Je bekijkt nu Muggen op de slaapkamer, zo kom je er van af

Muggen op de slaapkamer, zo kom je er van af

  • Berichtcategorie:Muggen verjagen

Je bent te laat. De muggen zijn inmiddels in je kamer aanbeland. Omdat je van jezelf weet dat je een lekker hapje vormt voor deze vrouwtjesmug of niet kan slapen door dat irritante gezoem, moet je van jezelf wel die muggen verjagen. Anders heb jij immers geen nachtrust.

Muggen voorkomen en verdelgen

Op deze pagina gaan we in op diverse mogelijkheden om op een eerlijke, natuurlijke wijze muggen te bestrijden. Dit is in het geval je al last van de beestjes hebt: we hebben natuurlijk ook een aantal manieren op een rijtje gezet over hoe je dit kunt voorkomen. Als er onderstaande punten niet helpen, kun je deze ook (preventief) verdelgen.

Ventilator aan

De muggen kunnen soms al binnen zitten zonder dat je het weet (lees deze blog maar eens) en in zekere zin kunnen ze dan enorme impact hebben op je slaap. Eigenlijk is de eerste actie heel simpel en zeker als het toch een beetje benauwd op je kamer is: je zet gewoon de ventilator aan. Muggen houden namelijk niet van een dergelijke luchtstroom, dan wel koude wind. Daarbij zijn muggen slechte vliegers – in tegenstelling tot andere insecten – en zorgen ze er ook eerder voor dat ze wegblijven. Nog een voordeel: muggen kunnen door de luchtstroom je lichaamsgeur moeilijker lokaliseren.

Het beste kun je de ventilator boven je hoofd plaatsen, zodat je gezicht en bovenlichaam precies in de windrichting liggen. Voor je bang bent dat je verkouden word van teveel ‘verkoeling’; zelfs een klein straaltje kan voldoende zijn om effectief muggen te verjagen.

Kaarsen

Een kaarsje aansteken voor je gaat slapen werkt eveneens goed. Niet dat het licht ze verjaagd, juist de rook die ervan af komt, vinden de diertjes uiterst irritant. Rook in het algemeen, dus ook sigarettenrook, verjaagd de mug. Maar als je de beestjes uit de slaapkamer wil verjagen, is dit wellicht niet de beste optie.

Diverse oliën

In hoeverre je zelf houdt van de geur van diverse oliën is natuurlijk geheel aan jou. Feit is wel dat deze soorten de mug weghoudt uit jouw kamer. We zeggen er direct bij: niets is bewezen, dus geheel op eigen risico. Voorbeelden van etherische oliën, oftewel geurige oliën zijn:

  • Citronellaolie; de meest gebruikte en gekochte oliesoort. Dergelijke citronellaolie zit sowieso vaak in anti-muggenmiddelen die je op je lichaam kan smeren, maar in goedkope varianten zit vaak een gezuiverd deel of chemische variant (vandaar dat deze minder effectief zijn). Pure citronellaolie kun je gemakkelijk bij Bol.com kopen voor een zeer schappelijke prijs
  • Pepermuntolie; pepermunt wordt qua geur meestal door mensen gewaardeerd en door insecten juist niet
  • Citroen-Eucalyptusolie; Ook hier is vaker door consumentenonderzoeken aangetoond dat juist deze olie erg goed helpt bij het weghouden van muggen. De combinatie van deze twee is volgens veel gebruikers sterker dan alleen pure citronellaolie. Let wel op: je mag dit niet bij jonge kinderen gebruiken!
  • Kattenkruidvolgens een onderzoek schijnt kattenkruid zelfs effectiever te zijn dan DEET, maar een plantje in je kamer zetten (of onder je raam) werkt wel degelijk. Er bestaat natuurlijk ook een olie van (anders zou dit natuurlijk niet in deze sectie staan), maar deze is in Nederland helaas niet verkrijgbaar. Daarbij zijn de aangeboden Amerikaanse varianten vele malen duurder als bijvoorbeeld andere oliën
  • Lavendel; eigenlijk hetzelfde verhaal als bij kattenkruid, alleen ruikt lavendelolie een stuk prettiger. Ook is lavendelolie wel overal verkrijgbaar én voor een spotprijs
  • Knoflookolie; of gewoon knoflook. Uiterst effectief, want net als in de prachtige verhalen over vampiers, worden de kleine bloedzuigers door de heftige geur verjaagd. Echter, je kamer zal nog lange tijd naar knoflook blijven ruiken en dat blijft toch wel een groot nadeel.

Andere anti-muggenmiddelen

Voor een uitgebreidere selectie van anti-muggenmiddelen, verwijzen we je naar de deze pagina. Hier staan allerlei tips over een aantal interessante hulpmiddeltjes om van de mug af te komen.

Geef een reactie