te melden, ligt het aantal besmettingen waarschijnlijk hoger.

Zikavirus en de olympische Spelen

Dit jaar worden de Olympische Spelen in Brazilië gehouden, het land met ’s werelds grootste Zikavirus uitbraak tot nu toe. Ondanks dat het tijdens de Olympische Spelen winter is in Brazilië en er dus minder muggen zijn, worden de sportlocaties en toeristische trekpleisters dagelijks gecontroleerd op broedplekken voor de muggen, zoals stilstaand water. De organisatie heeft besloten om verschillende complexen anti-muggenschermen te hangen, maar alleen voor landen die daarvoor willen betalen. Wil je de Olympische Spelen ‘live’ meemaken of ga je op reis naar een risicoland, zorg dan dat je goed voorbereid vertrekt!

Bescherming tegen het Zikavirus

  • Draag bedekkende kleding. Muggen zijn actiever in de avond en nacht maar daar mag je niet op vertrouwen. Zorg dus, hoe warm het ook is, voor kleding die je huid bedekt.
  • Smeer onbedekte huid regelmatig in met een anti-muggen middel wat DEET bevat. Kijk hierbij uit voor je gezicht.
  • Slaap altijd onder een klamboe

Deze voorzorgsmaatregelen maken de kans op een besmetting een stuk kleiner.

Symptomen van het Zikavirus

Ben je in een risicoland geweest of voel je je niet zeker na een reis? Neem dan allereerst contact op met je huisarts en vertel dat je op reis geweest bent. Daarnaast zijn de volgende symptomen volgens het RIVM bekend:

  • Plotseling koorts, vaak niet al te hoog
  • Niet-etterige ontsteking van het oog
  • Spier- en gewrichtspijn (vaak handen en de voeten, soms met gezwollen gewrichten)
  • Huiduitslag (begint vaak in het gezicht en daarna de rest van het lichaam)

Minder vaak zijn daarbij hoofdpijn, gebrek aan eetlust, overgeven, diarree en buikpijn als symptomen van het Zikavirus bekend.

De symptomen doen zich meestal drie tot twaalf dagen na een beet van een besmette mug voor maar slechts één op de vijf besmette mensen krijgt zulke klachten, die meestal binnen een week over zijn. Voorkomen is dus beter dan genezen:

  • Ga niet op reis naar landen met een verhoogd Zikavirus risico als het niet noodzakelijk is.
  • Kan het niet anders, bescherm je dan optimaal tegen het Zikavirus
  • Bezoek je huisarts als je na thuiskomst twijfelt over onverklaarbare symptomen

Geef een reactie