De Tijgermug

Home » Alles over muggen » Soorten muggen » De Tijgermug
Tijgermug

Op dit moment is de tijgermug mogelijk wel de bekendste mug ter wereld en ook jij hebt vast wel deze beruchte muggensoort gehoord. Immers is deze mug verantwoordelijk voor het overbrengen van vele alom bekende muggenziekten. En misschien wel beangstigend om te horen, maar ook deze muggensoort is in Nederland actief, al is hier absoluut geen sprake van enige bezorgdheid.

De (Aziatische) Tijgermug

Deze muggensoort is een typische variant van de bekende steekmug en draagt de Latijnse naam ‘Aedes albopictus’. ‘Aedes’ is overigens de overkoepelende Latijnse familienaam van de steekmuggen waaronder ongeveer 85 diverse varianten toebehoren.

Deze tijgermug heeft een zwart-witte kleur en je ziet dit ook als je goed op de foto kijkt: het lijfje is zwart en de poten kennen typische witte strepen, al zitten deze strepen, dan wel vlekjes, ook vaak op het lijfje zelf. Sowieso zijn de uiterste delen van de poten geheel wit, evenals de steeksnuit. Daarbij is de zelfs de proboscis (zuigsnuit) ook zwart. Wat ook opvalt is dat deze muggenvariant een kleinere kop heeft als een andere, en in verhouding langere haartjes heeft. Verder heeft deze twee vleugels – het insect behoort immers tot de tweevleugelige insecten  – en kunnen zij 2 tot maximaal 10 millimeter lang worden. Mannetjes zijn overigens kleiner dan de vrouwelijke (stekende) tijgermug. In Nederland zie je vaak muggen die grotendeels op de tijgermug lijken, maar meestal zijn deze bruin van kleur en hebben ze bruin-wit gestreepte poten.

Oorsprong tijgermug

Zoals de naam al aangeeft komt de tijgermug oorspronkelijk uit Zuid-Oost Azië. Overigens was ook bekend dat een deel van Afrika, zoals Madagaskar, te maken had met deze soort. Door internationale import heeft de mug zich over de wereld weten te verspreiden. Inmiddels is dit gebied vergroot, waarbij met name Zuid-Amerika en grote delen van Afrika last hebben van deze steekmug. In principe houdt de mug van tropische oorden, dus de kans dat deze in Nederland verblijft is kleiner. Dat wil niet zeggen dat deze niet bestaat in dit land.

Ziektes

We vertelden al dat de tijgermug kan steken en dergelijke steken kunnen zelfs zeer pijnlijk zijn. Daar moeten we meteen bij vertellen dat ze voornamelijk overdag hun prooi zoeken. Toch zijn steken van de tijgermug zeer gevaarlijk, aangezien juist deze soorten diverse ziekten met zich meedragen, zoals Dengue en Chikungunya. De zogenaamde Zika-mug is een familie van de tijgermug, maar heeft een andere benaming, namelijk ‘Aedus Aegypti’. Echter, er wordt wel onderzocht in hoeverre de ‘gewone’ tijgermug eveneens Zika verspreidt.

Het wil overigens niet zeggen dat lang alle tijgermuggen een virus met zich meedragen, want dat lijkt soms wel zo te zijn als je het internet leest. Wel is het zo dat de kans een stuk groter is. De tijgermug die besmet is draagt de specifieke ziekteverwekkers in de speekselklieren met zich mee en deze worden bij het steken vaak overgedragen, omdat er bij dit proces muggenspeeksel in je bloed terecht komt. Het wil niet altijd zeggen dat je daarbij direct ziek wordt, maar probeer in gebieden waar deze mug voorkomt zoveel mogelijk jezelf te beschermen aan de hand van bedekkende kleding en anti-muggenmiddelen met DEET.

Tijgermug in Nederland

In de zomer van 2016 verschenen enkele verontrustende berichten in de media. Zo zijn er tijgermuggen in Veenendaal en Ettenleur (Noord-Brabant) gesignaleerd. Toch is er absoluut geen reden tot paniek, maar is het niet onlogisch om op te passen. Het is ook niet gek dat tijgermuggen in Nederland terecht zijn gekomen, maar het is niet nieuw: al sinds 2005 vliegen deze varianten rond, aangezien er meer dan 38 soorten steekmuggen in het land voorkomen. Daarbij heeft het RIVM al bekend gemaakt dat de kans dat tijgermuggen in Nederland ziektes meedragen miniem is.

De muggen en muggenlarven komen in Nederland terecht, doordat reizigers deze (per ongeluk) vervoeren via de autobanden, de caravans of zelfs in de koffer. Daarbij is ook de import van bijvoorbeeld bamboe en tweedehands autobanden uit China hier een aanleiding van. Maar, zoals we geleerd hebben, bestaat er een verschil tussen een insect als deze ‘signaleren’ en dat deze in dit land ‘gevestigd’ is. Oftewel, de mug komt voor, maar in kleine getale.

Broedplaatsen

Natuurlijk kun je er zelf ook op letten of je de tijgermug ziet. Tenminste, als je er nu een beetje verstand van hebt gekregen. Geloof ons, de kans is erg klein dat je er ééntje hebt gezien en daarbij moet je eigenlijk wel een specialist zijn om hier goed over te kunnen oordelen. De kans is namelijk groter dat een typische Nederlandse steekmug hebt gezien. De tijgermug zal waarschijnlijk voornamelijk tijdens de zomermaanden actief zijn, omdat deze nu eenmaal houdt van warme temperaturen. Daarbij zoekt het vrouwtje graag broedplaatsen op waar ze stilstaand water ziet, zoals bakjes regenwater, tonen, dakgoten en poeltjes. Maar als je denkt dat het hier gaat om een ‘gevaarlijke’ mug, is het het beste om muggennestjes als deze onschadelijk te maken en de broedplaatsen te verwijderen.