Je bekijkt nu Deze planten kunnen helpen tegen muggen

Deze planten kunnen helpen tegen muggen

Rustig in de tuin zitten zonder lek geprikt te worden? Dat kan. Tenminste, je kunt de muggen voor een deel weghouden. Dan doelen we niet op een tafeltje vol citroenkaarsen: er zijn namelijk ook diverse plantensoorten die als effectief anti-muggenmiddel dienen. Op deze pagina geven wij een overzicht.

Planten voor in de tuin

Planten in de tuin zetten kan nooit weg, maar we geven geen garanties. Wat wel bewezen is, is dat muggen ruiken en bepaalde geuren, zoals citroen, stoot hen af. Daarnaast is het grote voordeel is wel dat de meeste planten ook gebruikt kunnen worden voor andere doeleinden: sommige zijn namelijk kruiden en eetbaar, dus hebben ze nog een mooie functie. Daarbij zien sommige er fraai genoeg uit, dus je tuin fleurt er van op. Een overzichtje:

 • Basilicum; voor Italiaanse gerechten natuurlijk de ideale smaakmaker, maar muggen blijken er niet zo dol op te zijn. Waarschijnlijk omdat de plant toch wel een sterke geur verspreid.
 • Rozemarijn; nog zo’n fantastisch kruid waarmee je je maaltijden overheerlijk kunt maken (ideaal voor op aardappeltjes of in stoofpotten). Bovendien vinden muggen de geur vreselijk. Rozemarijn groeit tamelijk snel, dus het is belangrijk dat je de stengels regelmatig afknipt.
 • Kattenkruid; er bestaan onderzoeken (wij hebben ze overigens niet gevonden) dat kattenkruid en de olie hiervan misschien nog wel beter muggen verjaagd dan DEET. Sowieso kan het geen kwaad om deze plantjes in je tuin te zetten. Het beste is zelfs om deze onder je raam te planten, want dat komen ze ook je huis niet zo snel binnen.
 • Citroenmelisse; eigenlijk de plantaardige vorm van citronella, dat je dus in de kaarsen vindt. Dit kruid houdt bovendien niet alleen muggen, maar ook andere insecten, zoals vliegen, op afstand. Het ruikt bovendien fris en die citroenachtige geur die het bevat: daar houden muggen sowieso niet van. Klein nadeeltje: groeit als kool en even snel als gras, dus plaats dit vooral in potten. Anders blijf je aan het tuinieren.
 • Knoflook; jazeker, de sterke geur van knoflook, muggen vinden dat erg onaangenaam. In een pit zit namelijk allacine, dat vrijkomt als je een knoflookpit plet. In de geneeskunde wordt knoflook in diverse medicatie toegepast, vanwege de helende werking. Ook verkoudheid en infecties kun je hiermee genezen als je het op de juiste wijze gebruikt. En wil je dus van muggen af, dan moet je knoflookpasta in water gooien. Het ruikt wel sterk, maar gegarandeerd minder insecten!
 • Geraniums; er zijn diverse geraniums die een soortgelijke citroengeur verspreiden, zoals de citroenmelisse ook doet. Een voorbeeld hiervan is de zogenoemde ‘ooievaarsbek’. Deze zien er bovendien prachtig uit, dus het is niet eens zo vreemd om deze planten in je tuin te zetten. Bijen kiezen deze wel vaak uit voor hun nectar, dus daar dien je wel rekening mee te houden.
 • Lavendel; misschien nog wel beter. Lavendel verspreidt een intense geur die muggen zeker wegjaagt en veel mensen vinden dat deze plant een prettige geur heeft. Het is dan ook beter om deze rond je terras te planten of in potten te zetten op een plek waar je graag in de tuin zit. Let wel: lavendel heeft veel zonlicht nodig om goed te kunnen groeien.
 • Afrikaantjes; ook wel ‘Tagetes’ genaamd. Net als geraniums hebben deze bloemen prachtige kleuren. Daarbij zijn afrikaantjes ook nog eens goedkoop en verjagen ze muggen als je ze bij bepaalde planten plaatst, waarbij je geen insecten kunt gebruiken, zoals tomatenplantjes of aardbeien.
 • Goudsbloemen; muggen hebben er een gruwelijke hekel aan, maar mensen soms. Althans aan de geur, want deze kan een beetje apart zijn. Maar eerlijk is eerlijk: door de kleuren wordt je wel degelijk vrolijk. Vaak op balkonnetjes een prima alternatief.
 • Eucalyptus; hier ken je natuurlijk de olie van, een sterke, kalmerende olie die ontspannend werkt. De plant zelf schijnt ook goed muggen te verjagen, maar wij hebben er geen bewijzen voor gevonden.
 • Peperpunt: een heerlijke smaak en lekker ruikende plant. Daarbij is het ook uitstekend anti-muggenplantje. Het groeit snel als je het op een tactische plek plant (ook hier is het slim om dit in een potje te planten) en kan eveneens in drankjes gebruikt worden.

Planten voor in huis

Er bestaan wel degelijk anti-muggenplanten voor in huis. Lees onze blog over de vleesetende plant maar eens. Een bedrijf uit Bleiswijk, gespecialiseerd in waterplanten, ontdekte eigenlijk per ongeluk dat de vleesetende planten die zij verkochten, muggen op afstand hielden. In zekere zin nog erger: zij ‘aten’ muggen zelfs op. De planten, die in normale toestand rustig met ‘open mond’ liggen te gapen, hadden binnen afzienbare tijd de blaadjes gesloten. De eigenaar vond later een hoop dode muggen aan de blaadjes: daar zaten ze aan vastgeplakt om zo uiteindelijk door de plant opgegeten te worden.

Geef een reactie