Je bekijkt nu Muggen(ziektes) in Midden-Amerika

Muggen(ziektes) in Midden-Amerika

  • Berichtcategorie:Midden-Amerika

Het laatste waar je je zorgen over wilt maken als je op reis gaat is muggen en ziektes. Toch zijn er ook in Midden-Amerika helaas een hoop muggen die vervelende ziektes kunnen overbrengen. Ga daarom goed voorbereid op reis. Om je daarbij te helpen, hebben we op een rijtje gezet welke muggenziektes er zijn in de Midden-Amerikaanse landen.

Overzicht muggenziektes Midden-Amerika

Voor alle landen in Midden-Amerika wordt in de onderstaande tabel weergegeven van welke muggenziektes er sprake is. Deze tabel is gebaseerd op gegevens die op het moment van schrijven bekend zijn. Op websites als thuisvacinatie.nl is de meest recente informatie te vinden.  

Land Malaria Zika Gele koorts Chikungunya Dengue
Aruba Nee Ja Nee Ja Ja
Bahamas Nee Ja Nee Ja Ja
Belize Sommige gebieden Ja Nee Ja Ja
Bonaire Nee Ja Nee Ja Ja
Costa Rica Sommige gebieden Ja Nee Ja Ja
Cuba Nee Ja Nee Ja Ja
Curaçao Nee Ja Nee Ja Ja
Dominicaanse republiek Sommige gebieden Ja Nee Ja Ja
El Salvador Sommige gebieden Ja Nee Ja Ja
Guadeloupe Nee Ja Nee Ja ja
Guatemala Sommige gebieden Ja Nee Ja Ja
Honduras Ja Ja Nee Ja Ja
Haïti Ja Ja Nee Ja Ja
Jamaica Nee Ja Nee Ja Ja
Martinique Nee Ja Nee Ja Ja
Mexico Sommige gebieden Ja Nee Ja Ja
Nicaragua Sommige gebieden Ja Nee Ja Ja
Panama Sommige gebieden Ja Ja Ja Ja
Puerto Rico Nee Ja Nee Ja Ja
Sint-Maarten Nee Ja Nee Ja Ja
Trinidad en Tobago Nee Ja Ja Ja Ja

Bronnen: https://www.lcr.nl/Landen en https://www.thuisvaccinatie.nl/

Zikavirus

Het zikavirus ken je wellicht van een grote uitbraak in 2015-2016. Hier was veel over te doen omdat in 2016 de Olympische Spelen in Brazilië plaatsvonden. De uitbraak begon in Brazilië en verspreide zich naar andere landen in Zuid-Amerika, Midden-Amerika, het zuiden van Noord-Amerika en het Caraïbische gebied. Gelukkig is volgens het RIVM het risico sterk afgenomen sinds 2019. Desalniettemin, blijft het een van de ziektes die muggen in Midden-Amerika kunnen overbrengen.

Daarom in het kort: het zikavirus is een virus dat zikakoorts veroorzaakt. Het virus wordt overgedragen door de gelekoortsmug of de denguemug. Bij de meeste mensen zorgt het niet voor veel klachten. Echter geldt voor zwangere vrouwen en vrouwen die op korte termijn zwanger wensen te worden dat ze extra moeten opletten. Het zikavirus kan namelijk gevaarlijk zijn voor ongeboren baby’s. Dit komt omdat het zikavirus Microcefalie kan veroorzaken. Bij deze aandoening heeft de baby een kleine schedel en zijn de hersenen onderontwikkeld.

Wat je situatie ook is, het zikavirus is dus een van de muggenziektes waar je alert op moet zijn tijdens je reis naar Midden-Amerika. Bespreek je situatie daarom met een reizigersadvies- of vaccinatiebureau voor vertrek.   

Malaria

Malaria is de meest bekende ziektes die door muggen overgedragen kan worden. Wanneer je besmet bent geraakt met malaria kun je na een paar dagen symptomen als grieperigheid, zweten en hoofdpijn ervaren. Overigens kan het ook zomaar zijn dat je hier pas maanden tot jaren later last van krijgt. Dit komt omdat het virus zich verspreidt door een parasiet die zich in de lever kan nestelen.

Of er sprake is van malaria is erg verschillend per land dat je bezoekt in Midden-Amerika. Waar het in een aantal landen zoals Aruba en Curaçao niet aan de orde is moet je er in landen als Honduras goed op letten. Bekijk daarom de informatie per land voordat je vertrekt.

In het onderstaande kaartje zijn de landen waar malaria voorkomt donkerblauw.

Dengue

Dengue, wat ook bekent staat als knokkelkoorts, is de nummer twee in het rijtje met voorkomende muggenziektes in Midden-Amerika. Gelukkig zorgt Dengue in de meeste gevallen niet voor heftige klachten. Bij 85% van de besmettingen zijn symptomen vergelijkbaar met de griep. Helaas kan dit ook anders zijn. In deze gevallen is er sprake van bloedingen die intern kunnen optreden.

Goed om te weten is dat de muggen die dengue overbrengen juist overdag actief zijn. Het is daarom belangrijk om niet alleen ‘s avonds maatregelen te treffen zoals het gebruik van DEET en het dragen van lange kleding.

Gele koorts

Gele koorts komt slechts in een aantal landen in Midden-Amerika voor. Desalniettemin is gele koorts altijd een muggenziekte die je aandacht vraagt bij het plannen van een reis. Het is namelijk zo dat veel landen het verplicht stellen dat je gevaccineerd bent tegen gele koorts om het land in te mogen als je vanuit een land komt waar er wel gele koorts is. In Midden-Amerika zijn dat onder andere Costa Rica, Cuba en Curaçao. Zoekt dit dus goed uit van te voren en laat je altijd informeren over het risico van gele koorts en de eventuele verplichte vaccinatie.

Chikungunya

Moeilijk uit te spreken he? Misschien is dat de reden waarom het Chikunganya-virus een minder bekend virus is. Het chikungunya is een infectieziekte die door een virus wordt veroorzaakt en wordt overgedragen door een mug die overdag bijt. Bij de meeste mensen zorgt het voor milde klachten zoals koorts, spier- en gewrichtspijn en huiduitslag. Vooral bij de jongste en ouderen onder ons met een lage weerstand kunnen de klachten heftiger zijn en langer aanhouden.

Chikungany komt voor in vrijwel alle Midden-Amerikaanse landen. Om Chikungunya te voorkomen is het belangrijk om jezelf te beschermen tegen muggen.

Beschermen tegen muggen

Vooral op reis waar verschillende soorten virussen overgedragen kunnen worden door muggen, is het belangrijk om je te beschermen tegen muggen. Dit doe je door:

  1. Kleding te dragen die zoveel mogelijk je lichaam bedekt. Dit is niet alleen belangrijk wanneer het donker is. Muggen die bijvoorbeeld Chikungunya overdragen steken namelijk juist overdag.
  2. Slaap onder een klamboe en indien mogelijk in ruimtes met airconditioning.
  3. Gebruik anti-muggenspray met een hoge concentratie DEET (30-50%).

Overzicht van landen

https://www.muggeninfo.nl/muggen-buitenland/midden-amerika/mexico/

https://www.muggeninfo.nl/muggen-buitenland/midden-amerika/curacao/

Geef een reactie