Je bekijkt nu Hoe kies je de juiste klamboe? 4 eigenschappen waar je op moet letten

Hoe kies je de juiste klamboe? 4 eigenschappen waar je op moet letten

Eén van de beste hulpmiddelen tegen muggen is de welbekende klamboe, door sommige ook wel muskietennet genoemd. Naast dat de functie uiteraard voorop staat, voorkomen dat je gestoken wordt door muggen, kunnen mooie klamboes ook een toevoeging zijn aan je slaapkamer. Als klein meisje had ik áltijd een klamboe boven m’n bed, ook in de winter. Zo kon ik gezellig in m’n eigen tentje slapen.

Ook heb ik tijdens de reizen die ik maakte vaak gebruik gemaakt van een muskietennet. En dan niet om het ‘gezellige tentje’ effect te creëren, maar om de muggen en daarmee de muggenziektes op afstand te houden. De zoektocht naar de juiste klamboe was niet altijd makkelijk. Daarom heb ik in dit artikel 4 eigenschappen van klamboes opgesomd waarbij je kunt kijken als een klamboe gaat kopen. Of je deze nou mee wilt nemen op reis, thuis een gezellig tentje wilt creëren of de muggen in je slaapkamer helemaal beu bent.

1.      Vorm klamboe

Allereest; de vorm van de klamboe. Klamboes zijn er in alle soorten en maten te krijgen. Welke vorm het handigste is, is afhankelijk van waar je hem voor wilt gebruiken. We maken onderscheid tussen de rechthoekige klamboe en een ronde.

Rechthoekige klamboe

Voor thuis is een vierkante klamboe het meest prettig, dit wordt ook wel het ‘boxmodel’ genoemd. Doordat de klamboe rechthoekig is, valt de klamboe recht naar beneden. Hierdoor lig je minder snel tegen de klamboe aan. Een vierkante klamboe is ook zeker handig als je een tweepersoonsbed hebt. Mocht je nog denken, ‘ik vind het niet erg om tegen de klamboe aan te liggen’. Bekijk dan eens onderstaand filmpje. Muggen prikken helaas gewoon door een klamboe heen.

Ronde klamboe

Een ronde klamboe, ook wel een piramidemodel genoemd, heeft als groot voordeel dat deze maar één ophangpunt nodig heeft. Dit is dus het meest ideaal als je op reis gaat. Het nadeel is dus dat deze aan de zijkanten pas omhoog loopt vanaf het matras waardoor de kans bestaat dat je tegen het net ligt.

> Bekijk de ronde klamboes op Bol.com.

2.      Mesh Size

Het belangrijkste van een klamboe is natuurlijk dat de gaatjes klein genoeg zijn zodat muggen er niet doorheen kunnen. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert hierbij een maximale gaatjesgrootte van 1,5 mm bij 1,5 mm aan. Om dit uit te drukken wordt de term ‘mesh size’ gebruikt, oftewel het aantal gaatjes per vierkante inch. Hierbij geldt dus, hoe groter de mesh size, hoe kleiner de gaatjes.

Voor het gebruik van een klamboe in Nederland is 150 voldoende. Ga je naar tropische gebieden dan zit je veiliger met 200. Ga je naar Noordelijke landen zoals Alaska, Schotland, Noorwegen, etc.? Dan kun je beter voor muskietennetten gaan met een nog hogere mesh size gezien daar veel kleine muggen zijn.

3.      Vastmaken klamboe

Je kunt een super goede klamboe kopen, maar maak je hem niet op de juiste manier vast dan wordt het alsnog een muggenfeestje. Daarom een paar tips voor het vastmaken van je klamboe.

  • Heb je een ronde klamboe? Maak deze dan vast boven je hoofd. Hierdoor valt het net niet tegen je hoofd aan waardoor je alsnog de muggen hoort zoemen.
  • Ben je op reis? Zorg dan dat je een touw, schroefhaakje, een karabijnhaak en ducktape meeneemt. Helaas is niet elke slaapplek er op ingericht om op de perfecte plaats je muskietennet op te hangen. Met touw, een schroefhaakje of karabijnhaak kun je bijna in iedere situatie wel een goeie opzet maken.
  • Heb je geen punt om de klamboe vast te maken? Dan is een klamboetent het meest geschikt. Deze zet je heel eenvoudig rondom je bed. Het nadeel hiervan is enkel dat het een groter pakketje is en dus niet altijd handig om mee te nemen. Voor thuisgebruik werkt het echter wel ideaal. Én kinderen vinden het vaak ook erg leuk.

4.      Geïmpregneerde of niet?

Ga je op reis en heeft de klamboe de functie om je te beschermen tegen muggenziektes? Dan kun je het beste kiezen voor een geïmpregneerde klamboe. Een geïmpregneerde klamboe is voorzien van stofje waardoor de muggen niet op de klamboe kunnen zitten. Hierdoor voorkom je dat je wordt gestoken als je tegen de klamboe aan ligt.

De stof waarmee klamboes geïmpregneerd worden is meestal permetrine of deltametrine. Deze stof houdt kleine insecten zoals de mug op afstand en kan zelfs dodelijk voor ze zijn. Maar wees gerust, door de kleine hoeveelheid stof die wordt gebruikt is het voor ons mensen niet schadelijk. 

Is de klamboe voor gebruik op je eigen slaapkamer in Nederland? Dan hoef je niet voor een geïmpregneerde variant te gaan. Gelukkig hebben we in Nederland niet te maken met vervelende muggenziektes zoals Malaria.

Tips gebruik klamboe

En dan als laatste nog een aantal tips om optimaal gebruik te maken van je klamboe.

  1. Hang de klamboe op voor zonsondergang. Bij zonsopgang en zonsondergang zijn muggen het meest acties. Zorgt dat je klamboe al netjes hangt voor deze momenten. Zo vang je niet per ongeluk al een mug bij het ophangen van de klamboe.
  2. Houd de klamboe zoveel mogelijk gesloten. ‘Open deur’, maar houd je klamboe zoveel mogelijk gesloten. Ook als je maar even uit bed gaat voor een toilletbezoekje.
  3. Ga je op reis? Neem dan een reparatiesetje mee zoals naald en garen of ducktape. Een gaatje in je klamboe wil je zo snel mogelijk dicht maken. Heb je een geïmpregneerde klamboe? Dan heb je het voordeel dat muggen sowieso uit de buurt blijven. Paniek bij het zien van een gaatje als je ’s ochtends wakker wordt is dus niet nodig. Uiteraard geldt dat je het wel zo snel mogelijk wil maken voor de zekerheid.
  4. Steek de klamboe onder je matras. Voor je gaat slapen mag je nog wat rek en strek oefeningen doen door de klamboe zo goed mogelijk onder je matras te steken.
  5. Was de klamboe niet te vaak als je een geïmpregneerde klamboe hebt. De meeste klamboes kun je wassen. Let er bij geïmpregneerde klamboes wel op dat je ze niet te vaak was gezien dit de werkzame stof kan aantasten.

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen bij het kopen van een klamboe. Of het nu voor een mooie reis is, voor de gezellig tent op de slaapkamer of omdat je gewoon je slaap terug wil in de nacht. Welterusten.

Geef een reactie