Alle feitjes over muggenbulten

Home » Muggenbulten » Jeuk! » Tips tegen jeuk » Alle feitjes over muggenbulten
Oma weet raad met muggen

Iedereen heeft er wel eens mee te maken én zeker in de zomerperiode: een muggenbult. Je wordt, vaak zonder dat je er erg in hebt, gestoken en het plekje begint te jeuken. Voor je het weet heb je een bultje. En dat kan ontzettend irritant zijn.

Hoe ontstaat een muggenbult?

Als een mug jouw huid gevonden heeft, omdat je waarschijnlijk voor haar een lekkere lichaamsgeur hebt (we zeggen overigens haar, want het zijn alleen de vrouwtjesmuggen die op zoek gaan naar jouw bloed), dan kan ze steken. Dit doen ze met de neus, die naaldvormig en hol is en ook wel de ‘proboscis’ wordt genoemd. Daarin zitten ook minuscule tandjes in verborgen. Het is ze dan ook wel te doen om het bloed, om eitjes te maken, en de eiwitten in jouw bloed zijn broodnodig. Als het mugje eenmaal met haar neus in je huid steekt – al is het eigenlijk meer happen, want met de kleine tandjes hapt ze een gaatje in de huid – spuugt ze eerst een beetje speeksel in het bloed dat antistollingsstoffen bevat. Deze zorgen ervoor dat het bloed niet direct stolt, waardoor de mug voldoende bloed kan opzuigen. Overigens is het zo dat als het bloed niet zou stollen, de mug verstopt zou raken en daarmee sterft.

Als deze steekmug klaar is om haarzelf met bloed te voeden, blijven de antistoffen nog achter in je lichaam. Eigenlijk ontstaat er bij iedereen een kleine allergische reactie op deze stofjes, waardoor in het mini-wondje histamine vrijkomt. Laat histamine er nu net voor zorgen dat je een kleine zwelling krijgt, oftewel de muggenbult. Deze stof laat namelijk de bloedvaatjes open staan en laat de huid rondom de beet opzwellen. Dit gebeurt meestal binnen enkele uren, maar kan pas na een paar dagen ontstaan. Aangezien je door de histamine een zwelling krijgt die ‘jeukt’, ontstaat er een bultje.

Kruisje in de muggenbult

Het alom bekende fabeltje is dat je met je vingernagels een kruisje in de muggenbult moet zetten. Dit zou de jeuk tegengaan, maar helpt dit nu echt? Het antwoord is ‘nee’. Eigenlijk vervang je de jeuk gewoon door pijn. Om de heftige jeuk op dat moment te laten stoppen, kun je natuurlijk best even een kruisje erin zetten, zodat je de jeukprikkel vervangt door een pijnlijke. En het is bewezen dat een pijnprikkel sterker is dan jeuk. Aangezien veel mensen beweren dat ze een vorm van pijn liever hebben dan de jeuk kun je het best proberen. Dat het stopt, dat is een fabeltje. Daarbij druk je vaak te hard met je nagels in de bult om maar zo snel mogelijk van die irritante jeuk af te zijn. Het is dus wel oppassen geblazen dat je dit niet te hard doet.

Sommigen beweren dat het goed is om een diep kruisje te plaatsen, zodat de bult een beetje gaat bloeden en daarmee het gif van de mug eruit gespoeld wordt. Dit is onzin, want dit zorgt alleen voor meer irritatie en omdat je een wondje creëert, is de kans zelfs groter dat je de huid opnieuw infecteert. Sterker nog, dit kan uiteindelijk alleen maar schadelijker worden. Daarbij is het zelfs gevaarlijk als je een muggenbult op een belangrijke ader hebt. Als je een te groot sneetje maakt, kan het zelfs leiden tot een gevaarlijke bloeding en dat wil je al helemaal niet.

Uitsterven

Je hoort vaak dat ouders bij kleine kinderen toch een kruisje plaatsen, omdat ze daarmee in ieder geval in slaap kunnen vallen als je wakker liggen van de jeuk. Toch is dit niet het beste advies. Iedereen heeft zijn methode: azijn, jodium, ijsklontjes en er bestaan ook anti-histamine zalfjes, die werken tegen de jeuk.

Als we de wetenschappers mogen geloven, is het beste medicijn: niet krabben! Aangezien door deze tintelingen meer bloed naar de bult stroomt, duurt het namelijk alleen maar langer voor je muggenbult verdwenen is. “Jeuk zit vooral tussen de oren,” zegt Bart Knols van de Universiteit van Wageningen. Makkelijk gezegd natuurlijk.