Muggenspray

Muggenspray, zowel op natuurlijke als chemische basis, is uiterst effectief en noodzakelijk als je in een gebied bent waar veel muggen aanwezig zijn. Het beste kun je dat doen met een spray waar het middel DEET in zit, omdat dit het beste werkt. Daarnaast heb je natuurlijk ook spuitbussen met anti-muggenspray, waarmee je de rondvliegende beestjes dood kan spuiten.

Chemische muggenspray

Niet dat we noodzakelijk alle versies en merken hier willen bespreken; toch kunnen we je sowieso vertellen dat er wel verschillen in sprays zitten. In principe sta je ervan te kijken hoeveel soorten en merken er beschikbaar zijn. Als je denkt aan een muggenspray gaat het eigenlijk om een spuitbus die je in de kamer spuit. Een voorbeeld hiervan is Roxasect. Roxasect is al sinds jaar en dag marktleider op het gebied van allerlei insect verdelgende producten en natuurlijk ook voor muggen. Echter, een muggenspray als die van Roxasect, die volgens de fabrikant een langdurige werking van 4 tot 6 weken kent, bestaat uit de stoffen pyrethrinen en piperonylbutoxide. Er bestaan overigens nog veel meer versies van andere merken, zoals BAYER, meestal in een aerosol spuitbus: dat wil zeggen dat hier een gas / spray in zit dat grotendeels bestaat uit vloeistofdruppeltjes. Met natuurlijke stoffen dat wel, want pyrethrine mag door zijn substantie gebruikt worden als biologisch bestrijdingsmiddel. Hetzelfde geldt voor piperonylbutoxide, wat nauwelijks op zichzelf geen bestrijdingsmiddel, maar in combinatie met pyrethine wordt de werking wel vertienvoudigd!

In principe is deze kleur- en reukloze stof snel en uiterst effectief en 4 tot 6 weken werkzaam. Al wordt er wel geadviseerd niet direct op meubilair, voorwerpen dan wel muren te spuiten. Geen giftige stoffen volgens de fabrikant en verkopers, maar is dat wel helemaal zo? Met name pytherine is alleen ‘schadelijk’ voor insecten, dan wel onze grote vriend ‘de mug’. Het is de bedoeling dat deze beestjes vooral ‘wegblijven’. Dit product is er echt voor bedoeld dat de mug de stof ruikt en daardoor ‘vertrekt’. Als mens zijnde heb je er dus geen last van, al zal niemand beweren dat het een goed idee is om elke zomer meerdere spuitbussen chemische muggenspray door je huis te spuiten. Of de werking zo goed is, daar zijn de meningen over verdeeld. Feit is wel dat je goed moet lezen wáár je moet spuiten. Juist op de kleine plekjes is het belangrijkste, omdat juist in de warme en donkere plekjes, de mug graag haar eitjes legt.

Natuurlijke muggenspray & muggenmelk

We schreven in eerste instantie over de andere sprays dat deze uit ‘chemische’ bestanddelen bestaan, ondanks dat de meeste ‘natuurlijke’ stoffen zijn. Echter kunnen we dit natuurlijk wel als chemische variant beschouwen, want veel gebruik is absoluut niet goed voor het milieu. Daarbij valt de mate van effectiviteit altijd te betwisten.

Wat dat betreft zijn wij grotere liefhebbers van muggensprays en muggenmelk voor op je huid. Meestal bestaan deze substanties grotendeels uit etherische oliën, die goed zijn voor je huid, gepaard met een percentage DEET. DEET is bewezen als de meest effectieve stof. Echter is het wel zo dat je goed de lichaamsdelen moet insmeren die onbedekt zijn, bijvoorbeeld als je slaapt, en zo min mogelijk op je handen achter moet laten. Het komt namelijk vaak zat voor dat de DEET prikt als je bijvoorbeeld in je ogen wrijft en er nog muggenmelk of spray achter is gebleven.

Naast muggensprays met DEET heb je er ook varianten waarin alleen citronella of eucalyptus in zit. Zo heeft Care Plus bijvoorbeeld een spray dat op basis van het middel Citriodiol® is gemaakt. Citriodol, ook wel PMD genoemd, is een alternatief middel voor iedereen die geen DEET kunnen of willen gebruiken, zoals zwangere vrouwen (die mogen namelijk absoluut geen DEET gebruiken!), kleine kinderen en mensen met een heel gevoelige huid. Het belangrijkste verschil is het werkzame bestanddeel. Het actieve bestanddeel is plantaardig en minder heftig voor je huid. Het heeft een iets kortere werking dan DEET, maar volgens Care Plus houdt hun spray met 40% Citriodiol muggen toch ongeveer 8 uur op afstand. Bronnen beweren inderdaad dat het bewezen is dat dit eveneens muggen wegjaagt. Als je dus geen liefhebber bent van DEET raden we je zeker aan een muggenspray met Citriodiol aan te schaffen.

Geef een reactie