Je bekijkt nu Wanneer is het muggenseizoen in Nederland?

Wanneer is het muggenseizoen in Nederland?

  • Berichtcategorie:Muggenplaag

Het muggenseizoen begint gemiddeld rond juni en eindigt rond in september. Maar een vast antwoord op de vraag wanneer het muggenseizoen begint, is niet te geven. Voor zover je echt van een ‘seizoen’ kunt spreken, begint het muggenseizoen in het voorjaar, wanneer het warmer wordt en de eerste insecten zich laten zien.

Er is geen vaste datum waarop deze kleine monsters tevoorschijn komen, maar zodra de temperatuur boven de 10,5 graden komt veranderen de eitjes via een larven- en popstadium in volwassen muggen. Het muggenseizoen piekt vervolgens in de zomer. De snelheid waarmee dat gebeurt, is afhankelijk van de temperatuur. Hoe warmer het is, des te sneller de eitjes uiteindelijk in muggen veranderen en op zoek gaan naar jouw terras of slaapkamer.

Vorst & kou

Muggen zijn nooit helemaal verdwenen tot de eerste vorst. En daarna moet het ook een langere tijd onder de 10 graden blijven. In landen waar het niet vriest of nooit echt koud wordt, komen muggen het hele jaar voor. Daarom is er niet echt sprake van een muggenseizoen: het is maar net welk weer Moeder Natuur ons brengt. Dus hier in Nederland, waar we soms hele zachte winters kennen, kunnen muggen lang actief blijven en hoeven we niet raar op te kijken als we in december nog muggen zien.

Aan het eind van de zomer, als de dagen korter worden en het daglicht niet langer dan twaalf uur aanwezig is, maken de laatste vrouwtjes van de huissteekmug zich op voor het winterseizoen. Nadat ze zich nog eens extra gevoed hebben, zoeken ze een donkere vochtige plek op om de winter door te komen. De mannetjes van de huissteekmug overleven de winter niet: zij leven gemiddeld een maand. Aan het einde van de zomer bevruchten zij als laatste daad nogmaals de vrouwtjes en overlijden dan binnen enkele dagen.

Verschillen per muggensoort

Elke muggensoort heeft een eigen levenscyclus, voorkeur voor leefomgeving en tolerantie voor kou. Sommige muggen ‘overwinteren’ en wanneer er een beetje warm weer op komst is worden ze weer actief. Combineer de warmere temperaturen met een lentebui en de eitjes die ze eerder gelegd hebben komen massaal uit.

Wanneer muggen in Nederland actief worden of wanneer ze zich weer terugtrekken, is dus niet vast te leggen op een kalender maar wordt voornamelijk gestuurd door temperatuur en de duur van het daglicht.

Voorkomen is beter dan genezen

Hoewel niemand het weer kan beïnvloeden is een goede voorbereiding het halve werk. Door je op tijd voor te bereiden kun je een muggenplaag voorkomen zodat je meer plezier hebt van de lente en zomer.

Geef een reactie