Je bekijkt nu Muggen(ziektes) in Azië

Muggen(ziektes) in Azië

  • Berichtcategorie:Azië

Om zorgeloos op reis te gaan is het belangrijk je bewust te zijn van de muggen en ziektes die in het desbetreffende land voorkomen. Ga je op reis naar het mooie Indonesië, Thailand, China of Sri Lanka? In delen van deze landen komen enkele muggensoorten voor met risico op virussen. Ga daarom goed voorbereid op reis. Bij Muggeninfo helpen we je daar graag bij. In dit artikel lees je welke muggenziektes er zijn in verschillende Aziatische landen.

Overzicht muggenziektes Azië

Voor alle landen in Azië wordt in de onderstaande tabel weergegeven van welke muggenziektes er sprake is. Deze tabel is gebaseerd op gegevens die op het moment van schrijven bekend zijn.

LandMalariaZikaGele koortsChikungunyaDengue
BangladeshJaJaNeeJaJa
BhutanJaNeeNeeJaJa
BruneiJaJaJaJaJa
CambodjaJaJaNeeJaJa
ChinaNeeJaNeeJaJa
FilipijnenJaJaNeeJaJa
IndiaJaJaNeeJaJa
IndonesiëJaJaNeeJaJa
IranJaJaNeeJaJa
JapanNeeJaNeeJaJa
JordaniëNeeNeeNeeNeeNee
KazachstanNeeNeeNeeNeeNee
KirgiziëNeeNeeNeeNeeNee
LaosJaJaNeeJaJa
MaledivenNeeJaNeeJaJa
MaleisiëJaJaNeeJaJa
MongoliëNeeNeeNeeNeeNee
MyanmarJaJaNeeJaJa
NepalJaJaNeeJaJa
Noord-KoreaJaNeeNeeNeeNee
OezbekistanNeeNeeNeeNeeNee
SingaporeNeeJaNeeJaJa
Sri LankaNeeJaNeeJaJa
TadzjikistanNeeNeeNeeNeeNee
TaiwanNeeJaNeeJaJa
ThailandJaJaNeeJaJa
TurkijeNeeNeeNeeNeeNee
TurkmenistanNeeNeeNeeNeeNee
Verenigde Arabische EmiratenNeeJaNeeJaJa
VietnamJaJaNeeJaJa
Zuid-KoreaJaNeeNeeNeeNee

Bron: LCR

Malaria

Malaria is een zeer bekende, via muggen overdraagbare, levensbedreigende ziekte. Het wordt meestal overgedragen door de beet van een besmette Anopheles mug. Geïnfecteerde muggen dragen een parasiet bij zich, die tijdens het steken door de malariamug in het bloed terecht komen. Het kan ook voorkomen dat je pas maanden tot jaren na de daadwerkelijke besmetting last van verschillende ziekteverschijnselen krijgt. Dit komt omdat het virus zich verspreidt door een parasiet die zich in de lever kan nestelen.

Malaria komt vooral voor in tropische en subtropische klimaten waar de parasieten kunnen leven. In ongeveer de helft van de landen in Azië komt malaria voor, met name in het Zuiden, Oosten en het Zuid-oosten van het werelddeel.

Zika

Het Zikavirus wordt verspreid door de Aedes mug, dezelfde soort die het Dengue- en

Chikungunya virus overbrengt. In tegenstelling tot malariamuggen is de Aedes mug overdag het meest actief. Er zijn verschillende soorten van de Aedes mug die Zika kunnen overbrengen. De belangrijkste zijn de Aedes albopictus (Aziatische tijgermug), en de Aedes aegypti, bekend als de gele koortsmug.

Het Zikavirus heeft mensen getroffen in verschillende delen van de wereld, waaronder Afrika, Azië, eilanden in de Stille Oceaan en Zuid- en Midden-Amerika. De meeste gevallen van het virus bevinden zich in tropische klimaten, wat een groot deel van Azië betreft. Er zijn enkele uitzonderingen, deze landen bevinden zich vooral in Centraal-Azië. De symptomen van Zika zijn mild, maar als een zwangere vrouw het virus oploopt, kan dit ernstige gevolgen hebben.

Chikungunya

Het Chikungunyavirus wordt overgedragen door de vrouwelijke Aedes mug. Deze mug steekt voornamelijk overdag. Symptomen van het virus zijn doorgaans koorts en gewrichtspijn. De ziekte gelukkig zelden dodelijk, maar de verschijnselen ervan kunnen ernstig en langdurig zijn. In zeer zeldzame gevallen kan het virus worden overgedragen van mens tot mens. Chikungunya komt in bijna alle Aziatische landen voor, met uitzonderingen in Centraal-Azië. Om de ziekte te voorkomen is het belangrijk om jezelf goed te beschermen tegen muggen.

Dengue

Dengue, ook bekend als knokkelkoorts, komt net als Chikungunya in een groot deel van Azië voor. Gelukkig zorgt de ziekte in de meeste gevallen niet voor heftige klachten. Bij 85% van de besmettingen zijn symptomen vergelijkbaar met de griep. Dengue wordt verspreid door vrouwelijke muggen, voornamelijk van de soort Aedes aegypti en de Aedes albopictus. Dit type muggen is vooral overdag actief.

Mocht je verschijnselen van knokkelkoorts krijgen, is het belangrijk om geen aspirine, naproxen of ibuprofen als koortswerend middel in te nemen. Deze medicijnen kunnen namelijk leiden tot interne bloedingen, omdat deze de bloedstolling beïnvloeden.

Jezelf beschermen tegen ziektedragende muggen

Voor de eerdergenoemde virussen bestaat geen vaccinatie. Het is dus erg belangrijk je goed te beschermen tegen muggen om het risico op deze ziektes te voorkomen. Tref daarom altijd de volgende maatregelen wanneer je naar een risicogebied reist, gevaccineerd én ongevaccineerd:

  • Draag bedekkende kleding, ook overdag. Dit houdt in: lange mouwen, een lange broek, schoenen en (hoge) sokken.
  • Smeer de lichaamsdelen die niet met kleding bedekt zijn, zoals handen en gezicht, in met muggenwerende middelen. Deze bestaan in de vorm van crèmes en sprays. Kies voor middelen met het werkzame ingrediënt DEET. Een concentratie van 30% of hoger is aanbevolen.
  • Breng een reisklamboe mee. Deze zijn doorgaans licht en makkelijk mee te nemen. Er bestaan ook geïmpregneerde reisklamboes. Let op: dit type net moet minstens elk half jaar of na iedere wasbeurt opnieuw geïmpregneerd worden.

Geef een reactie