Je bekijkt nu Muggen in Zuid-Amerika

Muggen in Zuid-Amerika

  • Berichtcategorie:Zuid-Amerika

Staat een bezoek naar Zuid-Amerika op de planning? Dan is het goed om te weten welke ziektes er door muggen in dit continent aanwezig zijn. Op deze pagina geven we je een overzicht van welke vervelende ziektes muggen in Zuid-Amerika kunnen overbrengen.

Overzicht muggenziektes Zuid-Amerika

Onderstaand een overzicht van welke muggenziektes er in de Zuid Amerikaanse landen aanwezig zijn. Deze tabel is gebaseerd op gegevens die op het moment van schrijven bekend zijn. Op websites als thuisvacinatie.nl is de meest recente informatie te vinden.  

LandMalariaZikaGele KoortsChikungunyaDengue
ArgentiniëNeeJaJaJaJa
BoliviaSommige gebiedenJaJaJaJa
BraziliëSommige gebiedenJaJaJaJa
ChiliNeeJaJaJaJa
ColombiaSommige gebiedenJaJaJaJa
EcuadorSommige gebiedenJaJaJaJa
GuyanaJaJaJaJaJa
ParaguayNeeJaJaJaJa
PeruSommige gebiedenJaSommige gebiedenJaJa
SurinameSommige gebiedenJaJaJaJa
UruguayNeeJaNeeJaJa
VenezuelaSommige gebiedenJaJaJaJa

Bronnen: https://www.lcr.nl/Landen en https://www.thuisvaccinatie.nl/

Zikavirus

Het Zikavirus verspreidt zich via de gelekoortsmug of de denguemug. Het Zikavirus veroorzaakt zikakoorts. 1 op de 5 besmette personen krijgt geen klachten. Wel kan het Zikavirus gevaarlijk zijn voor ongeboren baby’s omdat het Zikavirus Microfalie kan veroorzaken. Baby’s die geboren worden met Microfalie hebben een kleine schedel en de hersenen zijn vaak onderontwikkeld. Vooral zwangere vrouwen en vrouwen die op korte termijn zwanger willen worden, moeten dus extra opletten in risicogebieden als Zuid-Amerika. Bespreek je situatie altijd met een reizigersadvies- of vaccinatiebureau.

Het Zikavirus kwam veel in het nieuws tijdens de Olympische Spelen van 2016. Deze werden gehouden in Brazilië, waar een grote uitbraak van Zikavirus begon in 2015. De uitbraak verspreide zich naar andere landen in Zuid-Amerika, Midden-Amerika, het zuiden van Noord-Amerika en het Caraïbische gebied. Volgens het RIVM is deze uitbraak sinds 2019 vrijwel over waardoor het risico sterk is afgenomen.

Malaria

In Zuid-Amerika komen muggen voor die Malaria kunnen verspreiden. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een parasiet en zorgt voor een infectieziekte. In Zuid-Amerika komt Malaria vooral voor in het Amazonegebied en tropische gebieden. Deze gebieden zijn bijvoorbeeld te vinden in Brazilië , Guyana en Bolivia. Bespreek met een reizigersadviesbureau welke maatregelen verstandig zijn om te nemen als je Zuid-Amerika bezoekt zoals het nemen van Malariatabletten.

Dengue

Dengue (een andere benaming voor Dengue is Knokkelkoorts) komt ook voor in verschillende Zuid-Amerikaanse landen. Het denguevirus wordt net als Malaria verspreid door geïnfecteerde muggen die overdag steken. De meeste mensen die besmet zijn geraakt met het denguevirus ervaren geen tot weinig klachten. Echter kan het denguevirus ook voor ernstige klachten zorgen. In gebieden waar Dengue voorkomt is het belangrijk om je continue te beschermen tegen muggen door bijvoorbeeld het gebruik van DEET, te slapen onder een klamboe en door lange kleding te dragen.

Gele koorts

Ook gele koorts hoort in het lijstje van muggenziektes die voorkomen in Zuid-Amerika. Bijna alle landen hebben wel te maken met deze tropische ziekte. Dit virus wordt altijd verspreid door de gelekoortsmug. Om je te beschermen tegen gele koorts is het mogelijk om je te laten vaccineren. Een aantal landen in Zuid-Amerika stellen zelfs verplicht dat je bent gevaccineerd tegen gele koorts wanneer je uit een land komt waar gele koorts aanwezig is. Landen die dit vereisen zijn bijvoorbeeld Colombia en Ecuador. Ga dus goed voorbereid op reis en laat je altijd informeren over het risico van gele koorts of de mogelijk verplichte vaccinatie.

Chikungunya

Een minder bekend, maar toch veel voorkomend virus is Zuid-Amerika is het Chikunganya-virus. Dit virus wordt overgedragen door dezelfde soort mug die Dengue en Zika verspreidt en bijt overdag. Chikungunya is een infectieziekte die door een virus wordt veroorzaakt. Chikungany komt voor in vrijwel alle Zuid-Amerikaanse landen. Om Chikungunya te voorkomen is het belangrijk om jezelf te beschermen tegen muggen.

Beschermen tegen muggen

Vooral op reis waar verschillende soorten virussen overgedragen kunnen worden door muggen, is het belangrijk om je te beschermen tegen muggen. Dit doe je door:

  1. Kleding te dragen die zoveel mogelijk je lichaam bedekt. Ook overdag is dit belangrijk omdat muggen die bijvoorbeeld Chikungunya overdragen juist overdag steken.
  2. Slaap onder een klamboe en indien mogelijk in ruimtes met airconditioning.
  3. Gebruik anti-muggenspray met een hoge concentratie DEET (30-50%).

Overzicht van landen in Zuid-Amerika

Geef een reactie