Je bekijkt nu De muggenstekker, werkt deze echt? Wij onderzochten het

De muggenstekker, werkt deze echt? Wij onderzochten het

  • Berichtcategorie:Muggen verjagen

De muggenstekker, werkt deze echt? Wij onderzochten het

De muggenstekker, eigenlijk meer een anti-muggenstekker natuurlijk, is één van de populairste anti-muggenmiddelen van dit moment. Er bestaan diverse varianten van deze muggenstekker die we allemaal eens onder de loep nemen.

Hoe werkt een muggenstekker?

Muggenstekkers zijn apparaten die speciaal zijn ontworpen om muggen op afstand te houden. Ze werken op verschillende manieren, afhankelijk van het type muggenstekker. In dit artikel zullen we de verschillende werkingsmechanismen van muggenstekkers bespreken.

Ultrasone muggenstekkers:

Ultrasone muggenstekkers maken gebruik van ultrasone geluidsgolven om muggen af te weren. Deze geluidsgolven zijn niet hoorbaar voor mensen, maar verstoren het zenuwstelsel van muggen, waardoor ze worden weggehouden. Het idee is dat de muggen de onaangename geluiden vermijden en op zoek gaan naar een andere locatie. Ultrasone muggenstekkers kunnen eenvoudig in een stopcontact worden gestoken en ze zijn over het algemeen veilig voor mensen en huisdieren.

Ventilator muggenstekkers:

Ventilator muggenstekkers werken door middel van een ingebouwde ventilator. Deze apparaten creëren een luchtstroom die muggen aantrekt en ze naar binnen zuigt. Eenmaal binnen worden de muggen opgevangen in een opvangbakje of op een kleefstrip. Dit type muggenstekker kan niet alleen muggen, maar ook andere vliegende insecten, zoals vliegen en motten, vangen. Ze zijn meestal afhankelijk van elektriciteit om te functioneren.

Geurige muggenstekkers:

Geurige muggenstekkers maken gebruik van aromatische stoffen, zoals citronella, eucalyptus, lavendel of andere insectenwerende oliën. De geur van deze stoffen is aangenaam voor mensen, maar muggen vinden het onaangenaam. Ze verspreiden de geur in de omgeving en houden zo muggen op afstand. Het effect kan variëren, afhankelijk van de concentratie en kwaliteit van de aromatische stoffen.

Ook zijn er citronella-stekkertjes, maar hier zijn de meningen over verdeeld. Zo heeft Tros Radar een aantal jaren geleden diverse anti-muggenmiddelen getest, waaronder de Roxasect citronella-stekker, waarbij de conclusie was dat gemiddeld genomen 7 van de 10 muggen wegbleven.

Er bestaan anti-muggenstekkers met een verstuiver die dus een soort insecticide verspreiden, maar deze hoeveelheid moet zo laag mogelijk zijn. Nu is het zo dat tegenwoordig de muggenstekker géén giftige stoffen mogen bevatten, de regels zijn hier steeds strenger voor geworden.

Elektromagnetische muggenstekkers:

Elektromagnetische muggenstekkers maken gebruik van elektromagnetische golven om muggen af te weren. Deze apparaten verstoren de elektromagnetische velden in de directe omgeving, waardoor muggen zich ongemakkelijk voelen. Dit type muggenstekker heeft over het algemeen een groter bereik dan ultrasone muggenstekkers. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant op te volgen, omdat sommige mensen gevoelig kunnen zijn voor elektromagnetische golven.

Het is essentieel op te merken dat de effectiviteit van muggenstekkers kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de specifieke omgeving, het type muggen en de individuele gevoeligheid. Het is ook belangrijk om te beseffen dat muggenstekkers een aanvullende maatregel zijn en dat het nemen van andere voorzorgsmaatregelen, zoals het gebruik van horren, het vermijden van stilstaand water en het dragen van muggenwerende middelen, ook belangrijk is om muggen op afstand te houden.

Wat is de beste anti muggenstekker?

Welke muggenstekker is het beste?

Muggenstekkers van verschillende merken. We lichten er een aantal uit.

Vapona muggenstekker

Al meer dan 60 jaar is de muggenstekker op de markt. In 1994 schreef Hans Quene een artikel in de Volkskrant dat we bij toeval tegenkwamen bij ons onderzoek naar de beste muggenstekker. De ‘elektrische anti mug’ van het merk Vapona is waarschijnlijk één van de eerste anti-muggenapparaatjes die op de markt kwamen.

Ook in de versie van de jaren 90 bestond de muggenstekker uit een flesje en verdamper, dat je zodoende in een apparaatje stopt en in je contact plugt. Direct was dit stukje techniek een daverend succes, aangezien binnen drie weken er 200.000 sets verkocht werden.


In het flesje van deze Vapona-stekker zat een vloeistof, waarin een werkzame stof zit die insecten zoals muggen op afstand houden. Het stofje dat de basis vormde was afkomstig uit een bepaalde tropische chrysant. Daarnaast werd hier het d-allethine, wat de basis vormt voor insecticide. Tegenwoordig is er een iets andere variant van dit middeltje gebruikt, namelijk Prallethrin, dat een net wat andere formule kent. Prallethrin heeft een lage toxiteit voor mensen. Maar het is en blijft een pesticide….

HG muggenstekker

De HGX muggenstekker is een effectief bestrijdingsmiddel tegen muggen op de slaapkamer. Het verspreidt continu een reukloze damp die in de lucht blijft hangen en muggen effectief bestrijdt. HG zegt dat je met één vulling de stekker ongeveer 2 maanden lang werkt. Is de vulling op? Dan kun je hem daarna eenvoudig navullen.

Deze muggenstekker van HG steek je 2 uur voor je gaat slapen in de slaapkamer in een stopcontact. Dit doe je door de dop van het flesje te verwijderen en het flesje in het stopcontact te plaatsen. Het duurt ongeveer 2 uur voordat het middel effectief begint te werken. Na maximaal 10 uur is het raadzaam om de muggenstekker weer uit het stopcontact te halen.

Roxasect muggenstekker

De anti-muggenstekker van Roxasect is een andere populaire variant. Met de Roxasect Anti-Mug Muggenstekker hoef je muggen niet te doden, maar kun je ze effectief afschrikken. De subtiele geur van citronella zorgt ervoor dat muggen liever de ruimte vermijden. Het product bevat en actieve stof die de werking versterkt en muggen op afstand houdt. De synergie tussen de geur en de actieve stof vormt een krachtige afscherming tegen muggen

Dit betekent dat je nu probleemloos ramen kunt openen en genieten van een verfrissende bries zonder last te hebben van muggenbeten. Bovendien is de compacte vorm van de stekker ideaal voor op reis, vooral in gebieden waar muggen vaak een plaag vormen.

Elke stekker biedt ongeveer 36 dagen lang bescherming. Daarnaast kun je het navullen.

Citin muggenstekker

Een andere muggenstekker die goede beoordelingen krijgt is de anti-muggenstekker van Citin. In theorie is deze muggenstekker vergelijkbaar met de eerder besproken muggenstekkers. Ook deze variant steek je 2 uur voor het naar bed gaan in het stopcontact. Als je deze er ’s ochtends weer uithaalt kan hij volgens de fabrikant 45 nachten mee.  

Kun je een muggenstekker gebruiken in de slaapkamer van een baby of kind?

Het gebruik van een muggenstekker op een kinder- of babykamer kan afhangen van het specifieke type muggenstekker en de leeftijd van het kind. Het is belangrijk om de veiligheidsinstructies van de fabrikant te raadplegen en indien nodig advies in te winnen bij een kinderarts of pediater.

Sommige ultrasone muggenstekkers worden over het algemeen als veilig beschouwd voor gebruik in kinderkamers, omdat ze geen schadelijke chemicaliën afgeven. Ze werken door middel van onhoorbare geluidsgolven en kunnen helpen bij het afweren van muggen. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat het kind de muggenstekker niet kan bereiken en dat het apparaat buiten het bereik van het kind wordt geplaatst.

Bij ventilator muggenstekkers is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het kind niet bij de ventilator kan komen, omdat het draaiende onderdelen bevat. Zorg ervoor dat het apparaat stevig is geplaatst en buiten het bereik van nieuwsgierige handjes wordt gehouden.

Geurige muggenstekkers moeten met voorzichtigheid worden gebruikt, vooral bij baby’s en jonge kinderen. Sommige aromatische stoffen kunnen allergische reacties of irritatie veroorzaken bij gevoelige individuen. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen en te controleren of de gebruikte geurige stoffen veilig zijn voor kinderen.

Wat betreft elektromagnetische muggenstekkers, moeten voorzorgsmaatregelen worden genomen, aangezien sommige mensen gevoelig kunnen zijn voor elektromagnetische golven. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant op te volgen en het apparaat op een veilige afstand van het kind te plaatsen.

Als ouder is het altijd verstandig om extra voorzichtig te zijn bij het gebruik van elektronische apparaten in de buurt van kinderen. Als je twijfels hebt over het gebruik van een muggenstekker op de kinder- of babykamer, raadpleeg dan een kinderarts of pediater voor advies op maat.

Geef een reactie