Je bekijkt nu Een muggenval zelf maken? Dat doe je met deze handleiding

Een muggenval zelf maken? Dat doe je met deze handleiding

Een muggenval kan zeer nuttig zijn voor het op afstand houden van muggen, vooral in het warme seizoen wanneer deze kleine lastpakken vaak in grote aantallen aanwezig zijn. In dit artikel leggen we je uit hoe je zelf een effectieve muggenval kunt maken.

Zelf een muggenval maken

Zelf een muggenval maken is verrassend eenvoudig en kan een goede oplossing zijn als je op een budgetvriendelijke manier van muggen af wilt komen. Het kost niet veel tijd en de benodigde materialen heb je waarschijnlijk al in huis.

Benodigdheden voor een zelfgemaakte muggenval:

  1. Een plastic fles
  2. Suiker
  3. Gist
  4. Zwart papier of tape
  5. Schaar of mes

Stap 1: Snijd de fles

De eerste stap is om de plastic fles in tweeën te snijden. Het is belangrijk dat je het bovenste deel, dat als trechter zal dienen, kleiner maakt dan het onderste deel.

muggenval maken

Stap 2: Maak het aas

Meng suiker en warm water in het onderste deel van de fles tot de suiker volledig is opgelost. Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur. Voeg vervolgens de gist toe zonder te roeren. Het gist zal koolstofdioxide produceren, wat muggen aantrekt.

Stap 3: Monteer de val

Plaats het bovenste deel van de fles ondersteboven in het onderste deel, zodat het eruitziet als een trechter. De muggen zullen door de opening van de trechter worden aangetrokken door het gistmengsel en zullen vast komen te zitten in de fles.

Stap 4: Camoufleer de val

Wikkel zwart papier of tape rond de fles. Muggen worden aangetrokken door donkere kleuren, dus dit helpt om ze naar de val te lokken.

Hoe werkt de muggenval?

Zoals eerder vermeld, produceren muggen koolstofdioxide. De gist in het suikerwater zal koolstofdioxide produceren en dit trekt muggen aan. Ze volgen de geur van de koolstofdioxide, gaan door de trechter naar beneden en raken gevangen in het onderste deel van de fles.

Is de zelfgemaakte muggenval effectief?

Hoewel dit type muggenval niet alle muggen in je huis of tuin zal vangen, kan het wel helpen om het aantal muggen te verminderen. Het is belangrijk om te onthouden dat dit slechts één maatregel is in de strijd tegen muggen. Andere maatregelen, zoals het verwijderen van stilstaand water en het gebruik van horren en klamboes, blijven belangrijk.

Verwacht niet dat je muggenprobleem onmiddellijk opgelost is na het plaatsen van de zelfgemaakte muggenval. Het kan een paar dagen duren voordat je een merkbare vermindering van het aantal muggen ziet.

Onderhoud van de muggenval

Het is belangrijk om de zelfgemaakte muggenval regelmatig te controleren en schoon te maken. Als de fles vol is met muggen, is het tijd om deze te legen. Spoel de fles uit met warm water en maak een nieuw gistmengsel. Zo blijft je muggenval effectief.

Extra tip: plaatsing van de muggenval

Plaats de muggenval op een plek waar je vaak muggen ziet, maar niet direct naast de plek waar je tijd doorbrengt. Je wilt de muggen wegtrekken, niet naar je toe trekken. Plaats de val bijvoorbeeld in een hoek van de tuin of op een balkon.

Hopelijk helpt deze zelfgemaakte muggenval je om de strijd tegen muggen te winnen en weer rustig te kunnen genieten van je zomeravonden. Vergeet niet, preventie is de beste manier om muggenbeten te voorkomen, dus zorg ervoor dat je ook andere maatregelen neemt om muggen weg te houden.

Geen zin om zelf te knutselen? We hebben ook diverse artikelen geschreven over muggenvallen die je gewoon online kunt bestellen zoals:

Geef een reactie