Je bekijkt nu Muggen in Afrika, welke ziektes dragen ze mee?

Muggen in Afrika, welke ziektes dragen ze mee?

  • Berichtcategorie:Afrika

Het werelddeel Afrika is schitterend om eens te bezoeken. Of je nu de Big Five gaat spotten in Zuid-Afrika, of het Serengetipark in Tanzania bezoekt, juist in dit werelddeel moet je rekening houden met de mug. Voor je vertrekt is het belangrijk je in te enten en bepaalde middeltjes mee te nemen tegen de soort ziektes die de Afrikaanse mug over kan dragen.

Malaria

Malaria komt bijna in heel het Afrikaanse werelddeel voor (zie overzicht), met enkele landen in het noorden (onder andere Marokko, Egypte en Tunesië) uitgezonderd. Deze ziekte wordt overgebracht door de mug in de vorm van een parasiet die dit beestje met zich meedraagt. Als je naar West-Afrika gaat is de kans overigens groter dat je malaria krijgt, dan in het oosten. Zeker als je naar Angola, Ivoorkust, Gambia, Kameroen of Congo reist, is het zaak om malariatabletten mee te nemen. Inwoners van dergelijke landen hebben vaak immuniteit opgebouwd, waardoor zij minder snel malaria krijgen. Echter, als je vanuit Nederland naar deze gebieden trekt, wordt echt aangeraden om je hier tegen te beschermen.

Malariasymptomen beginnen niet altijd direct. Het kan ook goed zijn dat je dit pas weken of maanden later krijgt, als je al lang weer thuis in Nederland zit. Symptomen die je kunt krijgen zijn hoge koorts gepaard met (koude) rillingen, spier- en hoofdpijn, soms misselijkheid. Vaak lijkt het op een ‘gewone’ griep, maar dan ernstiger. Sterker nog, de kans bestaat dat – als je hier niks aan doet – de malaria ook in de hersenen komt, met de dood als gevolg. Het is dus zaak dat je echt voorzorgsmaatregelen neemt, als je naar malariagebieden zoals Afrika reist.

Belangrijkste is dat je tabletten meeneemt, die je op doktersrecept kunt krijgen. Er wordt geadviseerd om deze tot 4 weken na je terugkomst te blijven innemen. Draag daarbij zoveel mogelijk lange kledij en slaap eventueel onder een muskietennet. En smeer natuurlijk met een antimuggenmiddel, zoals DEET. Mocht je last krijgen van symptomen, ga dan meteen naar een dokter!

Gele Koorts

Bij een reis naar diverse Afrikaanse landen wordt ook aangeraden om je in te enten tegen ‘gele koorts’. Dit is een virale infectieziekte die inderdaad ook door de mug verspreid wordt. Als je besmet bent, kun je plotselinge koorts, pijn in het hoofd en rug, misselijkheid gepaard met overgeven, geelzucht en mogelijke stoornissen in de nieren verwachten. Gele koorts is extreem gevaarlijk, zeker omdat er eveneens bloedingen uit mond en darmen kunnen ontstaan. In maar liefst 40 procent van de gevallen van een besmetting is er sprake van een dodelijk afloop. Genoeg reden om voorzorgsmaatregelen te nemen!

Gele koorts komt zo ongeveer voor in alle landen van Midden-Afrika. Oorspronkelijk is het een tropische ziekte en waarschijnlijk ligt de oorsprong zelfs in Zuid-Amerika. Door de tijd heen is het mogelijk over komen waaien naar Afrika. Bekijk hier een uitgebreid overzicht van de Afrikaanse landen waar gele koorts voorkomt. Inenting is overigens niet overal verplicht, maar in de landen die op deze kaart staan aangegeven meestal wel. Informeer voor je gaat reizen of je hier een inenting voor dit land dient te hebben.

Dengue

Ook Dengue – knokkelkoorts – komt voor in diverse landen in Afrika, voornamelijk Midden-Afrika (zie hier). Dengue wordt eveneens verspreid door tijgermuggen. Helaas is hier tot op heden nog geen vaccin beschikbaar voor. Ook Dengue lijkt op een soort griep, waarbij koorts, spier- en gewrichtspijn en ook huiduitslag de belangrijkste symptomen zijn. Probleem is vooral dat je hierna nog lang last kunt houden van die ziekte.

Geef een reactie