Muggen(ziektes) in Zuid-Amerika

Staat een bezoek naar Zuid-Amerika op de planning? Dan is het goed om te weten welke ziektes er door muggen in dit continent worden verspreid. Op deze pagina geven we je een overzicht van welke vervelende ziektes muggen in Zuid-Amerika kunnen overbrengen.

Overzicht muggenziektes Zuid-Amerika

Onderstaand een overzicht van welke muggenziektes er in de Zuid Amerikaanse landen aanwezig zijn. Deze tabel is gebaseerd op gegevens die op het moment van schrijven bekend zijn. Op websites als thuisvacinatie.nl is de meest recente informatie te vinden.

Land Malaria Zika Gele Koorts Chikungunya Dengue
Argentinië Nee Ja Ja Ja Ja
Bolivia Sommige gebieden Ja Ja Ja Ja
Brazilië Sommige gebieden Ja Ja Ja Ja
Chili Nee Ja Ja Ja Ja
Colombia Sommige gebieden Ja Ja Ja Ja
Ecuador Sommige gebieden Ja Ja Ja Ja
Frans Guyana Ja Ja Ja Ja Ja
Paraguay Nee Ja Ja Ja Ja
Peru Sommige gebieden Ja Sommige gebieden Ja Ja
Suriname Sommige gebieden Ja Ja Ja Ja
Uruguay Nee Ja Nee Ja Ja
Venezuela Sommige gebieden Ja Ja Ja Ja

Bronnen: https://www.lcr.nl/Landen en https://www.thuisvaccinatie.nl/

Zikavirus

Het Zikavirus verspreidt zich via de gelekoortsmug of de denguemug. Het Zikavirus veroorzaakt zikakoorts. 1 op de 5 besmette personen krijgt geen klachten. Wel kan het Zikavirus gevaarlijk zijn voor ongeboren baby’s omdat het Zikavirus de aandoening Microcefalie kan veroorzaken. Baby’s die geboren worden met Microcefalie hebben een kleine schedel en de hersenen zijn vaak onderontwikkeld.

Vooral zwangere vrouwen en vrouwen die op korte termijn zwanger willen worden, moeten dus extra opletten in risicogebieden als Zuid-Amerika. Bespreek je situatie daarom met een reizigersadvies- of vaccinatiebureau als je afreist naar landen waar het Zikavirus voorkomt.

Het Zikavirus kwam veel in het nieuws tijdens de Olympische Spelen van 2016. Deze werden gehouden in Brazilië, waar een grote uitbraak van Zikavirus begon in 2015. De uitbraak verspreide zich naar andere landen in Zuid-Amerika, Midden-Amerika, het zuiden van Noord-Amerika en het Caraïbische gebied. Volgens het RIVM is deze uitbraak sinds 2019 vrijwel over waardoor het risico sterk is afgenomen.

Malaria

In Zuid-Amerika komen muggen voor die malaria verspreiden. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een parasiet en zorgt voor een infectieziekte. In Zuid-Amerika komt malaria vooral voor in het Amazonegebied en andere tropische gebieden. Deze gebieden zijn bijvoorbeeld te vinden in Brazilië , Guyana en Bolivia. Bespreek met een reizigersadviesbureau welke maatregelen verstandig zijn om te nemen als je Zuid-Amerika bezoekt zoals het nemen van malariatabletten.

In het onderstaande kaartje zijn de landen waar malaria voorkomt donkerblauw.

Malaria_Zuid-Amerika_Muggeninfo

Dengue

Dengue (een andere benaming voor Dengue is Knokkelkoorts) komt ook voor in verschillende Zuid-Amerikaanse landen. Het denguevirus wordt net als malaria verspreid door geïnfecteerde muggen die overdag steken. De meeste mensen die besmet zijn geraakt met het denguevirus ervaren geen tot weinig klachten. Echter kan het denguevirus ook voor ernstige klachten zorgen. In gebieden waar Dengue voorkomt is het belangrijk om je continue te beschermen tegen muggen door bijvoorbeeld het gebruik van DEET, te slapen onder een klamboe en door lange kleding te dragen.

Gele koorts

Ook gele koorts hoort in het lijstje van muggenziektes die voorkomen in Zuid-Amerika. Bijna alle landen hebben wel te maken met deze tropische ziekte. Enkel Uruguay heeft niet te maken met deze muggenziekte. Dit virus wordt altijd verspreid door de gelekoortsmug. Om je te beschermen tegen gele koorts is het mogelijk om je te laten vaccineren. Een aantal landen in Zuid-Amerika stellen zelfs verplicht dat je bent gevaccineerd tegen gele koorts wanneer je uit een land komt waar gele koorts aanwezig is. Landen die dit vereisen zijn bijvoorbeeld Colombia en Ecuador. Ga dus goed voorbereid op reis en laat je altijd informeren over het risico van gele koorts en de eventuele verplichte vaccinatie.

In het onderstaande kaartje zijn de landen waar gele koorts voorkomt donkerblauw.

Gele-Koorts_Zuid-Amerika_Muggeninfo

Chikungunya

Een minder bekend, maar toch veel voorkomend virus is Zuid-Amerika is het Chikunganya-virus. Dit virus wordt overgedragen door dezelfde soort mug die Dengue en Zika verspreidt en bijt overdag. Chikungunya is een infectieziekte die door een virus wordt veroorzaakt. Chikungany komt voor in vrijwel alle Zuid-Amerikaanse landen. Om Chikungunya te voorkomen is het belangrijk om jezelf te beschermen tegen muggen.

Beschermen tegen muggen

Vooral op reis waar verschillende soorten virussen overgedragen kunnen worden door muggen, is het belangrijk om je te beschermen tegen muggen. Dit doe je door:

  1. Kleding te dragen die zoveel mogelijk je lichaam bedekt. Dit is niet pas belangrijk wanneer het donker is. Muggen die bijvoorbeeld Chikungunya overdragen steken namelijk juist overdag.
  2. Slaap onder een klamboe en indien mogelijk in ruimtes met airconditioning.
  3. Gebruik anti-muggenspray met een hoge concentratie DEET (30-50%).