Je bekijkt nu Muggen voorkomen, zó doe je dat

Muggen voorkomen, zó doe je dat

Zodra het wat warmer wordt en de ramen in de avond en nacht (langer) open blijven staan, komt die vraag weer terug: “Hoe zorg ik ervoor dat de muggen mijn kamer niet binnenkomen?” Het voorkomen of verjagen van muggen kan op verschillende manieren. Je kan het proberen te voorkomen, maar hoe kom je er vanaf als ze er al zijn? En hoe zorg je ervoor dat ze niet bij je kunnen komen? Ga je ze op een milieuvriendelijke manier verjagen of grijp je naar allerlei chemische en mechanische bestrijdingsmiddelen om ze van je weg te houden?

Water

Het beste is natuurlijk om zoveel mogelijk te voorkomen dat ze jouw huis weten te vinden. Dat begint bij het zoeken naar alle onbedoeld stilstaande watertjes die je in en rond je huis kan hebben. Zorg ervoor dat er geen water staat in decoratieve emmers, schaaltjes onder bloempotten of ‘ gezellige’ bakjes en voorkom een verstopte goot. Vergeet daarbij ook niet om eens onder je huis te kijken. Wie weet blijft er wel een hoop vocht in je kelder of kruipruimte staan wat uitstekend als kraamkamer voor de volgende generatie muggen dient.

Horren

Wat ook scheelt is om de ramen en deuren je huis te voorzien van goede horren. Installeer je rond je bed een klamboe op de juiste wijze dan maak je het voor muggen als een stuk lastiger om bij je te komen. Doordat muggen zo licht zijn kunnen ze slecht tegen wind en luchtstromen. Een goede ventilator op je terras of in je slaapkamer kan er dus ook voor zorgen dat deze lastige makkers uit je buurt blijven.

Kleding

Wanneer je wil voorkomen dat je gestoken wordt door muggen is het slim jezelf goed aan te kleden. Doe een broek aan met lange broekspijpen en een shirt met lange mouwen. Of ga desnoods onder een dekentje zitten. Muggen kunnen (bijna) niet door kleding heen steken.

Planten

Voordat je kiest voor een chemische oorlogsvoering, die wellicht ook niet heel gezond voor jezelf is, is het goed om te onderzoeken of je de muggen op een natuurvriendelijk manier bij je weg kan houden. Er zijn planten en geuren waar muggen niet van houden. Zo kan je in je tuin op je terras planten plaatsen zoals de goudsbloem, citroentijm, geraniums, basilicum of citrusplanten. Wil je voor een korte tijd even mugloos zitten, zet dan een citroenplant op de (terras)tafel of steek een citronella kaars aan. Omdat muggen aan deze geur wennen is dit slechts een tijdelijke oplossing. Gebruik voor jezelf in het muggenseizoen zo min mogelijk zoet-geurende producten zoals parfum of producten waar parfum in verwerkt zijn, denk hierbij bijvoorbeeld aan bodylotion. Vaak bevatten deze producten geuren die muggen aantrekkelijk vinden.

Geef een reactie