Je bekijkt nu Grote muggenbulten, wanneer spreek je van een allergische reactie?

Grote muggenbulten, wanneer spreek je van een allergische reactie?

  • Berichtcategorie:Muggenbulten

Muggen mogen dan klein zijn en een korte levensduur hebben, toch kunnen ze ons als mensen flink irriteren. Je bent zeker niet de enige die wat slaap heeft moeten inleveren voor deze kleine boosdoener. Muggen houden ons maar wat graag wakker met hun eindeloze gezoem en de jeuk die een muggenbeet met zich mee brengt.

Een normale muggenbult

Muggenbeten zijn vrijwel direct nadat de mug heeft gestoken merkbaar aan een rond, gezwollen bultje op de huid. Dit is het resultaat van het werk van de vrouwtjesmug, die haar slurf in de huid steekt om het bloed van haar slachtoffer op te zuigen. In sommige gevallen zie je een klein puntje in het midden van de muggenbeet. Dit bultje zal snel rood worden en harder aanvoelen, met een kleine zwelling.

In principe kan een muggenbult binnen enkele uren weer wegtrekken, maar in sommige gevallen kunnen ze ook dagen blijven jeuken. De jeuk houdt overigens niet constant aan: soms begint de jeuk pas als je de – vaak rode – bult per ongeluk aanraakt. In sommige gevallen kunnen muggenbulten echter een stuk groter worden dan een ‘reguliere’ muggenbeet. Hoe dat komt leggen we je in dit artikel uit.

Hoe ontstaat een muggenbult?

Tijdens het steken laat de mug speeksel achter in het lichaam. Hierin zitten eiwitten die er voorzorgen dat het bloed niet gaat stollen. Hierdoor kan de mug het bloed gewoon blijven opzuigen. Deze eiwitten kunnen een fysieke reactie bij de mens veroorzaken. Te veel van die eiwitten kunnen een fysieke (allergische) reactie bij de mens veroorzaken. Meestal betekent dat een zwelling en jeuk op de plek waar je gestoken bent. Hoewel de zwelling en jeuk allergische reacties zijn, spreken we hier nog niet van een echte muggenallergie.

Een grote muggenbult: overgevoeligheid of allergie?

Een muggenbult jeukt, dus onze natuurlijke reactie is uiteraard om direct te gaan krabben. Hoe verleidelijk het ook is, is het voor snel herstel van de huid beter de muggenbeet zo veel mogelijk met rust te laten. Overmatig krabben kan er namelijk voor zorgen dat de huid geïrriteerd raakt en er meer zwelling rondom de beet ontstaat. Dit is in de meeste gevallen gelukkig onschuldig.

Ontstaat er een blaasje op de muggenbeet omdat je het krabben niet kon weerstaan? Heb geduld en wees voorzichtig, want normaal gesproken zal dit blaasje binnen enkele dagen indrogen en verdwijnen. Maar let op: om bacteriën en infecties te vermijden, is het van belang dat het blaasje intact blijft en niet open gaat.

Een allergische reactie op een muggenbeet

Hoewel het allergisch zijn voor muggenbeten zeer zeldzaam is, kan een allergische reactie op de huid als gevolg van een muggenbeet wel voorkomen. Bij sommige mensen ontstaat er na een muggenbeet een extreem grote muggenbult die doorzet als een soort plakkaat, die zich over een volledig lichaamsdeel uit kan strekken. We spreken dan van een allergie.

Van één beet kan een arm of been al aanzienlijk opzwellen. Voeten kunnen dusdanig zwellen dat de schoen niet meer past en in je gezicht kan deze allergische reactie een opgezwollen gezicht veroorzaken waarbij je ogen zelfs dicht kunnen gaan zitten.

Gelukkig is ook dit ongevaarlijk. Ondanks dat zwelling en jeuk allergische reacties zijn, spreken we hier nog niet van een daadwerkelijke muggenallergie. Zo is het niet mogelijk een anafylactische shock te krijgen, wat wel mogelijk is door bijvoorbeeld een wespensteek.

Hoe ziet een allergische huidreactie eruit?

Een allergische reactie op een muggenbeet uit zich in een heftige huidreactie en is direct te herkennen aan een grote, rode, jeukende bult rondom de plaats van de steek. Deze grote bult of plakkaat kan zich wel tot over een volledig lichaamsdeel uitstrekken. Van één beet kan een arm of been al aanzienlijk opzwellen. Ook kunnen er rond één beet op het lichaam meerdere bulten ontstaan. In sommige gevallen gaat dit gepaard met vochtblaasjes of blaren. Een overgevoelige reactie op muggenbeten komt vaker voor bij kinderen dan volwassenen, maar ook dit wijst niet direct op een allergie voor muggen.

Wat te doen bij een grote muggenbult als allergische huidreactie?

Directe verlichting bij een allergische reactie op een muggenbeet is natuurlijk gewenst. Hierbij een aantal tips om de symptomen te verzachten:

  • Om jeuk en pijn van een grote muggenbeet te verlichten, kan het helpen om deze te koelen. Gebruik bijvoorbeeld een koude doek of kompres, wat ook bijdraagt aan het verminderen van de zwelling.
  • Ook bestaan er middelen die jeuk kunnen verlichten met het werkzame ingrediënt antihistaminica. Hoewel niet wetenschappelijk is bewezen dat het helpt, kan het plaatselijke verlichting geven.
  • De laatste én belangrijkste tip is de grote muggenbult zo veel mogelijk met rust te laten, zodat deze kan herstellen.

Gelukkig komt een zeer ernstige allergische reactie op een muggenbeet zelden voor. In het geval van lichaamspijn, hoofdpijn of koorts is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Dit kunnen namelijk symptomen zijn van een ernstige reactie of een door muggen overgebrachte ziekte.

Muggenbulten voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom zetten we enkele tips voor je op rij om die vervelende muggenbulten te vermijden.

  • Draag bedekkende kleding wanneer je naar buiten gaat, zo geef je geen enkele mug de kans je te steken;
  • Is een deel van je lichaam toch onbedekt? Gebruik dan een goed anti-muggen middel om steken te voorkomen. Denk hierbij aan een spray met het zeer effectieve ingrediënt DEET;
  • Naast verschillende sprayproducten, kan het helpen je in te smeren met speciale crème tegen muggenbeten;
  • Hang een klamboe in de slaapkamer. Dit helpt al enorm om van een muggenvrije, onverstoorde nachtrust te genieten;
  • Het installeren van een hor in raamkozijnen helpt enorm wanneer je graag van frisse lucht in huis geniet, zonder vervelende muggen en andere insecten in huis te krijgen.

Geef een reactie