Wat te doen tegen een muggenplaag?
Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit is gebleken dat ieder woning gemiddeld vier muggen-kraamkamers herbergt. Dat zijn dus vier plekken waar jij de muggen de gelegenheid geeft om hun nazaten in grote getale tot bloei te laten komen en te zorgen voor muggenoverlast. En dat wil je liever niet, toch? Je hebt tenslotte alleen maar last van die zoemende plaaggeesten. Reden te meer om maatregelen te treffen zodat muggen je zo min mogelijk overlast kunnen bezorgen.
Muggenplaag voorkomen
Wat valt er te doen tegen een muggenplaag? Het magische woord is voorkomen, ofwel preventieve maatregelen nemen. Muggen hebben water nodig om hun eitjes te kunnen plaatsen. Zorg er daarom voor dat er in en om je woning geen onbedoeld stilstaand water blijft staan. In dit artikel delen we je tips om voor binnen en buiten huis een muggenplaag tegen te gaan.
Broedplaats voor muggen
Kraamkamers voor muggen ontstaan vooral op plekken in en om je huis waar water een week tot veertien dagen ongestoord in blijft staan. Denk hierbij aan de regenton, een verstopte dakgoot of een emmer of gieter die je al een tijd niet meer hebt gebruikt, maar ook aan de vochtige ruimten onder je huis, zoals de kelder of de kruipruimte waar vaak, zonder dat je het weet, vochtige plekken aanwezig zijn of een laagje water in staat.
Muggenplaag binnen
Om een muggenplaag binnen tegen te gaan zijn er twee opties.
- Zorg dat muggen binnen geen eitjes kunnen leggen. Dit komt vooral voor bij mensen met een kruipruimte. Zorg dat deze zoveel mogelijk vochtvrij is. Heb je geen kruipruimte maar binnenhuis toch last van een muggenplaag? Controleer dan of je ergens anders in huis stilstaand water hebt zoals op een zolder, in een aangrenzende schuur, etc.
- Sluit zoveel mogelijk alle ramen en deuren en plaats al vroeg in het voorjaar goede horren die deze lastige zoemers buitensluiten. Zo heb je geen muggen in huis terwijl je wel heerlijk de ramen en deuren open kunt laten. Ga hier consequent mee om en je zal merken dat de overlast tot het minimale beperkt blijft.
Muggenplaag binnen bestrijden
Heb je vochtige ruimtes gespot die een oorzaak kunnen zijn voor de muggenplaag in huis? Uiteraard is dan stap één om het stilstaand water te verwijderen voor zover het kan. Kan dat niet en wil je de muggenplaag grondiger aanpakken? Dan zal je de luchtademhaling van de poppen en larven moeten blokkeren.
Vroeger deed men dit door bijvoorbeeld petroleum op het wateroppervlak te gieten waardoor de groeiende muggen niet meer kunnen ademen. Tegenwoordig kan je dat doen met een wat milieuvriendelijkere oplossing in de vorm van plantaardige fosfolipiden (vetten).
Door hiermee een filmlaag op het wateroppervlak te maken, sluit je voor de larven de mogelijkheid af om adem te halen. Als een muggenpop of -larve vier tot zes uur niet heeft kunnen ademen, volgt onherroepelijk de dood. Nadeel van deze methode is dat andere dieren, zoals kevers en waterwantsen, die afhankelijk van dezelfde manier van luchtademhaling zijn, ook sterven en verdwijnen. Deze methode is dus niet geschikt voor je vijver of een sloot langs je tuin, maar wel heel geschikt om de kans op een muggenplaag te voorkomen in bijvoorbeeld de kruipruimte onder je woning.
Muggenplaag buiten
De meeste muggenplagen ontstaan buitens huis. Denk hierbij aan vol-geregende emmers, verstopte dakgoten, decoratieve tonnen, schaaltjes (bijvoorbeeld onder bloempotten of als drinkgelegenheid voor vogels) en platte daken.
Stilstaand water
Om muggenoverlast te voorkomen is het goed om vóór de zomer te zorgen dat er zo min mogelijk van dit soort plekjes rond je huis zijn. Dus verwijder de ontelbare ongebruikte potjes uit je tuin, laat geen oude autoband naast je garage liggen en zorg ervoor dat je regenton een goed afsluitende deksel heeft.
Ben je gek op vogels in de tuin en heb je daar een vogelbadje voor neergezet? Zorg er dan voor dat je dat water regelmatig ververst of maak er een (bewegend) waterstroompje van. Bij een vijver is het daarom verstandig om een fontein of pomp te installeren. Muggen houden niet van gespetter en water wat constant in beweging is en zullen hun eitjes en larven een ander onderkomen geven.
Onderhoud van je vijver
Om teveel muggen te voorkomen is het belangrijk om de vegetatie in en rond je vijver kort te houden, zodat de volwassen muggen er minder eitjes op af kunnen zetten. Door de vegetatie kort te houden ontstaat er ook minder voedselaanbod in de vorm van afgestorven plantenmateriaal, wat een voedingsbron is voor de muggen.
Er bestaan zelfs planten die de de ei-afzetting van muggen afremmen. Kies daarom voor bijvoorbeeld voor Naaldgras of Bosbies als planten rondom een vijver en geef de natuurlijke vijanden van de mug veel ruimte.
Zet de natuur in
Maar je kan ook de natuur voor je laten werken. Vissen in je vijver zijn niet alleen maar mooi om te zien, ze zijn ook nog bijzonder nuttig. Net zoals kikkers en salamanders zijn ze dol op muggenlarven en ruimen met liefde de in jouw vijver levende larven voor je op waardoor de muggenoverlast beperkt wordt.
Hopelijk helpen al deze tips om een eerste instantie de muggenplaag te voorkomen en als dat niet is gelukt om deze te bestrijden. Zo kun jij ook in de zomer genieten van de tuin en heerlijke nachten.