Je bekijkt nu Welke muggenziektes zijn er in Brazilië?

Welke muggenziektes zijn er in Brazilië?

  • Berichtcategorie:Zuid-Amerika

Brazilië heeft als land zoveel moois te bieden, maar het is je vast niet ontgaan dat het land geteisterd wordt door muggen en muggen-gerelateerde ziektes. Met name het alom bekende Zika-virus is één van de grote problemen, maar laat deze ziekte je niet tegenhouden om naar Zuid-Amerika te reizen. Op deze pagina vind je meer informatie over de Braziliaanse muggen.

Zika-virus

Het Zikavirus is een ziekte die door de Aedus-mug verspreid wordt. Als je er door gestoken wordt, hoef je niet direct bang te zijn dat je ook last krijgt van ziekteverschijnselen. Slechts één op de vier wordt namelijk daadwerkelijk ziek. De zogenoemde Zika-koorts kun je binnen drie tot twaalf dagen krijgen, waarvan de symptonen lijken op die van een acute hoge koorts, gepaard met onder andere spierpijn, huiduitslag en diarree. Mocht je het krijgen, dan ben je er in de meeste gevallen binnen een week vanaf.

Echter, voor zwangere vrouwen is dit erg gevaarlijk, aangezien zij kwetsbaarder zijn. Vrouwen die in de eerste drie maanden van de zwangerschap de Zika-koorts opdoen, lopen de kans dit aan het ongeboren kind over te dragen. De kans is aanwezig dat het kindje Microcefalie heeft: een aandoening van het centrale zenuwstelsel waarbij de omvang van de schedel te klein blijft en waardoor de hersenen niet in staat zijn om zich volledig te ontwikkelen. Ben je dus zwanger, dan wordt er sterk afgeraden om naar een land als Brazilië af te reizen. Lees meer op deze pagina over het Zika-virus.

Het grote probleem bij het Zika-virus is dat dit vooral erger lijkt te zijn geworden na het WK Voetbal in 2014 en er nog niet echt een oplossing is gevonden. De kans bestaat dat supporters uit andere werelddelen, met name Afrika en Azië, het virus mee hebben genomen. Met name het Noordoosten is zwaar getroffen, aangezien hier al veel tijgermuggen te vinden zijn die ook andere ziektes (zie verderop op deze pagina) met zich meedragen. De Braziliaanse regering is al tijden bezig geweest om de mug te bestrijden. Zo werden voor aanvang van de Olympische Spelen in 2016 maar liefst 200.000 militairen gemobiliseerd om de zika-mug te bestrijden. De grootste piek lijkt voorbij te zijn, maar toch worden ook andere gebieden getroffen door dit virus. Gelukkig worden er wel steeds meer naar oplossingen gezocht, zoals genetisch gemanipuleerde muggen.

Malaria

Malaria is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een parasiet, die de mug verspreid via het bloed. Lees er meer over op deze pagina. Het probleem met Malaria is dat sommige van deze malaria-parasieten ‘slapend’ wachten tot ze zich verder ontwikkelen. Dit gebeurt in je lever. Het kan dan ook nog een tijd duren voor je er last van kan krijgen.

De malaria-mug leeft in Brazilië vooral in het Amazone-gebied (het noorden en noordwesten van het land) en de Pantanal (het grote moerasgebied dat ook delen van Bolivia en Paraguay beslaat). Ga je naar dit deel van het land, dan dien je sowieso Malaria-tabletten mee te nemen, die je ook bij thuiskomst 1 tot 4 weken erna moet blijven innemen. Dit is omdat de desbetreffende parasiet dus eerst ‘uitgeschakeld’ moet worden. Malaria-muggen steken voornamelijk ’s avonds en ’s nachts. Vandaar dat er sterk geadviseerd wordt om altijd onder een klamboe te slapen. In hotels met airco is dat meestal niet nodig, omdat deze muggen niet van de koude aircowind houden.

Dengue

Dengue, de zogenoemde knokkelkoorts, komt eveneens voor in Brazilië. Het is een soortgelijk virus als het Zika, dat eveneens verspreid wordt door de Aedus-mug (tijgermug), waarbij koorts, spier- en gewrichtspijn en ook huiduitslag de belangrijkste symptomen zijn. Probleem is vooral dat je hierna nog lang last kunt houden van die ziekte. Helaas is hier tot op heden nog geen vaccin beschikbaar voor. Dengue komt veelvuldig voor in Brazilië: in 2015 werden er maar liefst 1,6 gevallen gemeld.

Gele Koorts

Gele Koorts een virale infectieziekte die je via de mug kan krijgen. Ook hier kun je last krijgen van een acute koorts, hoofd- en rugpijnen, zware misselijkheid en zelfs geelzucht of nierstoornissen. Het is zelfs zo dat er sprake kan zijn van bloedingen, uit je mond en darmen. Omdat dit een zeer gevaarlijke variant is van koorts (in maar liefst 40 procent van besmetting is er sprake van een fatale afloop), is het belangrijk dat je hier tegen ingeënt wordt. De inenting geeft een bescherming van tien jaar. Echter, voordat je hiervan schrikt, de kans is klein dat je daadwerkelijk gele koorts oploopt, en bij een vaccinatie maak je hier geen kans op.

Hetzelfde type mug, de Aedes, is de verspreider van dit virus, en je kunt dit niet van een ander mens overkrijgen. Als je naar Brazilië gaat, is een vaccinatie niet per se nodig, uitgezonderd als je wél binnen drie maanden in een land geweest bent, waar de gele koorts aanwezig is (bijvoorbeeld Suriname of andere landen in Latijns-, Zuid-Amerika en Afrika). Ook als je langere tijd door het land gaat reizen (of andere Zuid-Amerikaanse) landen wordt een vaccinatie zeker aangeraden. De GGD kan je vertellen of je dit nodig hebt.

Bescherming

Aangezien sommige muggen (dit geldt voor de tijgermug) de hele dag actief zijn, wordt overal aangeraden je goed te beschermen. Juist ook omdat de kans wel degelijk aanwezig is, dat als je door het tropengebied gaat rondtrekken, je door een mug gestoken wordt. Er wordt dan ook sterk aangeraden om onder een klamboe te slapen (zeker vanwege de malaria-mug, die juist ’s nachts actiever is) en overdag je armen, benen en voeten bedekt te houden. Tevens dien je anti-muggenmiddelen met DEET mee te nemen. We zeggen bewust ‘meenemen’, want er zijn diverse plaatsen (met name in het noordoosten van Brazilië) waar anti-muggencrème en dergelijke steevast uitverkocht is.

Geef een reactie