Je bekijkt nu Wat te doen tegen een muggenplaag?

Wat te doen tegen een muggenplaag?

  • Berichtcategorie:Muggenplaag

Wat valt er te doen tegen een muggenplaag? Het magische woord is voorkomen, ofwel preventieve maatregelen nemen. Muggen hebben water nodig om hun eitjes te kunnen plaatsen. Zorg er daarom voor dat er in en om je woning geen onbedoeld stilstaand water blijft staan. Denk hierbij aan vol-geregende emmers, verstopte dakgoten, decoratieve tonnen, schaaltjes (bijvoorbeeld onder bloempotten of als drinkgelegenheid voor vogels) en platte daken. Vergeet ook niet de kruipruimte onder je woning op natte of vochtige gedeelten te controleren want ook van daaruit kunnen muggen voor een muggenplaag zorgen!

Onderhoud van je vijver

Om teveel muggen te voorkomen is het belangrijk om de vegetatie in en rond je vijver kort te houden, zodat de volwassen muggen er minder eitjes op af kunnen zetten. Door de vegetatie kort te houden ontstaat er ook minder voedselaanbod in de vorm van afgestorven plantenmateriaal, wat een voedingsbron is voor de muggen. Er bestaan zelfs planten die de de ei-afzetting van muggen afremmen. Kies daarom voor bijvoorbeeld voor Naaldgras of Bosbies als planten rondom een vijver en geef de natuurlijke vijanden van de mug veel ruimte. Vissen, kikkers, insecten en vogels doen zich graag tegoed aan de eitjes en larven van de muggen in je vijver waardoor de kans op een muggenplaag kleiner wordt.

Blokkeer luchttoevoer

Wil je de muggenplaag grondiger aanpakken, dan zal je de luchtademhaling van de poppen en larven moeten blokkeren. Vroeger deed men dit door bijvoorbeeld petroleum op het wateroppervlak te gieten waardoor de groeiende muggen niet meer kunnen ademen. Tegenwoordig kan je dat doen met een wat milieuvriendelijkere oplossing in de vorm van plantaardige fosfolipiden (vetten).

Door hiermee een filmlaag op het wateroppervlak te maken, sluit je voor de larven de mogelijkheid af om adem te halen. Als een muggenpop of -larve vier tot zes uur niet heeft kunnen ademen, volgt onherroepelijk de dood. Nadeel van deze methode is dat andere dieren, zoals kevers en waterwantsen, die afhankelijk van dezelfde manier van luchtademhaling zijn, ook sterven en verdwijnen. Deze methode is dus niet geschikt voor je vijver of een sloot langs je tuin, maar wel heel geschikt om de kans op een muggenplaag te voorkomen in bijvoorbeeld de kruipruimte onder je woning.

Geen muggen in huis

Sluit zoveel mogelijk alle ramen en deuren en plaats al vroeg in het voorjaar goede horren die deze lastige zoemers buitensluiten. Zo heb je geen muggen in huis terwijl je wel heerlijk de ramen en deuren open kunt laten. Ga hier consequent mee om en je zal merken dat de overlast tot het minimale beperkt blijft.

Geef een antwoord