Tips tegen jeuk

Home » Muggenbulten » Jeuk! » Tips tegen jeuk
Tips tegen jeuk

Soms kun je ervan gruwelen: de jeuk van een muggenbult. Er zijn zelfs mensen die een pijnlijk geïrriteerde huid verkiezen boven de jeuk en de huid (en bult) zodoende maar kapot krabben. Dat niet echt niet slim is, weet iedereen wel. Daarom hebben we hier een aantal tips.

Afblijven

De beste manier om een muggenbult te bestrijden is er toch van af te blijven. Als je de bult met rust weet te laten, zal hij binnen enkele dagen verdwenen zijn. Ga je krabben, dan zwelt de bult alleen maar verder op en de jeuk zal ook verergeren. Daarbij vertraag je ook het genezingsproces en zit je langer met die lastige jeuk. In dat geval kan je overgaan tot koelen.

Koelen

Door te koelen neutraliseer je de stoffen die de jeuk veroorzaken. Je kan de bult koelen door een koele vochtige doek, maar beter is om de doek te vullen met ijsblokjes. IJs geeft goede verkoeling en verlicht op die manier de jeuk, vaak beter dan de gebruikelijke huismiddeltjes zoals bijvoorbeeld azijn, ammoniak, zout of menthol.

Antihistaminica

Als de reactie van je huid wat heviger is dan normaal en koelen niet afdoende is, dan maakt je lichaam waarschijnlijk te veel Histamine aan. Histamine is een stof die zich aan lichaamsvreemde stoffen hecht om ze dan te bestrijden. Als je daar teveel van aanmaakt krijg je dus een heftige reactie.

Je kan naar je arts gaan die antihistaminica voorschrijft. Dit, vaak in de vorm van zalf voorgeschreven middel, blokkeert de histamine waardoor de heftige reactie van je huid zal afnemen. Er zijn verschillende antihistamine die elk weer krachtiger kan zijn dan de ander. Voorbeelden hiervan zijn: Azaron, Fenisil, Zyrtec en Aerius. Sommige middelen zijn alleen op recept verkrijgbaar.

Corticosteroïden

Je arts kan ook kiezen voor een steroïde ontstekingsremmer. Deze synthetische bijnierschorshormonen kennen we van het gebruik bij diverse aandoeningen, waaronder allergische reacties.

Voor muggenbulten zal een arts vaak kiezen voor een behandeling met crème. Welke crème hij voorschrijft zal afhangen van de hevigheid van jouw klachten. Hij kan hierbij kiezen uit vier verschillend gradaties. Deze behandeling zorgt ervoor dat de jeuk en zwelling vrij snel zullen verdwijnen. Ook dit middel is alleen verkrijgbaar op voorschrift van je arts.

Reactie verzenden