Je bekijkt nu Muggen in Curaçao

Muggen in Curaçao

  • Berichtcategorie:Midden-Amerika

Als je op reis gaat naar Curaçao moet je oppassen. Op dit eiland leven veel muggen die je vakantie behoorlijk kunnen verstoren. Juist in dit warme Caribische gebied vind dit beestje het heerlijk om te vertoeven. Hoewel het een populaire vakantiebestemming is en zeker onder Nederlanders, zijn de muggen op Curaçao enorm irritant en in grote getale aanwezig. Sterker nog, het lijkt er soms op dat ze juist alleen de (Nederlandse) toerist aan lijken te vallen de bevolking met rust laat. Echter, waar je met name op moet letten, is dat er wel degelijke een verhoogd risico op een ziekte is, als je op dit eiland gestoken wordt door een mug.

Muggentijd

Het is moeilijk vast te stellen wanneer je de meeste kans hebt van muggen op Curaçao. Als we de cijfers mogen geloven, is het haast altijd muggenseizoen. Toch zul je met name tijdens het regenseizoen (van september tot en met december) meer last hebben van de hoeveelheid muggen. In maart en april waait het meestal harder op het eiland en dat is juist een factor waar ze een hekel aan hebben. In deze periode zul je er minder last van hebben. De lokale bevolking claimt overigens vaker dat zij geen last van een muggenplaag hebben. Doordat zij er zijn opgegroeid of al lang hebben ze zeer waarschijnlijk een dikkere huid dan jij. Daarbij is hun afweersysteem eraan gewend.

Chikungunya

In 2014 werd er een epidemie ontdekt, die het Chikungunya-virus genoemd werd. In 2013 werd Sint Maarten als eerste getroffen. Alhoewel de piek in augustus van dat jaar lag – en in 2015 de percentages alweer aanzienlijk gedaald waren – is het virus nog niet in zijn geheel verdwenen. Tijdens die piek meldde een lokale huisarts maar liefst 20 gevallen per dag per dag. Chikungunya wordt, net als het Zika-virus, verspreid door de Tijgermug. Dit virus blijkt overigens heftiger te zijn, waarbij de incubatieperiode voor dit virus 2 tot 10 dagen is, met een gemiddelde van 3. Daarna ontstaan ziekteverschijnselen zoals hoge koorts, heftige spier- en gewrichtspijnen, hoofdpijn, puntbloedingen (ook neusbloedingen komen voor) met uitslag. Deze uitslag kan zelfs enkele weken aanhouden. De gewrichtspijnen kunnen zo heftig zijn, dat er gevallen bestaan waarbij mensen nog maanden hier last van blijven houden.

Chikungunya kun je maar eenmaal in je leven krijgen en is helaas moeilijk te voorkomen. Alleen antimuggenmiddelen, zoals DEET, en lange kleding. Echter is het zo, dat dit virus over zijn hoogtepunt heen is, dus de kans dat je door een mug gestoken wordt die Chikungunya met zich meedraagt, is klein.

Zika

Ook het Zika-virus is op Curaçao geconstateerd. Aangezien dit Caribische eiland natuurlijk niet ver van Brazilië en andere Zuid-Amerikaanse landen ligt, is het niet verrassend dat dit is over komen waaien. De verspreiding van het Zika-virus is wat dat betreft volgens dezelfde manier gelopen als bij het Chikungunya-virus. Overigens werd het eerste geval van Zika gemeld in januari 2016.

Voor zwangere vrouwen is een trip naar dit ABC-eiland dan ook niet aan te raden. Ben je er toch bang voor? Zorg er dan voor dat je je goed insmeert en bedekkende kleding draagt. Op Curaçao verkopen overigens meerdere winkels de ‘muggen-racket’: een kleine variant van het tennisracket waar stroom op staat: dit is een goede manier om muggen effectief te verjagen. Lees hier meer over het Zika-virus.

Dengue

Een andere ziekte die je in Curaçao door ene mug kunt oplopen, is Dengue, ook wel bekend als knokkelkoorts. Dengue komt voor in Zuid-Amerika, maar ook landen als Mexico en de Cariben. Deze ziekte wordt eveneens verspreid door tijgermuggen. Momenteel bestaat er geen vaccin.

Geef een reactie