Je bekijkt nu Werken anti-muggen armbanden echt?

Werken anti-muggen armbanden echt?

De anti-muggen armband is een van de populairste anti-muggenmiddelen die er op de markt te verkrijgen is en met name voor de jonge doelgroep. De reden is heel simpel, de meeste kinderen hebben een hekel aan vette crème en spray op hun huid en een bandje in een felle kleur is dan ook ideaal als muggenafstotend middel.

Diverse merken

Al sinds dat de anti-muggenbandjes op de markt zijn, bestaan er vraagtekens over de werking van dit product. Toch bestaan er over de hele wereld diverse soorten, die allemaal esthetische oliën uitscheiden (vaak gepaard met citronella, sowieso hebben ze een citroenachtige geur). Er bestaan overigens ook anti-muggenbandjes met DEET, maar deze zijn in Nederland eigenlijk niet verkrijgbaar (wel op Amazon). Ideaal voor als je veel buiten bent en dus ook voor kinderen (tijdens vakantietijd). In ons land zijn er verschillende in omloop in wisselende prijsklassen, maar meestal heb je voor € 14,95 wel een prima variant. In Nederland wordt het merk ‘PARA’KITO’ (ook vaak als Parakito geschreven) veelal verkocht, al is ook ‘Mosquitox’ een van de andere goedkope, maar veel verkochte versies.

Hoe werkt het anti-muggenbandje?

In principe is de werking hetzelfde. Voor deze pagina hebben we onder andere een variant van PARA’KITO getest. Meestal kun je een bandje als deze met enkele navullingen krijgen. Anti-muggenbandjes als deze bestaan uit leuke kleuren (soms hippe designs) waar een tablet of steentje opzit die de muggenwerende olie uitscheidt. In principe zou dit mengsel, dat dus uit oliën bestaat dat uit diverse planten afkomstig is, ongeveer 15 dagen werkzaam moeten zijn. Een merk als Mosquitox, waarbij de aankoop bestaat uit een bandje met een los flesje citronellaolie, beweert dat je regelmatig nieuwe olie op het steentje moet druppelen, maar geeft daarbij aan dat dit moet zodra de geur verdwenen is. We kunnen daarbij niet echt oordelen hoe lang dit werkzaam is. Andere merken, zoals deze die te koop is bij asadventure.com, beweert maar liefst 3 tot 4 weken bescherming te bieden.

Het grote voordeel van bandjes als deze PARA’KITO is dat deze polsbandjes lichtgewicht zijn, maar vooral dat er geen olie, spray, etcetera op je huid komt. Als je een gevoelige huid hebt of je hebt er een hekel aan jezelf steeds in te moeten smeren met muggenmiddeltjes. Daarbij, voor zwangere vrouwen die absoluut geen producten met DEET mogen gebruiken, is het gebruik van dit soort bandjes een prima alternatief. PARA’KITO (en ook andere producenten doen dit) menen dat de bandjes overal ter wereld gebruikt kunnen worden, zowel in Nederland als in tropische oorden (ze mogen mee in de bagage), en dat ze ook waterbestendig zijn. Al is dat laatste niet altijd het geval, let daar dus op bij aanschaf.

Bewezen?

Verschillende wetenschappelijke studies (zoals deze 2009 & een eerdere uit 2000 dat in een wetenschappelijk blad over ‘de mug’ verscheen) hebben aangetoond dat anti-muggenbandjes wel degelijk werken. Echter, producten met DEET wonnen het qua de vermindering van het aantal muggenbulten. Daarbij, wordt er over anti-muggenbandjes altijd gezegd dat ze wel degelijk effect hebben, maar muggen niet volledig van je weghouden. Dus wil je er zeker van dat je niet gestoken wordt, gebruik dan naast het anti-muggenbandje zeker ook een muggenspray of ander anti-muggenmiddel.

Ons oordeel

Wij adviseren je echter niet alleen te vertrouwen op een anti-muggenbandje, zeker niet als je naar verre en tropische vakantieoorden gaat. Daarbij valt ook de waterbestendigheid enigszins te betwijfelen, zeker die van Mosquitox, omdat de geur direct weg is als je deze iets langer in het water hebt. Andere bandjes blijven wel beter werkzaam als het in contact komt met water. Het blijkt wel dat je minder last van muggen hebt, dat is een ding wat zeker is. Wij adviseren zeker niet de goedkoopste variant aan te schaffen, maar juist de duurdere versie. Niet omdat we je per se de prijzige variant willen aansmeren, maar omdat deze beter van kwaliteit zijn en de muggen daadwerkelijk op afstand houdt.

Geef een antwoord