Je bekijkt nu Veelgestelde vragen over muggen

Veelgestelde vragen over muggen

Herken je dat? Je ligt in bed ligt er probeert het gezoem van de muggen te negeren zodat je eindelijk kan slapen. Maar dat lukt niet en je brein wordt actief en nieuwsgierig. Hoe lang duurt het nog voordat die mug gaat zitten? Gaat de mug eigenlijk zelf ook een keer slapen?

We snappen het. Daarom hebben we al dat soort veel voorkomende vragen over muggen op een rijtje gezet. Heb je nog een brandende vraag? Stel hem dan gerust en dan gaan wij op onderzoek uit naar het antwoord. 

Steken mannelijke muggen ook?

Nee, alleen vrouwelijke muggen steken. Dit komt omdat alleen de vrouwtjes het bloed nodig hebben. In het bloed zitten namelijk eiwitten die ze nodig hebben voor het leggen van eitjes. Mannelijke steekmuggen houden het bij plantensappen. 

Hoe vaak steekt een mug?

Over het algemeen maar één keer per nacht. Zoals je hierboven kan lezen, steken alleen vrouwtjes muggen. Een vrouwelijke mug zal blijven steken totdat haar buik vol is. Als ze wordt onderbroken voordat ze vol is, zal ze verder vliegen naar de volgende persoon. Na het voeden, rust de ze voor twee of drie dagen. Daarna legt ze haar eieren. Vanaf dat moment begint het proces weer opnieuw.

Hoeveel weegt een mug?

De kleinere soorten die zich rond je huis ophouden wegen ongeveer 2,5 milligram, terwijl de grotere jongens tot een kleine 10 milligram kunnen doorgroeien. Er zit dus aardig wat verschil in, hoewel wij mensen dat niet zullen waarnemen. 

Hoe lang leeft een mug?

De meeste volwassen muggen leven twee tot drie weken. Het verschilt enkel per soort. Sommigen muggensoorten overwinteren in garages, boxen of kelders en worden dan een maand of zes.

Hoe hoog kunnen muggen vliegen?

In het algemeen vliegen muggen die mensen bijten niet hoger dan zeven tot acht meter hoog. Van de Aziatische Tijgermug zijn er echter broedplaatsen gevonden in vochtige boomholtes op 13 meter hoogte en in Singapore hebben ze muggen aangetroffen in appartementen op de 21e verdieping. Daarbij zijn er ook broedplaatsen gevonden op 2500 meter hoogte in het Himalaya-gebergte en onder de grond op zo’n 650 meter diepte in mijngangen van India.

Hoe snel kan een mug vliegen?

Afhankelijk van het soort mug kunnen ze ongeveer 1,5 tot 2,5 kilometer per uur vliegen.

Hoe ver kan een mug vliegen?

De meeste muggensoorten blijven het liefst dicht bij hun broedplek en vliegen hooguit een kleine kilometer van hun broedplaats. Er zijn wel soorten bekend die een vlucht tot vijf kilometer af kunnen leggen. De afstanden kunnen onbedoeld wel groter worden als de mug in een een opwaartse windstroming terecht komt en hem wel tot vijftig kilometer van zijn broedplaats meeneemt.

Hoeveel bloed eet een mug per maaltijd?

Een vrouwtjesmug zuigt na bevruchting bloed op bij dieren en mensen en neemt per keer 5 micoliter, ook wel 0,0005 liter bloed tot zich.

Slapen muggen ook?

Hoewel het lijkt alsof ze de hele nacht om je oor zoemen, slapen muggen wel degelijk. Maar, wel vooral als de zon schijnt dus overdag. Muggen zoeken dan een rustig en koel plekje op om te gaan slapen om ’s avonds weer actief te worden. Ze slapen bijvoorbeeld in onkruid, rotsen, boomstammen, gewassen, etc. Maar ook binnen je huis kunnen ze een fijn bedje vinden, bijvoorbeeld in de schuur of in de kelder. 

Dit geldt overigens niet voor alle muggen. De Aziatische tijgermug is bijvoorbeeld vooral overdag op zoek naar een maaltijd. 

Nog een fun fact: muggen ‘slapen’ op hun voeten. 

Geef een reactie