Je bekijkt nu Waarom steken muggen?

Waarom steken muggen?

  • Berichtcategorie:Muggenbulten

Normaal gesproken voeden muggen zich met een suikeroplossing die ze halen uit planten. Zodra vrouwtjesmuggen eitjes aanmaken, gaan ze op zoek naar een voedzamere maaltijd, bloed van mensen en dieren. Dit zorgt voor de alombekende – en hoogst irritante – muggenbeet. Het bloed is van belang bij het produceren van de eitjes. Maar hoe zuigen ze nou eigenlijk ons bloed op?

Prikken

De mug haalt bloed uit bloedvaten in de lederhuid. Daarvoor heeft de mug een snuit met daaraan een soort van buisje. Dit busje is net als injectienaalden hol. Met dit buisje prikt de mug door je huid en zuigt ze het bloed op dat ze nodig heeft. Om door de huid heen te prikken, zet de mug kracht maar ondertussen trilt ze het buisje. Door de trilling en het duwen gaat het buisje door de huid. Om er voor te zorgen dat het bloed niet stolt, zorgt ze eerst voor speeksel op het gaatje.

Spierpompjes

Opzuigen van bloed doet de mug doormiddel van spierpompjes in de keel en de kop van de mug. Op die manier wordt het bloed omhoog gepompt en stroomt het naar het spijsverteringsstelsel. Als de ze genoeg gegeten heeft vliegt ze naar een plek waar ze het bloed rustig kan verteren.

Jeuk

Het resultaat van de muggenbeet is een sterk jeukende reactie op de huid op de plek waar de kleine crimineel heef toegeslagen. Deze bult ontstaat doordat je lichaam een stofje aanmaakt, histamine. Histamine zorgt er voor dat bloedvaten uitzetten, vandaar de zwelling.

Geef een reactie