Je bekijkt nu Hoe reageert mijn huid op muggensteken?

Hoe reageert mijn huid op muggensteken?

  • Berichtcategorie:Muggenbulten

Om een muggenbult op de juiste manier aan te pakken is afhankelijk hoe jouw huid hierop reageert. Kan je volstaan met een koud kompres een een middeltje uit de keuken, of moet je er mee naar de dokter?

‘Gewone’ reactie

Over het algemeen krijgen mensen na een muggenbeet te maken met een rood buitje dat een korte tijd hardnekkig blijft jeuken. Het is lastig om daar vanaf te blijven, maar hoe meer rust je de muggenbult geeft, hoe sneller deze is verdwenen. Blijft een muggenbult langer dan een paar dagen jeuken, dan spreekt men over een persisterende muggenbeet.

Blaasje of blaar

Een wat heftiger reactie op een muggenbeet kan een blaasje veroorzaken. Er is dan sprake van overgevoeligheid van de huid, maar op zich kan deze reactie geen kwaad. Normaal gesproken zal het blaasje binnen enige dagen indrogen en verdwijnen. Waar je wel voor moet waken is dat het blaasje niet opengaat. In dat geval kunnen bacteriën een infectie veroorzaken die met een antibiotica bestreden moet worden. Afblijven dus!

Strophulus

Na een beet van een mug kan je lichaam ook Strophulus ontwikkelen. Er ontstaan dan één of meerdere lichtrode knobbeltjes die fors jeuken en eruit zien alsof er kleine balletjes onder de huid zitten. Deze aandoening veroorzaakt ontzettend veel jeuk en kan soms wel meerdere maanden aanhouden. Gedurende die maanden kunnen er ook weer nieuwe groepjes Strophulus ontstaan.

Allergische reactie

Bij sommige mensen ontstaat er na een muggenbeet een extreem grote muggenbult die doorzet als een soort plakkaat, die zich over een volledig lichaamsdeel uit kan strekken. We spreken dan van een allergie. Van één beet kan een arm of been al aanzienlijk opzwellen. Voeten kunnen dusdanig zwellen dat de schoen niet meer past en in je gezicht kan deze allergische reactie een opgezwollen gezicht veroorzaken waarbij je ogen zelfs dicht kunnen gaan zitten.

Geef een reactie