Je bekijkt nu De muggenstekker, werkt deze echt? Wij onderzochten het

De muggenstekker, werkt deze echt? Wij onderzochten het

  • Berichtcategorie:Muggen verjagen

De muggenstekker, eigenlijk meer een anti-muggenstekker natuurlijk, is één van de populairste anti-muggenmiddelen van dit moment. Er bestaan diverse varianten van deze muggenstekker die we allemaal eens onder de loep nemen.

Ruim 20 jaar geleden…

Al meer dan 20 jaar is de muggenstekker op de markt. In 1994 schreef Hans Quene een artikel in de Volkskrant dat we bij toeval tegenkwamen bij het opstellen van deze pagina. De ‘elektrische anti mug’ van het merk Vapona is waarschijnlijk één van de eerste anti-muggenapparaatjes die op de markt kwamen. Ook in de versie van de jaren 90 bestond de muggenstekker uit een flesje en verdamper, dat je zodoende in een apparaatje stopt en in je contact plugt. Direct was dit stukje techniek een daverend succes, aangezien binnen drie weken er 200.000 sets verkocht werden.
In het flesje van deze Vapona-stekker zat een vloeistof, waarin een werkzame stof zit die insecten zoals muggen op afstand houden. Het stofje dat de basis vormde was afkomstig uit een bepaalde tropische chrysant. Daarnaast werd hier het d-allethine, wat de basis vormt voor insecticide. Tegenwoordig is er een iets andere variant van dit middeltje gebruikt, namelijk Prallethrin, dat een net wat andere formule kent. Prallethrin heeft een lage toxiteit voor mensen. Maar het is en blijft een pesticide….

Citronella-verstuiver

Er bestaan anti-muggenstekkers met een verstuiver die dus een soort insecticide verspreiden, maar deze hoeveelheid moet zo laag mogelijk zijn. Nu is het zo dat tegenwoordig de muggenstekker géén giftige stoffen mogen bevatten, de regels zijn hier steeds strenger voor geworden. Vandaar dat de d-allethine ook zo goed als vervangen is door prallethrin, minder schadelijk voor het milieu dan de andere variant. Ook zijn er citronella-stekkertjes, maar hier zijn de meningen over verdeeld. Zo heeft Tros Radar een aantal jaren geleden diverse anti-muggenmiddelen getest, waaronder de Roxasect citronella-stekker, waarbij de conclusie was dat gemiddeld genomen 7 van de 10 muggen wegbleven.

Muggenstekker of muggenlamp?

Over de werking van een UV-muggenlamp, verwijzen we je graag naar een andere pagina. Feit is wel dat deze eveneens in het stopcontact dient worden te gestoken.

Ultrasone anti-muggenstekker

Naast de muggenlamp-versie en de twee anti-muggenstekkers met dergelijke sprays en vloeistofjes, bestaat er ook een versie die aan de hand van hoge frequentie geluidsgolven muggen verjaagd (zie bijvoorbeeld hier). Zuiniger voor milieu en ongevaarlijk voor jou, je gezin en eventuele huisdieren.

Geef een reactie