Je bekijkt nu Hoe ontstaat een muggenplaag?

Hoe ontstaat een muggenplaag?

  • Berichtcategorie:Muggenplaag

Om er als mug zeker van te zijn dat er voldoende nageslacht zal zijn én dat het nageslacht goed en volledig zal uitgroeien, zijn er een aantal voorwaarden nodig. De belangrijkste voorwaarde voor een goed muggenjaar is een lange vochtige periode, in combinatie met stijgende temperaturen. Het voorjaar en de zomer zijn daarbij dus de seizoenen bij uitstek waarin een muggenplaag ontstaat.

Water in de tuin

Het staat erg landelijk in de tuin. Een vijver, schalen met water waar de vogels in kunnen badderen en veel potten en plantenbakken met zomerbloeiers. Toch schuilt hierin ook een risico tot het onbedoeld creëren van omstandigheden waarin een muggenplaag kan ontstaan.

Als je in de zomer in en om je huis veel plekken hebt met stilstaand water, is dat voor muggen een geweldige mogelijkheden om zoveel mogelijk eitjes af te zetten. De plekken waar ze graag hun kroost onderbrengen zijn onder andere vijvers, emmers, goten, schaaltjes (onder bloempotten) met stilstaand water en platte daken. Het kan zomaar zijn dat dan, onder de optimale condities, per vierkante meter meer dan 50.000 larven uit de eitjes groeien. Als die allemaal uitgroeien tot volwassen muggen ontstaat er een zeer vervelende muggenplaag.

Vochtig en warmte

Er kunnen meerdere jaren overheen gaan, voordat de aanwezigheid van muggen overgaat in een muggenplaag. Hierbij spelen de weersomstandigheden een grote rol. In natte zomers blijven de volwassen muggen langer leven, waardoor de muggen die uitsluitend in het voorjaar leven, ook nog in de zomer worden aangetroffen. In ondiepe wateren stijgt de temperatuur in het voorjaar en de zomer sneller, waardoor de groei van de larven zich versneld. Zo kan het zijn dat meerdere generaties snel achter elkaar of gelijktijdig tot ontwikkeling komen. De muggenplaag is daarmee een feit.

De natuur als bestrijder

Gelukkig is het zo dat als deze natte plekken indrogen, zoals bij lange warme zomerdagen, een groot gedeelte van de larven al sterven voordat ze tot een volwassen mug kunnen uitgroeien waardoor de kans op een muggenplaag kleiner wordt. Ook vallen veel larven die in het water worden afgezet, ten prooi aan verschillende natuurlijke vijanden. Vissen, amfibieën, verschillende waterinsecten en vogels doen zich maar wat graag tegoed aan de vele larven die in en rond het wateroppervlakte hangen. De natuur zorgt hierdoor dat de kans op een muggenplaag kleiner wordt.

Helaas toch de muggenplaag niet kunnen voorkomen? In dit artikel delen we wat je kunt doen tegen overlast door een muggenplaag.

Geef een reactie