Je bekijkt nu Muggen en honden, moet je opletten bij je viervoeter?

Muggen en honden, moet je opletten bij je viervoeter?

Dat wij zelf ons storen aan muggen, is niet gek. Maar wist je dat ook honden last kunnen hebben muggen? In dit artikel leggen we je daar alles over uit.

Steken muggen honden?

Ja, ook honden worden gestoken door muggen. Helaas. En naast dat honden ook last kunnen hebben van de muggenbulten, kunnen honden ook ziek worden van muggenbeten.

Muggenziektes bij honden

Gelukkig is de kans op ziektes bij honden door muggensteken in Nederland relatief klein. De honden lopen een groter risico wanneer je ze mee neemt naar een bezoekje aan landen rondom de Middelandse zee. Ook bij de adoptie van honden uit het buitenland is het goed om waakzaam te zijn voor de ziektes die muggen kunnen overdragen bij honden. Onderstaand de twee bekendste.

Dirofilaria Immitis

Dirofilaria Immitis, in de volksmond vaak hartworm genoemd, wordt overgebracht door muggen. Wanneer de hond die besmet is wordt gestoken, neemt de mug wormlarven (Microfilaria) mee. Als deze mug een gezonde hond prikt, komen de larven in de bloedbaan terecht. De larven verspreiden zich door de bloedbanen waarna ze na zo’n 3 maanden als volwassen larven de longslagader bereiken. Meestal geeft een infectie geen symptomen. Als dat wel zo is, uit zich dat meestal in hoesten, verminderd uithoudingsvermogen en flauwtes (bron.)

Helaas kan een infectie ook zorgen voor heftiger complicaties. Dit komt voor wanneer de wormen voor een verstopping bij het hart zorgen. Dit kan er voor zorgen dat de hond komt te overlijden.

Leishmania

Een andere ziekte die overgedragen kan worden dor muggen is Leishmaniose. Ook deze ziekte komt vooral voor in Zuid-Europa. Leishmania is een parasiet die de ziekte Leishmaniose overdraagt. Ook mensen kunnen hiermee besmet raken. Het wisselt sterk per hond wat de klachten zijn. Sommige honden worden niet ziek, bij andere honden komen de symptomen pas na maanden of zelfs jaren tot uiting. Dit zijn klachten als gewichtsverlies, haaruitval, sufheid, ontstekingen aan ogen, hoofd of poten, koorts, braken, diarree, bloedneus en/of bloedarmoede.

Leishmaniose is een chronische ziekte wat betekent dat je hond er niet van kan herstellen. Echter kan een adequate behandeling wel zorgen voor minder heftige klachten.

Hond beschermen tegen muggen

Ook voor muggen geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Zo zijn er voor honden ook diverse hulpmiddeltjes om muggenbulten te voorkomen. Voordat we door gaan naar de tips voor honden een belangrijk statement: gebruik nooit anti-muggen middelen die voor mensen bedoeld zijn zoals DEET. Je kunt altijd je dierenarts om advies vragen, vooral als je je hond meeneemt naar het buitenland.

Tekenband

Hoewel de naam anders doet vermoeden, kunnen tekenbanden je hond ook beschermen tegen muggenbulten. Het voordeel van een tekenband is dat deze lang mee gaat, sommige tot wel 8 maanden. Belangrijk is wel dat de tekenband niet direct werkt. Wanneer je dus naar een risicogebied gaat is het zaak om de band al twee weken van te voren om te doen. Een tekenband kun je gewoon online bestellen bij Bol.com.

Pipetten

Met pipetten wordt er een vloeistof aangebracht op de huid van de hond. Dit middel voorkomt de meest voorkomende insecten bij honden als teken en vlooien maar helpt dus ook tegen muggen. Controleer altijd goed de bijsluiter van het product hoe het product het beste te gebruiken is (dit verschilt per hond) en hoe lang het product werkt. Meestal is dat tussen de twee en vier weken. Ook dit soort middelen kun je eenvoudig verkrijgen via Bol.com of bij een dierenspeciaalzaak.

Binnenhouden

Houdt de hond binnen op de momenten dat muggen het meest actief zijn. Dit is bij zonsopgang en bij zonsondergang. Vermijd ook plekken bij stilstaand water. Dit is hét muggenwalhalla.

Vaccinatie

Tegen Leishmania is een vaccinatie wat er voor zorgt dat de hond niet meer zo ziek kan worden van een infectie. Helemaal voorkomen kan helaas niet met deze vaccinatie. De vaccinatie bestaat uit 3 injecties die om de 3 weken gegeven moeten worden. Na 4 weken is de hond beschermd. Informeer de dierenarts voor advies.

Muggen uit huis weren

Uiteraard geldt dat ook honden er bij geholpen zijn als de baasjes de muggen buitenhuis weten te houden. Ook de viervoeters zijn dus blij met de horren, airco, muggenstekkers, etc. Ga wel goed na of alle toepassingen ook geschikt zijn voor honden. Zou kunnen sommige muggenstekkers namelijk een irritant geluid maken voor honden dat wij niet horen. Ook zijn er planten die muggen weren maar die giftig zijn voor honden. Voor alle tips voor mensen geldt dus een dubbel check voor je trouwe viervoeter.

Namens alle hondjes, bedankt voor het in acht nemen van deze tips.

Geef een reactie